reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

becikowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Pelny tekst nowej ustawy jest juz dostepny w Internecie na stronach sejmowych:
http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html

Zostala ona juz rowniez opublikowana w Dzienniku Ustaw ( Dz. U. 2006 nr 12 poz. 67)

W bazie sejmowej jest tez caly dlugi tekst ustawy o swiadczeniach rodzinnych z 2003.

Aska00 - jak bedziesz miala chwile to rzuc na to okiem - ja sie na tym nie znam.

Wg mnie - wniosek nalezy zlozyc w urzedzie miasta lub gminy, swiadczenie wyplaci ktoras z instytucji podlegajacych pod wladze lokalne, genaralnie chyba ta sama instytucja, ktora wyplaca wszystkie inne swiadczenia rodzinne.

Właśnie rozmawiałam z koleżanką z opieki i powiedziała mi, że prawdopodobnie to MOPS będzie wypłacał a nie zakład pracy. No cóż, z treści wynika, że rzeczywiście mamy tylko 3 miesiące na upomnienie się o kaskę bo inaczej przepada.
DZIEWCZYNY PILNUJCIE TERMINU PO PORODZIE.

i w MOPSie będzie też wypłacany ten, który się należy wszystkim?
A jeśli tak, to mam sie udać do tego, który jest przy miejscu zameldowania?

dziewczyny, czy któraś z was składała już wniosek ??? czy potrzebny jest do niego PESEL? i gdzie wkońcu się go składa? :)

Ja juz mam za soba becikowe. Maz zlozyl wniosek w MOPS-ie potrzebny byl odpis aktu urodzenia nasze dowody, na miejscu maz wszystko wypelnil i po tygodniu przyszly pieniazki, bez problemu i kolejek.

a my jutro odbieramy becikowe,u nas tez sklada sie wniosek w MOPSie,pesel niepotrzebny.tylko odpis aktu urodzenia i dowody malzonkow.

to dziwne - u nas ponoc nie :) trzeba sie wkoncu wybrac po te pieniadze ...

reklama
No a tatusiek Michu dzisiaj złożył wniosek i za 14 dni mamy się stwic po pinki.

U nas tez nie potrzebny byl PESEL Mateuszka. Dopiero sie nadaje nr PESEL, bo tydzien temu dopiero zameldowaliśmy.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry