reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badanie pappa

Chcesz kontrowersji to założę temat z prawdziwą historią: "Mój mąż wziął urlop na ten tydzień, bo przedszkole otwierają 9.01. Ja chodzę do pracy, a on pyta, o której będę w domu, żeby wiedzieć kiedy obiad wstawić. A jak Wy sobie radzicie z takimi sytuacjami?" Gwarantuję Ci bombę.
Mój mąż codziennie od kilku miesięcy robi mi obiady, a jak miałam mdłości, robił mi też śniadania. Ja jestem ciążowo kryształowa, słucham wszystkich zaleceń lekarzy, ale mam ochotę na frytki. Jak sobie z tym radzić.

reklama
Chcesz kontrowersji to założę temat z prawdziwą historią: "Mój mąż wziął urlop na ten tydzień, bo przedszkole otwierają 9.01. Ja chodzę do pracy, a on pyta, o której będę w domu, żeby wiedzieć kiedy obiad wstawić. A jak Wy sobie radzicie z takimi sytuacjami?" Gwarantuję Ci bombę.
Nie pamiętam żebym sama robiła obiad...Autentyczna historia;)
Odnośnie wątku : pappą to się tam nie martw tylko skonsultuj z lekarzem pierwszego kontaktu jak wyeliminować te dwie trzy fajki (tyg tak)? Niech Cię gdzieś skieruje niech się stanie cokolwiek co poprawi Twoja sytuację. Bo uwierz,nie palęnie w ciąży to nie jest jakieś mistrzostwo świata i wzorowe macierzyństwo. To jest taka norma,podstawa,poprostu nie patologia.

Co Ty, gdzie ja znajdę drugiego takiego, króry będzie za mnie sprzątał 🤣
Ja bym swojego też zmieniła, bo co to za przeszkadzanie w pracy, ale wtedy musiałabym w nocy do dziecka wstawać 🤣

A tak na serio całkiem. Czy ja dobrze pamiętam, że przy prenatalnych lekarz się pyta o alkohol i papierosy, bo to wpływa na wynik pappy? Ciekawa jestem co nasza młoda przyszła mama odpowie na pytanie o palenie i jakie ryzyko jej wyjdzie.

Ja bym swojego też zmieniła, bo co to za przeszkadzanie w pracy, ale wtedy musiałabym w nocy do dziecka wstawać 🤣

A tak na serio całkiem. Czy ja dobrze pamiętam, że przy prenatalnych lekarz się pyta o alkohol i papierosy, bo to wpływa na wynik pappy? Ciekawa jestem co nasza młoda przyszła mama odpowie na pytanie o palenie i jakie ryzyko jej wyjdzie.
Tak. Pyta. O alkohol nie. Ale o papierosy tak.

Trzeba pamiętać, że testy papa to tylko statystyka. Tak naprawdę USG jest kluczowe. A jeśli chodzi o papierosy to w większości przypadków wady pojawiają się po porodzie jak już maluch jest na świecie. USG może być idealne, a gdy maleństwo się urodzi to wtedy wychodzą skutki palenia czy alkoholu.

Wpływa, bo wywiad ma wpływ na końcowe przeliczenia ryzyka. Ale tu jak widać wiek i stan dziecka działa na plus.

reklama

Lekarz spytał autorki postu o papierosy skoro zaznaczył w wynikach, że pali więc się przyznała

Do góry