reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania prenatalne

elysia141

Fanka BB :)
Witam :) załączyłam moje wyniki , prawdopodobieństwo trisomii 21 1:266 skorygowane . Czy powinnam się martwić ? Jadę we wtorek do genetyka jeszcze, bo ma tych prenatalnych badaniach mialam wrażenie, ze chcą naciągnąć na kasę . Dowiedzialam się tylko o amniopunkcji, która wykonują u nich w klinice, o tych testach bezinwazyjnych nic. A nastepna sprawa, to nie wiem czy lekarz, który prowadzi moja ciąże nie ma z tego %% bo od niego dostałam wizytówkę tej kliniki , i jak weszłam na wizytę zadano mi pytanie jak nazywa się lekarz prowadzący ....

Załączniki

• 59BA1709-F74B-4B12-9416-873F19798C22.jpeg
    59BA1709-F74B-4B12-9416-873F19798C22.jpeg
    2 MB · Wyświetleń: 12 110
reklama
Witam :) załączyłam moje wyniki , prawdopodobieństwo trisomii 21 1:266 skorygowane . Czy powinnam się martwić ? Jadę we wtorek do genetyka jeszcze, bo ma tych prenatalnych badaniach mialam wrażenie, ze chcą naciągnąć na kasę . Dowiedzialam się tylko o amniopunkcji, która wykonują u nich w klinice, o tych testach bezinwazyjnych nic. A nastepna sprawa, to nie wiem czy lekarz, który prowadzi moja ciąże nie ma z tego %% bo od niego dostałam wizytówkę tej kliniki , i jak weszłam na wizytę zadano mi pytanie jak nazywa się lekarz prowadzący ....

Hej patrzę teraz na moje wyniki pierwszej ciąży bo w drugiej jeszcze nie nam prenatalnych ... i ryzyko trisomi podst miałam wyższe bo 1:516 i skorygowane 1:2052 i wszystko było idealnie nawet niebyło mowy o jakiejś nieprawidłowości

Poczekaj spokojnie na rozmowę z genetykiem. Z opisu wynika, że obraz USG jest całkiem dobry. To badanie krwi wpłynęło na ryzyko skorygowane.
No i teraz pytanie co chcesz z tym zrobić. Ja przed badaniem prenatalnym postanowiłam sobie, że przy większym ryzyku zainwestuję w dodatkowe testy. Tak dla własnego spokoju, bo jednak często ten test podwójny potrafi namieszać w głowie.
Niemniej jednak ryzyko 1:266 nadal oznacza, że jest duża szansa na dziecko bez ZD.

Poczekaj spokojnie na rozmowę z genetykiem. Z opisu wynika, że obraz USG jest całkiem dobry. To badanie krwi wpłynęło na ryzyko skorygowane.
No i teraz pytanie co chcesz z tym zrobić. Ja przed badaniem prenatalnym postanowiłam sobie, że przy większym ryzyku zainwestuję w dodatkowe testy. Tak dla własnego spokoju, bo jednak często ten test podwójny potrafi namieszać w głowie.
Niemniej jednak ryzyko 1:266 nadal oznacza, że jest duża szansa na dziecko bez ZD.

Zobaczymy co powie genetyk ,tez zrobimy dodatkowe testy .

reklama
reklama
W lipcu robiłam badania prenatalne ze względu na wiek. Ryzyko trisomia 21 wyszło posrednie dokładnie miałam 1:308 czyli o 8 więcej niż wychodzi granica ryzyka wysokiego. Biłam się z myślami, bo nie dawało mi to spokoju. We wrześniu zdecydowałam się na test nifty pro. Wynik miałam po 5 dniach. I jestem spokojniejsza. U Ciebie będzie propozycja amnipunkcji bo ryzyko jest wysokie. Wg przyjętych norm. A o nazwisko pytają się bo wprowadzają do systemu kto Cię wysyła. U mnie też to było.
Przy badaniu prenatalnym lekarza zaznaczył że jeśli wyjdzie wysokie ryzyko to będą dzwonić i będę miała do wyboru albo amnio albo testy płatne. Decyzja by należała do mnie. Ryzyko wyszło pośrednie i w zaleceniach pod badaniami było właśnie wykonanie testów dna dziecka z krwi matki. Czyli nieinwazyjne badania płatne. Genetyk pewnie wszystko wyjaśni. Po usg byłam spokojna ale jak zobaczyłam opis badań zestawiony z badaniami krwi już niepokój był.

Do góry