reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Beta HCG po zastrzyku Ovitrelle

Ft3 50%
Ft4 15,5%
a TSH dziś 3,2 sprawdziłam ponownie.
Nie wiem jak to interpretować muszę poczekać na wizytę u lekarza bo niby w normach się mieszczę jeśli chodzi o Ft4 i ft3 na 1trymestr, ale ta konwersja nie wiem czy jest dobra czy zła nie orientuje się w temacie za bardzo jaki procent jest dobry.
No to niestety, ale ft4 powinno być powyżej 50%, więc ja ci radzę znaleźć DOBREGO endokrynologa i brać leki.

reklama
No to niestety, ale ft4 powinno być powyżej 50%, więc ja ci radzę znaleźć DOBREGO endokrynologa i brać leki.
Skoro mój lekarz ginekolog uwaza że to TSH jest ok i powiedział że nie ma potrzeby robić dodatkowych badań to może lepiej jednak udać się po skierowanie do endokrynologa od lekarza ogólnego 🙈 bo wszędzie na chodzenie prywatnie no niestety mnie nie stać więc na NFZ spróbuję się dostać czytałam gdzieś kiedyś że w ciąży na NFZ mają obowiązek przyjąć do 7dni roboczych.

Skoro mój lekarz ginekolog uwaza że to TSH jest ok i powiedział że nie ma potrzeby robić dodatkowych badań to może lepiej jednak udać się po skierowanie do endokrynologa od lekarza ogólnego 🙈 bo wszędzie na chodzenie prywatnie no niestety mnie nie stać więc na NFZ spróbuję się dostać czytałam gdzieś kiedyś że w ciąży na NFZ mają obowiązek przyjąć do 7dni roboczych.
Tak, mają taki obowiązek. Ale endokrynolog na NFZ może olać konwersję, dlatego poszukaj odpowiedniego lekarza i nie broń się przed lekami, bo hormony tarczycy są potrzebne również dziecku, ono je pobiera i lepiej brać chociaż w ciąży te leki.
Ja byłam prywatnie i lekarka miała gdzieś moje tsh i konwersję, a miałam odrobinę wyższe niż Ty. Naprawdę ciężko jest znaleźć odpowiedniego lekarza z aktualną wiedzą.

Tylko ze karty ciąży mi jeszcze nie założyli dopiero 8 marca.
Ale mam już l4 na ciążę wystawione więc myślę że chyba ze względu na to przejdzie to żeby mnie jakoś priorytetowo umówili na NFZ do endokrynologa ? Bo przecież mogą chyba sprawdzić jakoś kod l4 w systemie ?

Tylko ze karty ciąży mi jeszcze nie założyli dopiero 8 marca.
Ale mam już l4 na ciążę wystawione więc myślę że chyba ze względu na to przejdzie to żeby mnie jakoś priorytetowo umówili na NFZ do endokrynologa ? Bo przecież mogą chyba sprawdzić jakoś kod l4 w systemie ?
Nie mam pojęcia, niestety.

Tak, mają taki obowiązek. Ale endokrynolog na NFZ może olać konwersję, dlatego poszukaj odpowiedniego lekarza i nie broń się przed lekami, bo hormony tarczycy są potrzebne również dziecku, ono je pobiera i lepiej brać chociaż w ciąży te leki.
Ja byłam prywatnie i lekarka miała gdzieś moje tsh i konwersję, a miałam odrobinę wyższe niż Ty. Naprawdę ciężko jest znaleźć odpowiedniego lekarza z aktualną wiedzą.
Myślałam o endokrynologu na NFZ bo wtedy też leki mógłby wystawić na recepte C bezplatna a prywatnie dosyć że leki płatne to jeszcze wizyta.... łatwo się mówi ale ja miałam działalność jednoosobowa na malym zusie i na l4 dostaje 800zł więc nie stać mnie chodzić wszędzie prywatnie bo mój mąż nie j3st w stanie płacić za badania, leki i lekarzy 🤷🏻‍♀️🙈 z jednej wypłaty... same badania krwi to 700zł w ciągu ostatnich 3dni, wizyty u gina 250 byłam w środę za tydzień kolejna, trochę za dużo jak dojdzie do tego endokrynolog i leki...
Nie na moją kieszeń. A mieszkam też w małej mieścinie więc tu raczej nie znajdę jakiegoś super endokrynologa w okolicy.

Myślałam o endokrynologu na NFZ bo wtedy też leki mógłby wystawić na recepte C bezplatna a prywatnie dosyć że leki płatne to jeszcze wizyta.... łatwo się mówi ale ja miałam działalność jednoosobowa na malym zusie i na l4 dostaje 800zł więc nie stać mnie chodzić wszędzie prywatnie bo mój mąż nie j3st w stanie płacić za badania, leki i lekarzy 🤷🏻‍♀️🙈 z jednej wypłaty... same badania krwi to 700zł w ciągu ostatnich 3dni, wizyty u gina 250 byłam w środę za tydzień kolejna, trochę za dużo jak dojdzie do tego endokrynolog i leki...
Nie na moją kieszeń. A mieszkam też w małej mieścinie więc tu raczej nie znajdę jakiegoś super endokrynologa w okolicy.
Euthyrox może ci przepisać po prostu lekarz rodzinny. Tsh w czasie ciąży i starań o dziecko powinno wynosić maksymalnie 2.

Umów się do endokrynolog na NFZ, zanim Ci znajdą miejsce pewnie będziesz już po wizycie 8 z kartą ciąży. Co do prowadzenia ciąży to często osoby prowadzą np 2 karty ciąży jedna prywatnie, druga na nfz- może to opcja dla Ciebie, by nie płacić dodatkowo za badania, bo byś je robiła na NFZ. Tym bardziej że USG są drogie i warto zrobić test Pappa z USG 1 trymestru, a jeśli nick zawiera Twój rok urodzenia to Ci się należy z NFZ z racji wieku. Może np prowadzenie ciąży w przychodni przy szpitalu, w którym byś rodziła byłoby spoko opcją i jeśli jest tam jakbyś dobry lekarz to w ogóle byś przeszła na NFZ w pewnym momencie. Poszukaj opinii o ginekologach, endokrynolog popytaj może akurat jest ktoś dobry. Ja ostatnio kupowałam eutyrox 75 i ok 16 PLN płaciłam.

reklama
Euthyrox może ci przepisać po prostu lekarz rodzinny. Tsh w czasie ciąży i starań o dziecko powinno wynosić maksymalnie 2.
Wiem, wiem już kilka osób to tutaj pisało że max 2 🙈.... ja to rozumiem ale nie zmuszę ginekologa żeby zaczął działać jak ma swoje zdanie w tym temacie...
Lekarz rodzinny tak może wypisać recepte ale hmm wątpię żeby wiedział jaka dawkę dobrać i czy przepisze mi lek bez żadnej konsultacji z endokrynologiem to też wątpię, nawet leki na alergie miał problem żeby mi wystawić i najpierw wysłał mnie kiedys na testy alergiczne aby odnowić (nie teraz, z rok temu dawno przed ciąża).

Do góry