reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badanie usg

K

karo88*

Gość
Czy moje ryzyko że urodze dziecko z zespołem Downa jest niskie czy wysokie jeśli chodzi o wynik Tr21 1 :1608 ? W załączniku zdjęcie

Załączniki

• 20200102_182429.jpg
    20200102_182429.jpg
    499,4 KB · Wyświetleń: 235
reklama
Rozwiązanie
Koc
Czy moje ryzyko że urodze dziecko z zespołem Downa jest niskie czy wysokie jeśli chodzi o wynik Tr21 1 :1608 ? W załączniku zdjęcie
Kochana ja mialam wynik 1:500 i zdrowa ciąża 31tydz..jestesmy po 3 badaniach prenatalnych
Test pappa jest testem orientacyjnym ktory bierze sie pod uwage wylacznie razem z badaniem...jezeli test pappa wypadł zle a i usg pokazuje jakies anomalie płodu..wtedy mozna zaczac sie zastanawiać....nie martw sie na zas.....i nie przejmuj

Ja tez zalozylam kilka watkow za pierwszym razem bo nie moglam tego forum ogarnac......wiec luzik arbuzik i nie martw sie na zapas❤
Lekarz u którego robiłam badanie prenatalne jest z łodzi i uchodzi za jednego z lepszych lekarzy... Wszystkie inne wyniki mam dobre tak jak pisałam wcześniej według niego powinnam urodzić dziecko zdrowe bo nic nie wskazuje na wady przy badaniu usg gdy przeprowadzał wszystko było ok nie miał żadnych zastrzeżeń tylko mnie ta skala zmylila bo jedno mi mówią że jest to ryzyko niskie i mam.się nie przejmować a drudzy co innego i człowiek glupieje i się martwi 😞

reklama
Ja bardziej przejmowalabym się pielektazją. I występuje ona częściej u dzieci z ZD. Skonsultuj wynik z innym, dobrym lekarzem.
Pielektazje mam wpisane że tak ponieważ wyszło mi obustronne LAGODNE poszerzenie miedniczek nerkowych , lekarz mi pow że może to zaniknac przy nast badaniu a może ustąpić po porodzie natomiast wszystko inne jest wporzadku dlatego nie skierował mnie na dalsze badania

Jeżeli się martwisz udaj się do lekarza. To są tylko statystyki i nie jest mówione że chore się urodzi. Twoje pozostałe trzy tematy usunęłam.
Rozumiem że się pomyliłam i wpisalam 2 razy natomiast 3 temat był zupełnie o czymś innym i nie rozumiem wykasowania... Zapisując się tu na forum i czytając regulamin jest zapisane że wymaga się kultury itp myślałam że idzie to też w druga stronę człowiek raptem się pomylił i już naskakuja co niektórzy wstawił wyniki badań niektórym też się to nie podoba ... Nie rozumiem takiego zachowania bo nikomu chyba tym krzywdy nie zrobiłam ??? A pomylić się można każdy ma prawo do pomyłki

O wysokim ryzyku mówi się przy wyniku równym lub większym od 1:300. Wtedy też lekarz zaleca badania inwazyjne (np. amniopunkcję).
W przypadku wyników od 1:300 do 1:1500 mówi się o ryzyku niskim, ale lekarz może zaproponować dodatkowe, płatne badania przesiewowe (np. test Harmony albo Nifty).
Poniżej 1:1500 raczej nie zleca się żadnych dodatkowych badań.

Tyle teoria... Każdy wynik wymaga jednak konsultacji z lekarzem i w takich kwestiach polecam nie czekać na to czy lekarz coś skomentuje tylko pytać, pytać, jeszcze raz pytać. Szkoda się później stresować, że lekarz zrobił jakąś minę czy coś powiedział, ale nie wyjaśnił. Naprawdę stres jest ostatnim czego potrzebujesz.

Wszystkie te wyniki to jednak tylko prawdopodobieństwo czy statystyka. Nikt nie daje nam żadnych gwarancji. Ktoś przy wyniku 1:100 może urodzić całkowicie zdrowe dziecko, a inny przy wyniku 1:1500 może urodzić dziecko chore.

Rozumiem że się pomyliłam i wpisalam 2 razy natomiast 3 temat był zupełnie o czymś innym i nie rozumiem wykasowania... Zapisując się tu na forum i czytając regulamin jest zapisane że wymaga się kultury itp myślałam że idzie to też w druga stronę człowiek raptem się pomylił i już naskakuja co niektórzy wstawił wyniki badań niektórym też się to nie podoba ... Nie rozumiem takiego zachowania bo nikomu chyba tym krzywdy nie zrobiłam ??? A pomylić się można każdy ma prawo do pomyłki
A moim zdaniem trosZke przesadzasz ;) od tego są moderatorki żeby pilnować porządku i usuwać to co jest nie potrzebne :) w żadnej wypowiedzi tutaj nie widzę ani nic złego ani nie grzecznego ani nie kulturalnego :)
Naprawdę nie ma sensu dopowiadać sobie czegoś czego nie ma :)

