reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Błagam o porady :( wysokie nt i test pappa 1;38 /21lat

Twierdzi Pani, że jak w usg wychodzą niepoprawne wyniki i kobiety robią testy nifty, harmony etc. I wychodzi niskie ryzyko to one są nic niewarte?
To jest nadal tylko badanie przesiewowe. Są inne wady. Mogą też być wyniki fałszywie pozytywne i fałszywie negatywne.
co jeżeli test NIPT wykluczy podstawowe trisomie, a na USG obraz jest nieprawidłowy? I tak powinno się zrobić amniopunkcję.
Ale jeżeli test NIPT potwierdziłby któraś trisomię, to… i tak trzeba zrobić amniopunkcję, bo NIPT nie jest badaniem diagnostycznym.

Także ja bym osobiście od razy robiła amniopunkcję, bo po co wydawać kasę, czekać na wyniki i opóźniać diagnostykę?

reklama
Dziewczyny! Róbcie zawsze kolejne usg ponownie jak coś złe wyjdzie. Ja aktualnie jestem w 28 tygodniu, usg 1 trymestru wyszło zle - brak kości nosowej, powiększona przezierność karkowa.. za to z PAPPA dało ryzyko pośrednie co mnie nie załapało do amniopunkcji. Zrobiłam test nifty pro, ryzyko wyszło niskie, ale teraz jak czytam wszystkie wpisy kobiet/mam, które piszą, że przy złym usg powinnam zrobić amio, zamiast testów z krwi.. u mnie już za późno. Na 2 prenatalnym wyszło ok, dodatkowe echo serca tez ok. W głowie od 2 tygodni mam, że dziecko jest chore i jedyne co robię to siedzę i czytam, dołuje się i ryczę. Zaoszczędzicie sobie wszystkie nerwów i stresu - skoro trzeba zrobić amio to się zdecydujcie, żeby zniknąć tego co teraz przeżywam ja.

Dziewczyny! Róbcie zawsze kolejne usg ponownie jak coś złe wyjdzie. Ja aktualnie jestem w 28 tygodniu, usg 1 trymestru wyszło zle - brak kości nosowej, powiększona przezierność karkowa.. za to z PAPPA dało ryzyko pośrednie co mnie nie załapało do amniopunkcji. Zrobiłam test nifty pro, ryzyko wyszło niskie, ale teraz jak czytam wszystkie wpisy kobiet/mam, które piszą, że przy złym usg powinnam zrobić amio, zamiast testów z krwi.. u mnie już za późno. Na 2 prenatalnym wyszło ok, dodatkowe echo serca tez ok. W głowie od 2 tygodni mam, że dziecko jest chore i jedyne co robię to siedzę i czytam, dołuje się i ryczę. Zaoszczędzicie sobie wszystkie nerwów i stresu - skoro trzeba zrobić amio to się zdecydujcie, żeby zniknąć tego co teraz przeżywam ja.
Nie miałaś wskazań do amnio, jeżeli ryzyko wyszło pośrednie 😊 drugie usg wyszło dobrze, kolejne badania wyszły dobrze - najprawdopodobniej będzie dobrze 😊

Testy z krwi nie są zalecane przy ryzyku wyższym niż 1:100 (nawet na stronach producentów o tym piszą), inne zalecenia mówią o konieczności robienia amnio przy 1:300.
Przy ryzyku pośrednim nie zleca się amnio.

To jest nadal tylko badanie przesiewowe. Są inne wady. Mogą też być wyniki fałszywie pozytywne i fałszywie negatywne.
co jeżeli test NIPT wykluczy podstawowe trisomie, a na USG obraz jest nieprawidłowy? I tak powinno się zrobić amniopunkcję.
Ale jeżeli test NIPT potwierdziłby któraś trisomię, to… i tak trzeba zrobić amniopunkcję, bo NIPT nie jest badaniem diagnostycznym.

Także ja bym osobiście od razy robiła amniopunkcję, bo po co wydawać kasę, czekać na wyniki i opóźniać diagnostykę?
Bo na przyklad nie można jej zrobić w 12 tygodniu ? Nt podwyższone nie jest chyba jakaś wielka nieprawidłowością siostra narzeczonego miała 2.9 i wszystko ok taka natura
Jeśli na usg wychodzi wszystko dobrze poza nt i wynik sanco wyjdzie dobrze też radzicie zrobić ? Ja np robię sanco żeby spokojniej czekać do aminopunkcji a jak wyszło by źle zrobiłabym biopsję kosmówki ponieważ nie mam warunków absolutnie żadnych do tego żeby chore dziecko wychowywać :( nie jestem wyrodną osobą po prostu wiem że nie mogłabym pomóc dziecku jak trzeba

