reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Beta 121 trzy dni przed miesiączką

Informacja o diagnozie płodu była na pewno dla Ciebie bardzo trudna, jeśli postanowiłaś utrzymywać ciążę to tylko świadczy o samych najlepszych cechach. Nie każdy mógłby podjąć taką decyzję. ,
,Liść nawet bez Jego pozwolenia nie spada z drzewa".
mamy zdanie z mężem że każdy zasługuje na szanse i osobiście nie potrafiłabym odebrać jej naszemu dziecku . Mamy już 2 planowanych dzieci i mamy nadzieję ze 3 też będziemy potrafili wychować odpowiednio i zapewnić jej wszystko co najlepsze :)

reklama
mamy zdanie z mężem że każdy zasługuje na szanse i osobiście nie potrafiłabym odebrać jej naszemu dziecku . Mamy już 2 planowanych dzieci i mamy nadzieję ze 3 też będziemy potrafili wychować odpowiednio i zapewnić jej wszystko co najlepsze :)
Pytaliście tej dwójki, która już jest na świecie co na to, że ich rodzeństwo będzie chore?

czyli rozumiem że na sorze juz wyszło wszystko tak ja trzeba, nie mogłam doszukać się właśnie informacji na ten temat . To cieszę się ze się udało. Byle teraz do kolejnej wizyty i zobaczysz jak ładnie rozwija się maluch :) 22 tydz :) diagnozę postawili po usg 1 trymestru I potwierdziła biopsja wszystko, teraz na połówkowych też bez zmian . Ale nie jestem zdania że sobie nie radzę i przyda mi się psycholog lub psychiatra jak niektórzy piszą. Fakt , było załamanie na 2 miechy ale nie tylko ja przez to przechodziłam tylko cała najbliższą rodzina . Musieliśmy dojść do zaakceptowania choroby dziecka i teraz liczyć że uda się donosić ciąży, a później już co ma być to będzie. Już nic się z tym nie zrobi .

A co jest złego w psychologu czy psychiatrze? To taki sam lekarz jak każdy.

Informacja o diagnozie płodu była na pewno dla Ciebie bardzo trudna, jeśli postanowiłaś utrzymywać ciążę to tylko świadczy o samych najlepszych cechach. Nie każdy mógłby podjąć taką decyzję. ,
,Liść nawet bez Jego pozwolenia nie spada z drzewa".

Czyli osoba, która podda się legalnej terminacji ciąży ma same najgorsze cechy?

wlacz myślenie zanim coś napiszesz ,naprawdę.

A co jest złego w tym pytaniu? Przecież te dzieci też będą tym obciążone. Chore dziecko wymaga 200% uwagi. To ogromne poświęcenie nie tylko matki, ale i całej rodziny.

Każdemu polecam ten wątek: https://www.babyboom.pl/forum/temat/wada-serca-zespol-downa-u-plodu.108430/ bo pokazuje coś więcej niż instagram

A co jest złego w tym pytaniu? Przecież te dzieci też będą tym obciążone. Chore dziecko wymaga 200% uwagi. To ogromne poświęcenie nie tylko matki, ale i całej rodziny.

Każdemu polecam ten wątek: https://www.babyboom.pl/forum/temat/wada-serca-zespol-downa-u-plodu.108430/ bo pokazuje coś więcej niż instagram
tak, 1,5 roczne dziecko napewno Ci powie co uwaza .. pod tym względem mówię

Nie czytasz ze zrozumieniem albo czytasz ze zrozumieniem ale chcesz kąśliwie dyskutować

wlacz myślenie zanim coś napiszesz ,naprawdę.
Ja dwa razy przed prenatalnymi myślałam co bym zrobiła w takiej sytuacji i dwa razy byłam zdecydowana przerwać taką ciążę, gdyby się okazało z całą pewnością, że dziecko ma ZD. Wy jesteście w oczach niektórych bohaterami, a największe i najcięższe konsekwencje waszej decyzji poniesie dwójka waszych zdrowych dzieci, gdy was już nie będzie. A także wasze wnuki. Stąd moje pytanie, bo ja bym nie śmiała obarczyć swoich dzieci odpowiedzialnością za tego typu moją decyzję.

Ja dwa razy przed prenatalnymi myślałam co bym zrobiła w takiej sytuacji i dwa razy byłam zdecydowana przerwać taką ciążę, gdyby się okazało z całą pewnością, że dziecko ma ZD. Wy jesteście w oczach niektórych bohaterami, a największe i najcięższe konsekwencje waszej decyzji poniesie dwójka waszych zdrowych dzieci, gdy was już nie będzie. A także wasze wnuki. Stąd moje pytanie, bo ja bym nie śmiała obarczyć swoich dzieci odpowiedzialnością .

A jakbyś urodziła zdrowe dziecko i po roku okazało się że jest ciężko chore to co też podjęłabym taka decyzję? No kurcze nie narzucajmy nikomu swoich wyborow . Ja cie nie zmuszam do wychowywania chorego dziecka ...

Myślę, że kwestia donoszenia bądź usunięcia ciąży nie powinna podlegać żadnym społecznym dyskusjom.
To decyzja należąca wyłącznie do kobiety i tylko kobieta wybiera z kim ewentualnie chce taką decyzję przedyskutować.
Nie widzę powodów do wartościowania któregokolwiek z wyborów

reklama
Zdrowe, które zachorowało po porodzie to w moich oczach coś innego niż dziecko, które zostało skazane na bycie niepełnosprawne już przy poczęciu, a jego rodzeństwo nigdy nie będzie wolne, bo albo będzie żyło w poczuciu obowiązku albo winy, w zależności czy będzie się chorym bratem/siostrą opiekować lub nie. Nie narzucam Ci swoich wyborów, mówię o tym, jak ja bym się czuła wiedząc, że moje dziecko zawsze będzie musiało polegać na innych i żyjące już, zdrowe dzieci będą od dzieciństwa obciążone chorobą w rodzinie. Dla jednych to szlachetne, dla mnie egoistyczne. Mój punkt widzenia, moje prawo go mieć.

Do góry