reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

Czesc Dziewczyny!

Powiedzcie mi jak to bedzie wygladac w moim przypadku z becikowym? Przebywam za granica i mam zamiar wrocic rodzic w Polsce :) Jak weszla ustawa 10 listopada, to ja juz bylam jakos w 20 tygodniu ciazy... Czy ja tez potrzebuje zaswiadczenia o tych wizytach? Czy jako, ze juz przeszlam termin 10 tygodnia w czasie zatwierdzenia ustawy to sie mnie to nie tyczy??? Bo zgubilam sie... İ wiecie moze gdzie w necie mozna taki wzor zaswiadczenia znalezc? Google mnie nie lubi :p

Pozdrawiam :)

reklama
Czesc Dziewczyny!

Powiedzcie mi jak to bedzie wygladac w moim przypadku z becikowym? Przebywam za granica i mam zamiar wrocic rodzic w Polsce :) Jak weszla ustawa 10 listopada, to ja juz bylam jakos w 20 tygodniu ciazy... Czy ja tez potrzebuje zaswiadczenia o tych wizytach? Czy jako, ze juz przeszlam termin 10 tygodnia w czasie zatwierdzenia ustawy to sie mnie to nie tyczy??? Bo zgubilam sie... İ wiecie moze gdzie w necie mozna taki wzor zaswiadczenia znalezc? Google mnie nie lubi :p

Pozdrawiam :)
musisz mieć zaświadczenie:tak: Wzory Pism &#183 Ulga podatkowa &#183 Becikowe

To dziwne bo u mojego ginekologa jest wywieszona informacja:Kobieta,która z dniem 30października była w ciąży powyżej 10tygodnia nie musi mieć zaświadczenia...ale znowu jak byłam wczoraj w mopr to wspomniała o zaświadczeniu..czyli lepiej mieć.

Dzieki dziewczyny... Tylko po co ustanawiaja jakies daty... liczby jak sie ich nie trzymaja? No i tym utrudnili mi zycie :wściekła/y: Gdzie wniosek dla matek prowadzacych ciaze za granica? :(((
No a w dole strony powiedziane, ze od 10 tyg ale matki co byly w dniu 10 listopada w starszej ciazy nie potrzebuja... ehhh... W tym kraju to ani rak ani nog... To juz nic nie wiem... Okaze sie w praktyce... :-(

Nie wazne kiedy urodzila?? No ja chyba czegos nie rozumiem... Licza od 1 listopada 10 tydzien pod opieka :-) A wiec jak kobiety wczesniej byly w ciazy i nie byly u lekarza, to ani becikowego ani tym bardzie zaswiadczenia do niego, bo zatwierdzili ustawe od 1 i ta data obowiazuje a nie ich wczesniejsze gdybanie???? :confused:

MilenaZagi w tej nowej ustawie liczy się to czy wniosek był złożony przed 1.11 czy po,jeśli przed 1 listopada to nie potrzebne było zaświadczenie a jeśli wniosek został złożlny po 1 listopada to trzeba było już mieć zaświadczenie od lekarza
ja 1 listopada byłam w 39 tygodniu ,urodziłam 7.11 i zaświadczenie musiałam mieć.
Nie chodzi o to,że jeśli kobieta kobieta jest np w 11 tyg ciąży tego 1.11 to nie musi mieć zaświadczenia i np.jak kobieta jest w 9 tyg tego 1.11 to musi mieć
To się tyczy tylko daty składania wniosku a nie tygodnia ciąży:-)

saleminka8 masz rację, ale nasi rządzący mówia głupoty i Pani minister zdrowia takie farmazony jak mówi MilenaZagi podała kiedyś w telewizji i stąd wynika takie zamieszanie.

sama się kiedyś pogubiłam :-) ale zrozumiałam przed porodem hehe

Milena o ustawie już ponad rok wcześnieje mówiono,więc te które były przed 10tc mogoły już iśc do lekarza przecież by potem otrzymać zaświadczenie

Farmazony mowie... No tak... Siedzac 2 lata za granica powinnam sie bardziej interesowac tym balaganem, ktory w kraju nazywaja polityka :-) ehhh... Jaka ja niedoinformowana...

Dziekuje oczywiscie za wyprostowanie mojej niewiedzy :cool2:

witam :-) ciekawe po co dawali to becikowe zeby je teraz zabrac.... ja sie dowiedzialam ze jestem w ciazy dopiero w 14 tyg i co?? nie bylam wczesniej przez niewiedze a nie przez moje zaniedbanie o dziecko I co w takej sytuacji mam zrobic?? zaswiadczenie musi wystawic ginekolog prowadzacy czy moze lekarz rodzinny ??

reklama
Dziewczyny jak to w koncu jest z tym becikowym? Moze niech wypowiedza sie te, ktore juz dostaly. Pytalam lekarki to mowi, ze zaswiadczenie na koniec ciazy wystawi, ale naprawde jesli sie pierwszy raz nie poszlo do gina w ciagu pierwszych 10 tygodni ciazy to sie nie dostanie tego becikowego? Po prostu mowia, ze nie dostaniesz i tyle?

Do góry