reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Bezskuteczne staranie się o dziecko

Witam
od 8 lat staramy się z mężem o dziecko. Zaliczyłam już różnych specjalistów. Ostatnio udałam się do endokrynologa aby przebadał mi tarczycę (podejrzewam u siebie niedoczynność).

Czy ktoś ma niedoczynność tarczycy i mimo to udało mu się zajść w ciążę?

reklama
Rozwiązanie
Witam
od 8 lat staramy się z mężem o dziecko. Zaliczyłam już różnych specjalistów. Ostatnio udałam się do endokrynologa aby przebadał mi tarczycę (podejrzewam u siebie niedoczynność).

Czy ktoś ma niedoczynność tarczycy i mimo to udało mu się zajść w ciążę?
A maz jest przebadany? Polowa przyczyn nieplodnosci lezy po stronie meskiej.
Cześć. Od prawie 10 lat choruje na niedoczynność tarczycy a dokładniej hashimoto. Endokrynolog i ginekolog mówili mi, że w moim przypadku będzie ciężko zajść w ciążę. Dlatego uznaliśmy z mężem, że na początku podjedziemy do wszystkiego na spokojnie i po prostu przestaniemy się zabezpieczać. Udało się w 1 cyklu. Aktualnie jestem w 23 tc :) moje wyniki z tarczycy nigdy nie były tak dobre jak teraz w ciąży. Możliwe, że przez suplementacje jodu ( którego wcześniej nie zalecala endokrynolog) i prawidłowe dopasowanie dawki leku. Przed zajściem w ciążę moje tsh wynosiło 2.3 ( wynik z lutego) później trochę skakało na początku ciąży a teraz wynosi 1.

3 lata temu okazało się że ma niedoczynnośc tarczycy, a wynik tsh wyniosł prawie 9,62 a mimo to zaszłam w ciąże. Więc wszsytko zależy od organizmu natomiast tarczyca może nieźle namieszać przy staraniach o dziecko. Szkoda że tak późno wykonujesz te badania, bo jednak 8 lat to szmat czasu przy których miałabyś już uregulowaną tarczyce. Wcześniej żaden z lekarzy nie zapytał o Twoje wyniki TSH?

Kochana, sądzę że niedoczynność ma cała masa z nas.
My o pierwszą ciążę, którą niestety straciliśmy staraliśmy się około roku czasu.nagle, z badałam sobie prolaktynę i okazało się że ona jest zdecydowanie za wysoko. Dostałam lek na zbicie prolaktyny o nazwie parlodel.w ulotce jest napisane że ten lek zwiększa możliwość poczęcia i zaleca się dodatkową antykoncepcję. Po miesiącu Bach! Ciąża...niestety obumarła w 7tc. Wróciłam do leku, i po dwóch miesiącach znowu Bach! Tym razem była to ciąża pozamaciczna... Sama się oczyściłam.
No i po kolejnym miesiącu trzecia ciąża – obecnie 24 tydzień.

Osobiście nie wierzę w zbiegi okoliczności i sądzę że ten lek miał na mnie ogromny wpływ.
Nas badanie prolaktyny sama wpadłam bo przecież nikt mi nie zlecił...

Koniecznie zrob badanie prolaktyny po obciążęniu po 1h. Okazuje się, że nie jest to standardowo zalecane badanie przez ginekologow a bezposrednio przeklada sie na płodność kobiety - jajeczkowanie. U mnie wzrosty prolaktyny po obciazeniu były za wysokie a po 2 cyklach brania Parlodelu zaszłam w ciążę :)

Trzymam kciuki za Ciebie :)

Cześć. Od prawie 10 lat choruje na niedoczynność tarczycy a dokładniej hashimoto. Endokrynolog i ginekolog mówili mi, że w moim przypadku będzie ciężko zajść w ciążę. Dlatego uznaliśmy z mężem, że na początku podjedziemy do wszystkiego na spokojnie i po prostu przestaniemy się zabezpieczać. Udało się w 1 cyklu. Aktualnie jestem w 23 tc :) moje wyniki z tarczycy nigdy nie były tak dobre jak teraz w ciąży. Możliwe, że przez suplementacje jodu ( którego wcześniej nie zalecala endokrynolog) i prawidłowe dopasowanie dawki leku. Przed zajściem w ciążę moje tsh wynosiło 2.3 ( wynik z lutego) później trochę skakało na początku ciąży a teraz wynosi 1.
=========================
gratuluję ciąży.
Mam cichą nadzieję że w końcu i mi się uda

3 lata temu okazało się że ma niedoczynnośc tarczycy, a wynik tsh wyniosł prawie 9,62 a mimo to zaszłam w ciąże. Więc wszsytko zależy od organizmu natomiast tarczyca może nieźle namieszać przy staraniach o dziecko. Szkoda że tak późno wykonujesz te badania, bo jednak 8 lat to szmat czasu przy których miałabyś już uregulowaną tarczyce. Wcześniej żaden z lekarzy nie zapytał o Twoje wyniki TSH?
===========================
żaden nawet nie zalecił badań.
Ciągle twierdzili że jestem młoda i mam czas ale ja od początku podejrzewałam że coś jest nie tak

Kochana, sądzę że niedoczynność ma cała masa z nas.
My o pierwszą ciążę, którą niestety straciliśmy staraliśmy się około roku czasu.nagle, z badałam sobie prolaktynę i okazało się że ona jest zdecydowanie za wysoko. Dostałam lek na zbicie prolaktyny o nazwie parlodel.w ulotce jest napisane że ten lek zwiększa możliwość poczęcia i zaleca się dodatkową antykoncepcję. Po miesiącu Bach! Ciąża...niestety obumarła w 7tc. Wróciłam do leku, i po dwóch miesiącach znowu Bach! Tym razem była to ciąża pozamaciczna... Sama się oczyściłam.
No i po kolejnym miesiącu trzecia ciąża – obecnie 24 tydzień.

Osobiście nie wierzę w zbiegi okoliczności i sądzę że ten lek miał na mnie ogromny wpływ.
Nas badanie prolaktyny sama wpadłam bo przecież nikt mi nie zlecił...
=========================
ja wiele badań sama sobie zrobiłam dla mojego spokoju.
Idąc po raz kolejny do lekarza mam wrażenie że już nie widzą przed sobą człowieka - kobiete która chce mieć dzieci ale bankomat

reklama
Najwazniejsze to znaleźć dobrego endokrynologa. Najlepiej endikrynologa-ginekologa. Ja zmaka sie z gruczolakiem przysadki i prolaktyna. Nie mialam problemu z ciazami. Wystarczylo leczenie bromergonem lub dostinexem. Wiem jednak, ze trzeba zrobić caly cykl badan hormalnych, czasmi nieprawidłowości z jednym horomen zaburzaja prace pozostalych.

reklama
Do góry