Miłego wieczorku

Jeżeli się martwisz udaj się do lekarza. To są tylko statystyki i nie jest mówione że chore się urodzi. Twoje pozostałe trzy tematy usunęłam.
A moim zdaniem trosZke przesadzasz ;) od tego są moderatorki żeby pilnować porządku i usuwać to co jest nie potrzebne :) w żadnej wypowiedzi tutaj nie widzę ani nic złego ani nie grzecznego ani nie kulturalnego :)
Naprawdę nie ma sensu dopowiadać sobie czegoś czego nie ma :)

Miłego wieczorku
A ja stanę po stronie autorki bo akurat w jej jednym wątku sama się wypowiadalam i właśnie chciałam odpisać a tu widzę że wątek usunięty... Ok, zakładanie kilku takich samych wątków nie powinno mieć miejsca ale trochę chyba moderatorke poniosło skoro od tak wykasowala wątek który był głównie o czymś innym [emoji849] lub zwyczajnie nie sprawdziła co w nim jest skoro usunęła od tak...

Ostatnia edycja:
Dziękuję osobom które zrozumiały że nie chciałam zle zakładając kilka wątków natomiast wchodząc tu na forum liczyłam na wsparcie i możliwość pogadania sam regulamin to mówi ale to chyba puste słowa ... Nie każdego stać żeby latać co chwilę do lekarza jestem sama w ciąży nie mam kochającego męża czy partnera ze wszystkim borykam się sama dlatego postanowiłam tu napisać że w razie jakiś obaw będę mogła z zyczliwymi osobami porozmawiać burza rozpętała się gdy zapytałam tylko czy mam wysokie ryzyko czy niskie urodzenia dziecka z zespołem Downa owszem byłam u lekarza i mi pow że powinnam urodzić zdrowe dziecko ale naszedl mnie dziś taki dzień że nabrałam podejrzeń i strachu dlatego poruszylam ten temat tutaj ...drogie "koleżanki" nie mam faceta który mnie wdpurta i mi powie że wszystko będzie dobrze że się urodzi zdrowe nie życzę żadnej z Was sytuacji gdzie będziecie same w ciąży zdane tylko na siebie gdzie nie będzie do nikogo można otworzyć buzi i się zapytać co i jak nie każda mnie tutaj potraktowała zle bo były dziewczyny które mi wszystko wyjasnily i za to Wam dziękuję .... Czy to zbrodnia chcieć urodzi zdrowe dziecko ? Może jestem panikara ale chciałam usłyszeć od innych co myślą o tym wyniku ...

reklama
Dziękuję osobom które zrozumiały że nie chciałam zle zakładając kilka wątków natomiast wchodząc tu na forum liczyłam na wsparcie i możliwość pogadania sam regulamin to mówi ale to chyba puste słowa ... Nie każdego stać żeby latać co chwilę do lekarza jestem sama w ciąży nie mam kochającego męża czy partnera ze wszystkim borykam się sama dlatego postanowiłam tu napisać że w razie jakiś obaw będę mogła z zyczliwymi osobami porozmawiać burza rozpętała się gdy zapytałam tylko czy mam wysokie ryzyko czy niskie urodzenia dziecka z zespołem Downa owszem byłam u lekarza i mi pow że powinnam urodzić zdrowe dziecko ale naszedl mnie dziś taki dzień że nabrałam podejrzeń i strachu dlatego poruszylam ten temat tutaj ...drogie "koleżanki" nie mam faceta który mnie wdpurta i mi powie że wszystko będzie dobrze że się urodzi zdrowe nie życzę żadnej z Was sytuacji gdzie będziecie same w ciąży zdane tylko na siebie gdzie nie będzie do nikogo można otworzyć buzi i się zapytać co i jak nie każda mnie tutaj potraktowała zle bo były dziewczyny które mi wszystko wyjasnily i za to Wam dziękuję .... Czy to zbrodnia chcieć urodzi zdrowe dziecko ? Może jestem panikara ale chciałam usłyszeć od innych co myślą o tym wyniku ...
Spokojnie. Zakładanie kilku wątków jest bez sensu, robi się tutaj chaos, nie wykasowałam żadnego Twojego wątku ale napisałam żebyś używała jednego. Musisz mieć na uwadze, że chcemy mieć tutaj względny porządek.

Masz niskie ryzyko, ale jak zapewne już wiesz, to czysta statystyka. Zdarza się, że jest duże prawdopodobieństwo i dziecko rodzi się zdrowe, ale zdarza się też odwrotnie. Lekarz trochę na pewno Cię uspokoił mówiąc, że kwestia miedniczek nerkowych wyrówna się, ale wiadomo, cień niepokoju zostanie. Ja na serio chyba dla własnego świętego spokoju poszukałabym dobrej, konkretnej konsultacji specjalisty. Ciąża niestety jest bardzo stresującym okresem, więc po co sobie generować jego dodatkowe ilości. Mnie dopiero czeka prenatalne i może też będę szukać pomocy.

Do góry