reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

BLW czyli baby-led-weaning

Wyczytałam, że ogórek zielony dopiero po 10 miesiącu, więc zamroziłam mango. Surowe młodej smakowało, więc zobaczymy jak na rosnące zęby pomoże jej zmrozone. Dam znać

reklama
A od jakiego pokarmu zaczęłyście ?

Moja ma już prawie 5 miesięcy a nadal ssie bardzo dużo. smoczka nie uznaje za to lauchy i piąstki jak najbardziej:dry:

BLW zaczyna się od mniej więcej 6 miesiąca życia, gdy dzidzia już siedzi.
Ja zaczęłam od warzyw na parze. :)

Wyczytałam, że ogórek zielony dopiero po 10 miesiącu, więc zamroziłam mango. Surowe młodej smakowało, więc zobaczymy jak na rosnące zęby pomoże jej zmrozone. Dam znać

Czyli nie rozumiesz istoty BLW :sorry:
Albo stosuje się metodę BLW, albo stosujesz to co wyczytasz gdzieś indziej...
Cały sens w tej metodzie, że dziecko od około 6 miesiąca życia je wszystko to co my.
Nie ma tu żadnych wskazań od ilu miesięcy itd.
Proponuje zapoznać się z tematem od początku.

Bigos też? I pierogi z mięsem?

Zgadzam się, że nie rozumiem metody. I raczej jej nie stosuję, choc wybrane elementy tak. Ale czytam z zainteresowaniem.

Dokładnie wszystko :tak:
Wczoraj Maya jadła np. d'volaya i tak codziennie
Je z nami wszystko, a ja staram się gotować jak najzdrowiej, bez przetworzonych produktów.
Mała nie ma żadnych problemów żołądkowych, jest najbardziej szczęśliwą osobą kiedy siada do jedzenia, a waga idealna.
Wszyscy razem cieszymy się wspólnymi posiłkami bez krzyku i nerwów. Krzyki są, ale tylko te radosne. :-)
:happy2::happy2::happy2:

I jak zareagowała? U nas nigdy nic takiego się nie przytrafiło
Maya dzisiaj pierwszy raz próbowała sałatkę z kapusty kiszonej......... byłam w szoku:shocked2:
sądziłam, że spróbuje, skrzywi się i wypluje, a tutaj zupełnie odwrotnie :happy2:
jadła, aż się uszy trzęsły!!!

Wyczytałam, że ogórek zielony dopiero po 10 miesiącu,

no.. podzielam zxdanie gosshy...
Na serio nie ma co sie kierowac okladnie tym co w poradniku pisza. Wg ksiazek dziecko powinno raczkowac w wieku 8-9 miesiecy, a ile jest takich co juz to robia w wieku 6 miesiecy. Z jedzeniem jest podobnie:) Jeden w wieku 6 miesiecy zjada jajka, sery, szyneczki, cytrusy, a inny dzieciak nie bedzie mogl az do roczku. Trzeba dawac malemu.. niech sam nam powie, jego organizm, czy mu to szkodzi czy nie:)
Moj ma 9 miechow i zjada takie rzeczy co inne dzieciaczki w tym wieku tego nie toleruja. A skoro mu nic nie jest po cytrusach i innych to czemu nie dawac:)

I jak zareagowała? U nas nigdy nic takiego się nie przytrafiło
Maya dzisiaj pierwszy raz próbowała sałatkę z kapusty kiszonej......... byłam w szoku:shocked2:
sądziłam, że spróbuje, skrzywi się i wypluje, a tutaj zupełnie odwrotnie :happy2:
jadła, aż się uszy trzęsły!!!

Nie zrobiło na niej to większego wrażenia. Kapusta pekińska jej smakowała, tylko pewnie kawałki były za małe i dlatego... No cóż, spróbujemy z większym kawałkiem.
Ja jestem zaskoczona, że małe dziecko z dwoma jedynkami potrafi pogryźć takie twarde rzeczy! :shocked2: samymi dziąsłami!:shocked2:

reklama
Tak też myślałam, że Julcia nie zwróci uwagi :)
Wreszcie i z małymi kawałeczkami się nauczy. Mayi idzie to na prawdę super. Jeżeli jest coś małego to wkłada to do buzi trzymając tylko kciukiem i palcem wskazującym. Jakie te nasze dzieci to mądrale:-D To my rodzice czasami nie potrzebnie panikujemy :)

Do góry