reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból brzuszka

Simona.matysiak678.pl

Zaciekawiona BB
Cześć dziewczyny
Mam takie pytanie , podejrzewam u synka że boli go brzuszek Czy może być to od przejedzenia je co 1.5 do 2 godziny dość dużo zjada z piersi
Strasznie się pręży i ma wielki brzuszek
Czy można zrobić tak aby go oszukać woda przegotowaną aby np co 3 godziny jadł
Ma 3 tygodnie

reklama
Cześć dziewczyny
Mam takie pytanie , podejrzewam u synka że boli go brzuszek Czy może być to od przejedzenia je co 1.5 do 2 godziny dość dużo zjada z piersi
Strasznie się pręży i ma wielki brzuszek
Czy można zrobić tak aby go oszukać woda przegotowaną aby np co 3 godziny jadł
Ma 3 tygodnie
Dziecko z piersi je ile potrzebuje. Wody nie podaje się do momentu rozszerzania diety. Bóle brzuszka czy kolki wynikają z niedojrzałości układu pokarmowego takiego maluszka. Może mieć też wzdęcia, wtedy pomoże np. esputikon. Najlepiej skonsultuj się z cdl ewentualnie z dobrym pediatrą.
Poza tym to normalne, że taki maluch ciągle wisi na cycku. Takie maluszki mają ogromną potrzebę ssania i bliskości.

Jesli sie prezy i ma wzdety brzuszek to prawdopodobnie zbieraja sie gazy a maluszek nie potrafi sobie sam z nimi poradzic. Sproboj masazu brzuszka, mnostwo filmikow instruktarzowych jak go prawidlowo wykonac znajdziesz na yt, dodatkowo mozesz przykladac termofor z pestek wiśni, kladz maluszka na brzuszku czesto, noś w pozycji "na samolot".
Ps. Z wodą nie kombinuj bo mozesz niechcący zaburzyc sobie calą laktacje a u malego doprowadzic do zmniejszenia przyrostow wagi przez "oszukiwanie" żoładka.

Powodów wzdęć i prężenia u takiego maluszki może być wiele. U nas okazało się, że powodem takich zachowań było jedzenie przeze mnie glutenu i jajek, po odstawieniu produktów zawierających gluten i jajka problem minął :) dodatkowo podaję rano maluszkowi Espumisan i gazy odchodzą :)

Dziecko z piersi je ile potrzebuje. Wody nie podaje się do momentu rozszerzania diety. Bóle brzuszka czy kolki wynikają z niedojrzałości układu pokarmowego takiego maluszka. Może mieć też wzdęcia, wtedy pomoże np. esputikon. Najlepiej skonsultuj się z cdl ewentualnie z dobrym pediatrą.
Poza tym to normalne, że taki maluch ciągle wisi na cycku. Takie maluszki mają ogromną potrzebę ssania i bliskości.
Hmm mój mały w czwartek skończy 3 tygodnie i od tygodnia podajemy mu trochę wody do picia (podobno mial zbyt twarde kupki) - polozna radziła…A tu czytam, ze woda dopiero później, później

Hmm mój mały w czwartek skończy 3 tygodnie i od tygodnia podajemy mu trochę wody do picia (podobno mial zbyt twarde kupki) - polozna radziła…A tu czytam, ze woda dopiero później, później
Nie chcę podważać kompetencji położnej, ale ja bym na waszym miejscu skonsultowała to z dobrym pediatrą. Wydaje mi się, że lepiej dobry probiotyk. Niestety prawda jest taka, że położne nie aktualizują wiedzy. Mnie moja dała listę potraw "zakazanych przy kp", a coś takiego jak dieta matki karmiącej nie istnieje, chyba że dziecko jest alergikiem.
Powodów wzdęć i prężenia u takiego maluszki może być wiele. U nas okazało się, że powodem takich zachowań było jedzenie przeze mnie glutenu i jajek, po odstawieniu produktów zawierających gluten i jajka problem minął :) dodatkowo podaję rano maluszkowi Espumisan i gazy odchodzą :)
Wykluczanie produktów z diety na własną rękę, bez wizyty u specjalisty i odpowiednich zaleceń nie jest zbyt dobre 🙂 poza tym wg. Lekarza gastroenterologa przed ukończeniem trzeciego miesiąca życia nie diagnozuje się u dzieci alergii. Ponieważ do trzeciego miesiącach życia układ pokarmowy ma prawo dojrzewać i wszelkie dolegliwości wynikają raczej z tego faktu.
Jeżeli dobrze kojarzę espomisan dopiero po ukończeniu miesiąca można. Dla dzieci młodszych esputikon.

Autorko powtarzam, udaj się z dzieckiem do specjalisty. Nie lecz takiego maluszka z internetem.

A u nas pomogła zmiana witaminy D, z wykręcanej na kropelki. Masowałam brzuszek, zwłaszcza w ciepłej kąpieli jakoś pomagało. Kupiłam też espumisan, ale podałam raz, bo już dzidzi przeszło i mam całą butelkę niepotrzebną.

reklama
Do góry