reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Bielsko-Biała i okolice:)

SANDRO WIELKIE GRATULACJE

AGUSIA, ALE TWÓJ OLUŚ JEST ŚLICZNY :)Same słodkości ;)

Jesli chodzi o poród na nowej porodówce na Wyspiańskiego to z mojej perspektywy wszystko było ok. Ja byłam na sali dwuosobowej - ładna, przestronna, łazienka na dwa pokoje. W pierwsza noc byłam z dziewczyną, która już urodziła, natomiast dwie nastepne z dziewczyna, która oczekiwała. Czyli nie ma reguły. Poród rodzinny płatny - 100 zł (chyba się nie mylę).

reklama
Witajcie Kochane!
Dziekuje bardzo :)

Urodzilam w czwartek o 18:20. Porod trwal 5 minut :)Tzn. samo parcie. Wczesniej mialam znieczulenie zewnatrzoponowe, wiec bolu w ogole nie czulam. Rodzilam w Esculapie. Bajka. Opisze dokladniej moze jutro. Mala Sarunia cudna. Od soboty jestesmy juz w domku.

Pozdrawiam.

Fajnie że mamusie juz w domkach z maleństwami :D
AGUSIAAA powtarzam się ale nie moge :D Oluś jest kofaniutki :) Taki do schrupania.I mamy tą samą gazetke co ty ;) JA jutro przejde się do pediatry bo jak przez dzień Oliwka mnie wycycka z mleka to wieczorem czasami się złości że nic nie leci :/ I zobaczymy czy mi pozwoli jakieś mleczko dawać na noc.A póki co daje małej taką zupke marchewka z warzywami z Gerbera i mała wcina aż miło patrzeć :D

A to opis mojego porodu - skopiowany z Sierpniowek :)
Rodzilam w Esculapie.
Jak wiecie w srode w zeszlym tyg. bylam na KTG i nie wyszlo nic.
W czwartek do poludnia zaczal odchodzic mi czop koloru brunatnego i zadzwonilam do anestezjologa (wlasciciela) kliniki. Kazal natychmiast przyjezdzac - a ja mu na to, ze bede za 2 godz. bo musze sie wykapac
W klinice bylam po 13. Podlaczyli mnie pod KTG i tak sobie lezalam ok. 20 min. Pielegniarka poszla pokazac zapis pani doktor. Czekalam w rejestracji na decyzje co dalej jakies 5 minut i sie okazalo, ze przyjmuja mnie do porodu Zalatwienie formalnosci trwalo 2 min. - dalam tylko karte chipowa, karte ciazy i podalam kogo informowac
Poszlam na gore z pielegniarka, dostalam koszulke i moj 'apartmanecik' - luksus normalnie - mialam swoja lazienke (jak w hotelu), kosmetyki sobie na polce porozkladalam, podpaski, podklady itd. lezaly na polce i moglam po porodzie uzywac ile chcialam. Przyszla pani doktror (kobieta-aniol), zbadala mnie na moim lozeczku i powiedziala, ze rozwarcie jest na luzne 2 palce, szyjka calkiem skrocona i ze pojdzie bardzo szybko. Znowu KTG - skurcze idealnie regularne. Pielegniarka podlaczyla mi oksytocyne i tak sobie siedzialam, lezalam i chodzila po pokoju gadajac przez telefon i piszac smsy. Po godzinie rozwarcie bylo juz 3 cm, bole takie delikatne jak przy okresie. Wiec dalej gadalam i pisalam smsy - z przyjaciolka przegadalam prawie godzine i zaczely sie skurcze troche bolesniejsze i bardzo regularne (tez ok.godzinki), wiec przyszla po mnie lekarka i wziela do znieczulenia, wiec poszlysmy sobie na porodowke. Aha, przed podaniem ZZO przebila mi jeszcze pecherz. Dostalam ZZO - wklucie zupelnie bezbolesne, uczucie goraca i lekkie swedzenie skory, ale bolu zero w jednej sekundzie. Czulam tylko moment twardniecia brzucha, ale bezbolesny, tak jak w ciazy. I wrocilam sobie na nogach do mojego pokoju Czekalam jeszcze z godzine - bylo ok. 18:00 i gadalam przez tel. z siostra, - przyszla pani doktor i powiedziala ze smiechem ze dokoncze za chwile, bo idziemy za 10 min. rodzic. Przyszla po mnie 10 po i znowu na nogach poszlam na porodwke. Polozylam sie na lozku porodowym, pani doktor siadla w nogach, a pielegniarka stanela za glowa. Byla 18:15. Lekarka powiedziala mi, ze jak poczuje, ze chce mi sie kupe, to mam ja robic No i tak 2 razy poczulam, w sumie wzielam 4 wdechy, przy ostatnim zostalam nacieta (2 cm) i mala byla na swiecie. W miedzyczasie anestezjolog opowiadal o babce, ktora chce sobie usunac blizne po nacieciu, bo jej w sexie przeszkadza, wiec bylo duzo smiechu Wygladala jak maly kotek Moje pierwsze slowa to: "Ale ona malenka", a potem "Jak tak ma wygladac porod to ja moge rodzic co rok" Wszyscy sie smiali. Mala zajely sie lekarki - neonatolog i pediatra. Dostala 10 punktow. A ja po drugiej dawce znieczulenie czekalam za zszycie - jakies 15-20 minut zartujac sobie z lekarka i anestezjologiem, ktory czy nie chcialabym syna, bo wiecej chlopcow sie tego dnia urodzilo i mozna podmienic Pozniej przewiezli mnie do pokoju, podlaczyli do mierzenia cinienia, przywiezli mala i tak 3 gdziny sobie lezalysmy i sie poznawalysmy. Na noc mala wzieli, ja poszlam pod prysznic i do lozeczka Nie spalam cala noc z podeksytowania.
Dla mnie porod byl bajkowy!!! Dalej brak mi slow! Nie spodziewalam sie, ze tak moze wygladac porod, pobyt i opieka. Wszyscy mili, usmiechnieci, co chwile ktos przychodzil i sie pytal jak sie czuje. Mala mi brali w ciagu dnia pare razy jak chcialam pospac albo poczytac gazetke. Naprawde super! Dla mnie wlasnie to jest "rodzic po ludzku". A calosc lacznie z badaniami przed porodem wyszla mnie 250 zl!!!!
Wszystkim zycze takich porodow!

