reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Beta HCG po zastrzyku Ovitrelle

reklama
A i ja np prowadziłam ciążę prywatnie u ginekologa, a chodziłam do swojej endokrynolog i ona ustalała dawki. dr w to nie ingerował, bo to endokrynolog zna się bardziej na tarczycy niż on.

Wiem, wiem już kilka osób to tutaj pisało że max 2 🙈.... ja to rozumiem ale nie zmuszę ginekologa żeby zaczął działać jak ma swoje zdanie w tym temacie...
Lekarz rodzinny tak może wypisać recepte ale hmm wątpię żeby wiedział jaka dawkę dobrać i czy przepisze mi lek bez żadnej konsultacji z endokrynologiem to też wątpię, nawet leki na alergie miał problem żeby mi wystawić i najpierw wysłał mnie kiedys na testy alergiczne aby odnowić (nie teraz, z rok temu dawno przed ciąża).
Ja przy tsh 3,7 dostałam dawkę 25, to jest najmniejsza dawka, a lekarz rodzinny może przepisywać każde leki i akurat, co do leków na tarczyce to nie sądzę by był problem z doborem dawki.
Na twoim miejscu nie lekceważyłabym tak tego tsh i nie ufała ślepo temu twojemu ginekologowi. Mi każdy jeden ginekolog, a byłam w ciągu 3 tygodni u 4 kazał kontrolować tsh żeby nie przekroczyło 2. Dziewczyny ci już to pisały, zrobisz jak uważasz, ale pamiętaj, że Twoje dziecko też potrzebuje hormonów tarczycy, a jak masz ich za mało to ono nie ma skąd ich czerpać.

Umów się do endokrynolog na NFZ, zanim Ci znajdą miejsce pewnie będziesz już po wizycie 8 z kartą ciąży. Co do prowadzenia ciąży to często osoby prowadzą np 2 karty ciąży jedna prywatnie, druga na nfz- może to opcja dla Ciebie, by nie płacić dodatkowo za badania, bo byś je robiła na NFZ. Tym bardziej że USG są drogie i warto zrobić test Pappa z USG 1 trymestru, a jeśli nick zawiera Twój rok urodzenia to Ci się należy z NFZ z racji wieku. Może np prowadzenie ciąży w przychodni przy szpitalu, w którym byś rodziła byłoby spoko opcją i jeśli jest tam jakbyś dobry lekarz to w ogóle byś przeszła na NFZ w pewnym momencie. Poszukaj opinii o ginekologach, endokrynolog popytaj może akurat jest ktoś dobry. Ja ostatnio kupowałam eutyrox 75 i ok 16 PLN płaciłam.
Nie nick nie ma nic wspólnego z moim rocznikiem mam 30 lat.
Ale dziękuję za chęć doradzenia mi.
Niestety jeśli ciążę przeszłabym ok to rodzić będę 50km stąd, u mnie nie ma nawet oddziału ginekologii i położnictwa w szpitalu został zlikwidowany, z tego co wiem nie ma ani dobrych ginekologów ani endokrynologa w moim mieście 🙈 kiedyś już pisałam również ale przypomnę że muszę chodzić do tej kliniki bo miałam już problemy onkologiczne i jestem w grupie zagrożenia do końca życia więc muszę być pod kontrolą ginekologa onkologa (zajmuje się również niepłodnością bo to klinika niepłodności) także wolę prowadzić do końca ciążę u niego żeby mieć wszystko pod kontrolą.
Także ginekolog musowo prywatnie.

A i ja np prowadziłam ciążę prywatnie u ginekologa, a chodziłam do swojej endokrynolog i ona ustalała dawki. dr w to nie ingerował, bo to endokrynolog zna się bardziej na tarczycy niż on.
Nie każdy endokrynolog się zna😉 Mi tarczycę unormowała ginekolog a nie endokrynolog, która totalnie olała moje wyniki. Przepisała mi euthyrox tylko dlatego, że powiedziałam o zdaniu mojej ginekolog i gdyby nie ona to bym w ciąży dalej nie była😉😉

Nie każdy endokrynolog się zna😉 Mi tarczycę unormowała ginekolog a nie endokrynolog, która totalnie olała moje wyniki. Przepisała mi euthyrox tylko dlatego, że powiedziałam o zdaniu mojej ginekolog i gdyby nie ona to bym w ciąży dalej nie była😉😉
No jasne że nie każdy, moja mi zdiagnozowała mi.in. mikrogruczolaka prolaktynowego i ufam jej. Do innej endokrynolog w ciąży bym nie poszła🙂

Umawiaj na nfz endo, a ginekologa podpytaj bo tsh to wazna sprawa w ciazy dla dzidziusia. Ja nie bede pisac po raz kolejny ze 2 to max bo juz to wiesz. Mysle ze karte ciazy mozesz miec juz ogarnieta do wizyty :-)

Btw ja tak samo jak Kinga napisala prowadzilam prywatnie i na nfz aby badania miec za friko:-) lekarz prywatny o tym wiedzial bo mu powiedzialam, ten na nfz nie i nie musial 😆 polecam rozwiazanie dobre i oszczedne bo badan w ciazy jest od groma 🙈 i to co miesiac czasami.

Nam sie tlumaczyc nie musisz, mysle ze madra kobietka z Ciebie skoro podjelas ponownie zbadanie tsh nie jest Ci to obojetne. Bedzie dobrze bo juz podjelas kolejny krok ku lepszemu dla Was oboje ;-)

reklama
Do góry