reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bliźnięta

Cześć dziewczyny.Mam siostrę ,która w 12kwietnia 2005 urodziła dwóch chłopców.Maciusia i Piotrusia.Bardzo grzeczni chłopcy byli.Bo teraz to wszędzie ich pełno.sprawnie raczkują .Stają przy meblach i zaczynaja chodzić w bok.Chodzą do przodu trzymane za rączki i bardzo się tego dopominają.Siostra jest z nimi sama od początku.Mąż pracuję po 12 godzin.Jeden tydzień od 6.00 do 18.00 a drugi od 18.00 do 6.00rano_Od poniedziałku do soboty.Ma ciężko ale jestem z niej bardzo dumna.Rodzice pracują ,więc pomocy żadnej nie miała.ja mieszkam od niej 130km i mam własna Julcię 17-miesięczną.
Ale się rozpisałam.
Chłopcy mieli na początku kolki.Strasznie było.Teraz maja refluks.Łykaja jakieś tabletki.Podobno pomagają.W dzień są fajni ale bardzo zajmujący.Noce sa okropne.Wcześniej tzn od urodzenia do 5miesiąca spały całe noce.
A jak to u was jest z tymi nockami.?Ile śpią w dzień i ile razy?A może macie jakąś dobrą receptę na sen?

reklama
Mila - jestem pelna podziwu dla siostry. Ja na poczatku mialam wielka pomoc ze strony rodzicow i maz wzial sobie urlop na caly miesiac. Chlopcy przesypiaja cale noce bez jedzenia od kiedy skonczyli 2,5 - 3 miesiaca. Kolek na szczescie nie mieli, ale kamilek byl i jest straszna beksa :laugh:
Co za refluks maja chlopcy siostry???Bo my mamy refluks moczowy i tez bierzemy lekarstwa.
Napisz jakie duze sie urodzily chlopaki i w ktorym tygodniu. No i napisz cos o swojej coreczce :)

Chłopcy mają refluks przełykowo-żołądkowy.urodzili się w 37tygodniu przez cesarskie cięcie w Łomży.Masa.2900 g i 2700g.Teraz chyba ważą ok.10kg i mają 80cm wzrostu.
A moja Jula muszę się pochwalić jest bardzo mądra i grzeczna.Aż sama się dziwię .Też od samego początku byłam z nią sama.Mąż pracował.Weekendy ma wolne.Dużo czasu jej poświęcam i dużo wcześniej tłumaczyłam.Teraz są efekty.Wszystko rozumie i wykonuje wszystkie moje prośby.Rozumie zakazy i się do nich stosuje.
Ale Chłopcy mojej siostry robią się nie grzeczne.Płaczą jak czoś chcą.No i te noce.
Napisz mi jak karmisz swoich chłopców.Maciuś i Piotruś jedzą 5*200ml.Trzy razy kasza i dwa razy obiadki.

Asiuleks! Wiem, że potem będą potrzebne dwa i tak właśnie myślałam o tym jako o rozwiązaniu na pierwsze 3-4 miesiące. Nie wiemy czy to będą bliźnięta jedno czy dwujajowe a najbardziej chciałabym chłopca i dziewczynkę, na jakimś kalkulatorze w necie wyszło, że mam 48% szans na chłopca i 52% na dziewczynkę więc może się uda ;) A co do wózka to chciałabym poznać opinię kogoś kto go ma bo sama wiesz jak to z tymi wózkami jest a zobaczyć go w naturze trudno. Poproszę chyba w sklepie by jak dla kogośbędą go zamawiali to żeby dali mi znać. :)

Mila - wydaje mi sie ze twoja siostra powinna wprowadzic juz dawno chlopcom cos innego niz tylko mleczko i kaszka.?Z tego co napisalas to 12 marca skoncza 11 miesiecy. ??? Chyba ze ja zle cos zrozumialam???jedza 5 *mleko +3 *kaszka+2 *obiadek???czy wszystkich posilkow 5????
My rano wypijamy od 180 - 270ml mleka
potem jest jabluszko tarte z banankami
potem obiadek z duza porcja mieska
potem jemy budyniek z jajeczkiem albo kasze na mleku
no i na dobranoc mleczko 2R albo 2GR
Margolis - kazda mama chyba marzy o parce :laugh: Ja od poczatku chcialam dwoch chlopcow. Tak sobie myslalam ze chlopak z chlopakiem sie jakos dogada, a dziewczynka z chlopcem - rozne zainteresowania, poglady :laugh: Zycze wam zebyscie mieli upragniona parke :laugh:
A na www.blizniaki.pl pytalas o ten wozek??Moze ktoras z mam miala taki??

na blizniaki.pl jest foryum, płatne niestety
ale dzieki niemu znam opinie na temat wozka, który kupilismy
zapłacilismy 666 PLN ;D bo był korzystny kurs euro
teraz czekamy bo idzie kurierem

łóżeczka mamy dwa
od początku,
potem nie bedzie czasu na zakupy ::)

Ziuta - no to dosyc tanio udalo wam sie kupic wozek :laugh: Testuj i zdawaj relacje czy chlopaki zadowolone :laugh:

Chłopcy jedzą 5 posiłków.(3 razy kaszę na nutramigenie np.gruszkową lub bananową i dwa razy obiadki,jeden z mięsem a drugi głównie warzywa).Siostra karmi ich tylko łyżeczką.Samego mleka nie chcą pić.Owoców i soków owocowych nie piją,bo lekarz zabronił.Występuje w nich laktoza,która może ich uczulać i trudniej byłoby leczyć refluks.
Dziewczyny a jak u was sypiają bobasy?Ile śpią w dzień a ile w nocy?

reklama
Dziewczyny! A jak to jest z ruchami?? Kiedy poczułyście pierwsze?? Wcześniej niż w przypadku pojedyńczej ciąży czy nie?? Już się nie mogę doczekać.... Udało Wam się karmić tylko piersią czy dokarmianie było potrzebne a jeśli tak to co stosowałyście??

Do góry