reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Becikowe po okazaniu zaswiadczenia od ginekologa

Czesc Dziewczyny!

Powiedzcie mi jak to bedzie wygladac w moim przypadku z becikowym? Przebywam za granica i mam zamiar wrocic rodzic w Polsce :) Jak weszla ustawa 10 listopada, to ja juz bylam jakos w 20 tygodniu ciazy... Czy ja tez potrzebuje zaswiadczenia o tych wizytach? Czy jako, ze juz przeszlam termin 10 tygodnia w czasie zatwierdzenia ustawy to sie mnie to nie tyczy??? Bo zgubilam sie... İ wiecie moze gdzie w necie mozna taki wzor zaswiadczenia znalezc? Google mnie nie lubi :p

Pozdrawiam :)

reklama
Czesc Dziewczyny!

Powiedzcie mi jak to bedzie wygladac w moim przypadku z becikowym? Przebywam za granica i mam zamiar wrocic rodzic w Polsce :) Jak weszla ustawa 10 listopada, to ja juz bylam jakos w 20 tygodniu ciazy... Czy ja tez potrzebuje zaswiadczenia o tych wizytach? Czy jako, ze juz przeszlam termin 10 tygodnia w czasie zatwierdzenia ustawy to sie mnie to nie tyczy??? Bo zgubilam sie... İ wiecie moze gdzie w necie mozna taki wzor zaswiadczenia znalezc? Google mnie nie lubi :p

Pozdrawiam :)
musisz mieć zaświadczenie:tak: Wzory Pism &#183 Ulga podatkowa &#183 Becikowe

To dziwne bo u mojego ginekologa jest wywieszona informacja:Kobieta,która z dniem 30października była w ciąży powyżej 10tygodnia nie musi mieć zaświadczenia...ale znowu jak byłam wczoraj w mopr to wspomniała o zaświadczeniu..czyli lepiej mieć.

Dzieki dziewczyny... Tylko po co ustanawiaja jakies daty... liczby jak sie ich nie trzymaja? No i tym utrudnili mi zycie :wściekła/y: Gdzie wniosek dla matek prowadzacych ciaze za granica? :(((
No a w dole strony powiedziane, ze od 10 tyg ale matki co byly w dniu 10 listopada w starszej ciazy nie potrzebuja... ehhh... W tym kraju to ani rak ani nog... To juz nic nie wiem... Okaze sie w praktyce... :-(

Nie wazne kiedy urodzila?? No ja chyba czegos nie rozumiem... Licza od 1 listopada 10 tydzien pod opieka :-) A wiec jak kobiety wczesniej byly w ciazy i nie byly u lekarza, to ani becikowego ani tym bardzie zaswiadczenia do niego, bo zatwierdzili ustawe od 1 i ta data obowiazuje a nie ich wczesniejsze gdybanie???? :confused:

MilenaZagi w tej nowej ustawie liczy się to czy wniosek był złożony przed 1.11 czy po,jeśli przed 1 listopada to nie potrzebne było zaświadczenie a jeśli wniosek został złożlny po 1 listopada to trzeba było już mieć zaświadczenie od lekarza
ja 1 listopada byłam w 39 tygodniu ,urodziłam 7.11 i zaświadczenie musiałam mieć.
Nie chodzi o to,że jeśli kobieta kobieta jest np w 11 tyg ciąży tego 1.11 to nie musi mieć zaświadczenia i np.jak kobieta jest w 9 tyg tego 1.11 to musi mieć
To się tyczy tylko daty składania wniosku a nie tygodnia ciąży:-)

saleminka8 masz rację, ale nasi rządzący mówia głupoty i Pani minister zdrowia takie farmazony jak mówi MilenaZagi podała kiedyś w telewizji i stąd wynika takie zamieszanie.

sama się kiedyś pogubiłam :-) ale zrozumiałam przed porodem hehe

Milena o ustawie już ponad rok wcześnieje mówiono,więc te które były przed 10tc mogoły już iśc do lekarza przecież by potem otrzymać zaświadczenie

Farmazony mowie... No tak... Siedzac 2 lata za granica powinnam sie bardziej interesowac tym balaganem, ktory w kraju nazywaja polityka :-) ehhh... Jaka ja niedoinformowana...

Dziekuje oczywiscie za wyprostowanie mojej niewiedzy :cool2:

witam :-) ciekawe po co dawali to becikowe zeby je teraz zabrac.... ja sie dowiedzialam ze jestem w ciazy dopiero w 14 tyg i co?? nie bylam wczesniej przez niewiedze a nie przez moje zaniedbanie o dziecko I co w takej sytuacji mam zrobic?? zaswiadczenie musi wystawic ginekolog prowadzacy czy moze lekarz rodzinny ??

reklama
Dziewczyny jak to w koncu jest z tym becikowym? Moze niech wypowiedza sie te, ktore juz dostaly. Pytalam lekarki to mowi, ze zaswiadczenie na koniec ciazy wystawi, ale naprawde jesli sie pierwszy raz nie poszlo do gina w ciagu pierwszych 10 tygodni ciazy to sie nie dostanie tego becikowego? Po prostu mowia, ze nie dostaniesz i tyle?

Do góry