Nie miałaś wskazań do amnio, jeżeli ryzyko wyszło pośrednie 😊 drugie usg wyszło dobrze, kolejne badania wyszły dobrze - najprawdopodobniej będzie dobrze 😊

Testy z krwi nie są zalecane przy ryzyku wyższym niż 1:100 (nawet na stronach producentów o tym piszą), inne zalecenia mówią o konieczności robienia amnio przy 1:300.
Przy ryzyku pośrednim nie zleca się amnio.
wiem, że nie miałam, jednak przezierność i brak kości nosowej to dwa podstawowe markery, nie oszukujmy się, ale lekarz zlekceważył, ja żałuje, że więcej nie poczytałam w internecie! Ryzyko wyszło pośrednie, ale chyba tylko dlatego, że biochemia była ok (chyba) - białko PAPPA 0,974 Mom, bhcg 0,384 mom (dziwnie niskie). Kolejne usg w 2 trymestrze niby ok, kość nosowa była, ale lekarz nie mierzył. Teraz robione echo serca - lekarz nie widzi nieprawidłowości. Mam nadzieje, że będzie tak już do końca i w moim przypadku ten test nifty będzie zbawienny i okaże prawidłowy wynik..

A jeżeli taki test pokazuje niskie ryzyko i na dalszych etapach ciąży jest ok? Wszystkie parametry są w normie? Nie każda kobieta jest kierowana od razu na amio, bo testy PAPPA wychodzą w ryzyku pośrednim/ prawidłowym? Nie wiem jakie dokładnie parametry są brane pod uwagę do wyników PAPPA, u koleżanki było tylko fhr i nt (które było podwyższone), ale braku kości już nie wzięli pod uwagę, co mogło zaburzyć wyniki (ryzyko u niej powyżej 1000), lekarza stwierdził, że wyniki w takim razie PAPPA są prawidłowe i może zrobić dla świetego spokoju test wolnego dna.

Bo na przyklad nie można jej zrobić w 12 tygodniu ? Nt podwyższone nie jest chyba jakaś wielka nieprawidłowością siostra narzeczonego miała 2.9 i wszystko ok taka natura
Jeśli na usg wychodzi wszystko dobrze poza nt i wynik sanco wyjdzie dobrze też radzicie zrobić ? Ja np robię sanco żeby spokojniej czekać do aminopunkcji a jak wyszło by źle zrobiłabym biopsję kosmówki ponieważ nie mam warunków absolutnie żadnych do tego żeby chore dziecko wychowywać :( nie jestem wyrodną osobą po prostu wiem że nie mogłabym pomóc dziecku jak trzeba
Mi amnio zaproponowano dopiero w 17 tc a jestem w 12 tc to co mam czekać 5 tyg i umierać każdego dnia z nerwów? Gdyby to Nifty było fałszywe to nie było by zlecane jak każde badanie może się mylić i nigdzie nie jest podane 100% wiec każdy robi na swoją odpowiedzialność. Ja mam usg Ok nt jest średnia kilku pomiarów gdzie najwiecej wyszło 2,4 w pierwszej ciąży miałam nt 2,19 tylko to było 7 lat temu wiec ryzyko wyszło niskie może moje dzieci maja taka urodę i tej myśli się trzyma. Nie każdy z nas jest w stanie wychować chore dziecko tylko w naszym kraju nikt nie liczy się z matka i jest jak jest.

reklama
A jeżeli taki test pokazuje niskie ryzyko i na dalszych etapach ciąży jest ok? Wszystkie parametry są w normie? Nie każda kobieta jest kierowana od razu na amio, bo testy PAPPA wychodzą w ryzyku pośrednim/ prawidłowym? Nie wiem jakie dokładnie parametry są brane pod uwagę do wyników PAPPA, u koleżanki było tylko fhr i nt (które było podwyższone), ale braku kości już nie wzięli pod uwagę, co mogło zaburzyć wyniki (ryzyko u niej powyżej 1000), lekarza stwierdził, że wyniki w takim razie PAPPA są prawidłowe i może zrobić dla świetego spokoju test wolnego dna.
Amniopunkcję robią tylko w przypadku wysokiego ryzyka. Przy ryzyku niskim/pośrednim można zrobić test NIPT.
Jeżeli lekarz stwierdził, że wyniki są prawidłowe, to można najwyżej skonsultować się z innym lekarzem - nikt na forum nie podważy lub nie potwierdzi czy były wskazania do amnio.

Do góry