reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania prenatalne

elysia141

Fanka BB :)
Witam :) załączyłam moje wyniki , prawdopodobieństwo trisomii 21 1:266 skorygowane . Czy powinnam się martwić ? Jadę we wtorek do genetyka jeszcze, bo ma tych prenatalnych badaniach mialam wrażenie, ze chcą naciągnąć na kasę . Dowiedzialam się tylko o amniopunkcji, która wykonują u nich w klinice, o tych testach bezinwazyjnych nic. A nastepna sprawa, to nie wiem czy lekarz, który prowadzi moja ciąże nie ma z tego %% bo od niego dostałam wizytówkę tej kliniki , i jak weszłam na wizytę zadano mi pytanie jak nazywa się lekarz prowadzący ....

Załączniki

• 59BA1709-F74B-4B12-9416-873F19798C22.jpeg
    59BA1709-F74B-4B12-9416-873F19798C22.jpeg
    2 MB · Wyświetleń: 13 257
reklama
reklama
Pamiętajcie ze można terminowac za granica bez bólu. Ja terminowalam w Polsce i myślałam ze umrę tak strasznie bolało, darlam się niesamowicie. I fakt ze to się robi przy innych pacjentkach był dla mnie bardzo trudny. Drugi raz zdecyduje się tylko za granica bez bólu.

W Polsce również się da, wystarczy ZZO...
Ale terminacja w 20 tygodniu ciąży to dla mamy zazwyczaj tak czy inaczej poród nawet jeśli fizycznie bezbolesny - takie dziecko jest miniaturką donoszonego noworodka, jeśli kobieta chce się z nim pożegnać (a w chcianej wymarzonej ale tragicznie kończącej się ciąży zazwyczaj chce) nie takiej możliwości bez porodu...

W Polsce również się da, wystarczy ZZO...
Ale terminacja w 20 tygodniu ciąży to dla mamy zazwyczaj tak czy inaczej poród nawet jeśli fizycznie bezbolesny - takie dziecko jest miniaturką donoszonego noworodka, jeśli kobieta chce się z nim pożegnać (a w chcianej wymarzonej ale tragicznie kończącej się ciąży zazwyczaj chce) nie takiej możliwości bez porodu...
Nie słyszałam ani jednego przypadku by ktoś miał terminację z zzo. A Ty słyszałaś?

Hej.Miałam teleporade z genetykiem z IMID i też uznał że niepotrzebnie robiłam PAPPa.Miałam przed invitro badania genetyczne kariotypów i są prawidlowe moje i partnera i mieliśmy też metodę IMSI ( czyli jakby wybór w dużym powiększeniu najlepszych najlepiej zbudowanych plemników ).Nie mamy też żadnego obciążenia rodzinnego.Reasumując jako trzeci niezależny lekarz ( i raczej żadnego nie odbierałam jako prolifera- przepraszam jeśli kogoś uraziłam i jego poglądy) stwierdził że amniopukcja nie ma sensu - ale jeśli chcę mam to refundowane i mogę się jeszcze nad tym zastanowi do 17 tc bo do 21 jest możliwa w Polsce terminacja .Powiedział że białko PAPPa jest niestabilne i ono ( niski wynik) a także różnica do betaHCG wpłynęła na wynik. Powiedział że Sanco ma 99,9 % skutecznosci,jest nastawione na wykrywanie głównie właśnie ZD i moim przypadku ryzyko powikłań po amnio jest 10 razy większe niż ryzyko wystąpienia ZD -choc powikłania to 0,11%. Szukałam info i chyba w PL był tylko jeden przypadek fałszywie negatywnego błędu testów typu NiFTy i chodziło o zespół Turnera.Reasumując nawet tak wysokie ryzyko (ja wpadam wiekiem) ale prawidłowe Sanco i prawidłowe USG powinno dać mi spokój. Raczej więc nie zrobię amniopunkcji,3 specjalistów ( w tym Roszkowski i mój lekarz z Invimedu - dobrzy od USG ) oraz genetyk z IMID stwierdzili że nie widzą sensu i mam wyzluzować.To moja wymarzona ciąża więc postaram się nią cieszyć.Bardzo czasem stresują mnie niektóre wpisy na różnych forach,dlatego rzadko zaglądałam.Ale dziękuję za informacje od Was i szczerze życzę wszystkim zdrowia.