SANDRA WSPANIAłY I SZBKI PORóD. NA PRAWDę POZAZDROśCIć.
JESZCZE RAZ GRATULUJę śLICZNEJ CóRECZKI I CZEKAMY NA WIęCEJ ZDJęC :)

Sandra - wielkie gratulacje cieszę się bardzo - sama już czekam na zdrowego ślicznego dzidziusia

Powiedz mi jak długo tam byłaś po porodzie i jakie badania wykonano noworodkowi - a jakich nie wykonano.

Acha i jeszcze jedno - ile czasu wcześniej poszłaś na badania do Eskulapa?

Dzieki dziewczynki!

Agnieszka, umawia sie na wizyte z anestezjologiem ok. miesiaca przed terminem. Ja bylam 5 tyg. przed. Rozmowa kosztuje 60zl. Potem jeszcze jest wizyta u ginekologa - te 60zl. I na tydzien przed terminem KTG - 20 zl. My lezalysmy 48 godzin, ale byla mozliwosc, zebysmy zostaly dluzej, bo mala nie chciala jesc cyca przez pierwszy dzien. wiec nie jest to prawda, ze kazda pacjentke wysylaja do domu po 2 dobach. Ja z czystym sumieniem moge polecic Esculapa.
Mala miala badanie na Fenyloketonurie i na cos jeszcze (nie kojarze w tej chwili), szczepienie na WZW i gruzlice. Na badanie sluchu mamy skierowanie do poradni laryngologicznej w szpitalu pediatrycznym.

Sandra - wielkie dzieki już jestem troszkę mądrzejsza - ale nie nastawiałam się na Eskulapa i tu taka opinia zagwózdka niczego sobie!!! ;D ;D ;D

Jeśli to nie problem to kolejne pytania które mi sie nasunęły
Rodziłaś z osobą blizką?
Zakładali Ci cewnik?
Robili Ci lewatywę?
acha i co z jedzeniem bo z tego co wiem w takich klinikach nie ma wyżywienia

reklama
Agnieszka,
- rodzilam sama, bo moj T. wracal akurat ze zgrupowania :p a poza tym bal sie byc przy porodzie ;) , a z tego co wiem mozna tylko z mezem czy z narzeczonym
- cewnika do ZZO do porodu silami natury nie zakladaja
- lewatywy nie robia - ale powiem szczerze, ze nie wiem czy im tam 'narobilam' czy nie ;)
- golisz sie sama w domu - nie musisz na 'lyso' - ja zostawilam cienki paseczek - chodzi o to zeby wlosow nie bylo w miejscu nacinania
- jedzenie jest - 3 razy dziennie - rano kanapki i herbatka, obiad zupa plus cos lekkiego - ja mialam raz makaron z serem, a drugi raz ryz z brzoskwiniami i jablkami, na kolacje znowu kanapki i herbatka

Jak masz jeszcze pytania to smialo :)

Agusiaaa, ja moge z czystym sumieniem polecic to miejsce, chociaz jeszcze pare miesiecy temu bylam na 'nie' :) :) :)

Do góry