Hej.Miałam teleporade z genetykiem z IMID i też uznał że niepotrzebnie robiłam PAPPa.Miałam przed invitro badania genetyczne kariotypów i są prawidlowe moje i partnera i mieliśmy też metodę IMSI ( czyli jakby wybór w dużym powiększeniu najlepszych najlepiej zbudowanych plemników ).Nie mamy też żadnego obciążenia rodzinnego.Reasumując jako trzeci niezależny lekarz ( i raczej żadnego nie odbierałam jako prolifera- przepraszam jeśli kogoś uraziłam i jego poglądy) stwierdził że amniopukcja nie ma sensu - ale jeśli chcę mam to refundowane i mogę się jeszcze nad tym zastanowi do 17 tc bo do 21 jest możliwa w Polsce terminacja .Powiedział że białko PAPPa jest niestabilne i ono ( niski wynik) a także różnica do betaHCG wpłynęła na wynik. Powiedział że Sanco ma 99,9 % skutecznosci,jest nastawione na wykrywanie głównie właśnie ZD i moim przypadku ryzyko powikłań po amnio jest 10 razy większe niż ryzyko wystąpienia ZD -choc powikłania to 0,11%. Szukałam info i chyba w PL był tylko jeden przypadek fałszywie negatywnego błędu testów typu NiFTy i chodziło o zespół Turnera.Reasumując nawet tak wysokie ryzyko (ja wpadam wiekiem) ale prawidłowe Sanco i prawidłowe USG powinno dać mi spokój. Raczej więc nie zrobię amniopunkcji,3 specjalistów ( w tym Roszkowski i mój lekarz z Invimedu - dobrzy od USG ) oraz genetyk z IMID stwierdzili że nie widzą sensu i mam wyzluzować.To moja wymarzona ciąża więc postaram się nią cieszyć.Bardzo czasem stresują mnie niektóre wpisy na różnych forach,dlatego rzadko zaglądałam.Ale dziękuję za informacje od Was i szczerze życzę wszystkim zdrowia.
Edit: jak mówiłam jestem lekką panikarą i widzę,że czasem odcięcie od netu dobrze mi robi.Ale jeśli ktoś ma jakieś pytania dotyczące tych testów czy moich doświadczeń z Roszkowskim czy IMID w Warszawie - z chęcią odpowiem ( ciążę prowadzę i nie zawsze się słuchałam u mojego lekarza od Invitro T.Dworniaka, jest jednak wybitnym specjalistą).Ale łatwiej mi będzie odpisać na meila,bo częściej zaglądam - niewazno@gmail.com. Jeszcze raz życzę Wam szczęścia.Moja koleżanka ( młodsza o 3 lata) też miała przeboje z PAPPa - ale u niej wynik nie był tak zły jak mój,z tym że miała na USG za wolne bicie serduszka.Po Sanco się uspokoiła i ma zdrową córeczkę.

Cieszę się, że jesteś trochę spokojniejsza. Życzę Ci bezproblemowej ciąży i szczęśliwego rozwiązania 🙂
Pamiętaj, nie ma dwóch identycznych ciąż i identycznych historii. Internet jest super źródłem wiedzy, o ile potrafimy zachować pewien dystans 😉 inaczej może stać się przyczyną lęków i wkręcania sobie do głowy czarnych scenariuszy. Ja Wam życzę dużo zdrowia i wierzę, że wszystko będzie dobrze 🙂

reklama
Do góry