reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania prenatalne ryzyko preeklampsji

Malinka30

Początkująca w BB
Dziewczyny, wracam właśnie z badań prenatalnych, jestem w 12 tygodniu ciąży i wszystko było by Ok, gdyby nie fakt, że ryzyko preeklampsji u mnie to 1:108. Dajcie proszę znać, czy byłyście w podobnej sytuacji i jak to się potoczyło. Czekam jeszcze na wyniki Pappa z krwi i mój lekarz prowadzący będzie podejmował jakieś dalsze kroki.

reklama
Dostaniesz pewnie Aspirynę/Acard 150mg na noc profilaktycznie do 36tc. Przy wdrożeniu jej przed 16tc jest szansa o 80% (wg badań) zredukować ryzyko. No i koniecznie kontroluj ciśnienie w drugiej połowie ciąży i białko w moczu. Ważne jest aby się prześlizgnąć bez problemów do jakiegoś 34tc.

Ja miałam podobne ryzyko, teraz jestem w 37tc, mam trochę podwyższone ciśnienie, ale jak do tej pory nie rozwinęło się w niebezpiecznym kierunku.

Żałuję że nie zrobiłam prenatalnych- u mnie nadciśnienie od ok 20 tyg. Dopegyt na nadciśnienie poczatkowo 2x1 skonczone na 4x2 dziennie. Ciśnienie 170/110.Acard do 36 tc. Cukrzyca ciążowa. Obrzęki że japonek nie moglam nawet założyć. Obrzęki twarzy. Duży białkomocz. Poród w 36 tc przez CC decyzją lekarza bo już dalej bym nie dała rady. Córka zdrowa ale malutka, waga urodzeniowa 2340 g przy wypisie 2100 g. Jeszcze 2 tyg po utrzymywało się nadciśnienie, nadal mam mierzyć co jakiś czas i sprawdzać czy nie rozwinie się nadciśnienie.

U mnie także wyszlo takie ryzyko. Bodaj 1:84. Zalecenie- acard 150 na noc. Mierze ciśnienie 3x dziennie ze względu na to, że u lekarza zawsze mam podwyższone. Ale jestem dobrej myśli ;)

Do obliczenia ryzyka preeklampsji potrzebne jest białko pappa, wiec nie wiem w jakim celu lekarz pbliczal Ci je bez wynikow krwi.
zaraz po badaniu USG lekarz wydrukował wyniki i wytłumaczył mi o co chodzi z preeklampsją, podkreślił mój wynik 1:108, po czym wspomniał, ze jak pod badaniu krwi wynik zmieni się na mniej niż 1:100, to muszę to zgłosić swojemu lekarzowi prowadzącemu. Nie wiem, czy to jest standardowe działanie w przypadku tych badań…?

zaraz po badaniu USG lekarz wydrukował wyniki i wytłumaczył mi o co chodzi z preeklampsją, podkreślił mój wynik 1:108, po czym wspomniał, ze jak pod badaniu krwi wynik zmieni się na mniej niż 1:100, to muszę to zgłosić swojemu lekarzowi prowadzącemu. Nie wiem, czy to jest standardowe działanie w przypadku tych badań…?
Nie mam pojecia, ja w obu ciazach ryzyko preeklampsji mialam liczone wraz z wynikami krwi, do tego dochodzi pozniej wywiad, czy jest np nadcisnienie, badanie z usg przeplywow tetniczych i wlasnie w połaczeniu z wartoscią białka pappa program wyliczal ryzyko. W pierwszej ciazy mimo nadcisnienia i niskiego bialka pappa ryzyko nie bylo tragicznie wysokie, dziecko urodzilo sie zdrowe. W drugiej ciazy znow niskie pappa, brak nadcisnienia, przeplywy, tetnice, lozysko, wszystko ok, ryzyko jakos 1:350 wiec nie za wysokie, a przy porodzie stan przedrzucawkowy, dziecko zdrowe, moje winiki krwi w miesiac po wrocily prawie ze do normy.

Cześć dziewczyny. To moj pierwszy wpis na forum w życiu, wiec miło mi Was poznać. 12+6, usg wzorowo.
Odebrałam dziś wyniki testu pappa - ryzyko skorygowane dla T21: 1:4333, T18: 1:281, T23: 1:2336.
Preeklampsja przed 34 tc: 1:40
Preeklampsja przed 37 tc: 1:18
Zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tc: 1:20.
O ile trisomie wyglądają względnie okej (zdecydowaliśmy z mężem, ze nie robimy dalszej diagnostyki bardziej inwazyjnej) to nie spotkałam na forach tak wysokiego ryzyka preeklampsją i zahamowaniem wzrastania płodu. Dziewczyny - czy jest tu ktoś kto miał takie wysokie ryzyko? Lekarz zalecił acard 150 mg przed snem, wizyta dopiero za 5 dni.
Powiedzcie proszę - czy przy podobnych wynikach miałyście jakieś przeciwskazania jeśli chodzi o aktywność fizyczna (sport) oraz prace? Pracuje w korporacji, stres oceniam 6/10 - nie wiem jeszcze na ile czynnik w postaci stresu jest istotny przy ciąży podwyższonego ryzyka a na ile nie ma czym się martwić, ale planowałam jeszcze popracować, a w tej sytuacji nie wiem co będzie najlepsze dla dziecka.
Dziękuje Wam za każda odpowiedź!

Cześć dziewczyny. To moj pierwszy wpis na forum w życiu, wiec miło mi Was poznać. 12+6, usg wzorowo.
Odebrałam dziś wyniki testu pappa - ryzyko skorygowane dla T21: 1:4333, T18: 1:281, T23: 1:2336.
Preeklampsja przed 34 tc: 1:40
Preeklampsja przed 37 tc: 1:18
Zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tc: 1:20.
O ile trisomie wyglądają względnie okej (zdecydowaliśmy z mężem, ze nie robimy dalszej diagnostyki bardziej inwazyjnej) to nie spotkałam na forach tak wysokiego ryzyka preeklampsją i zahamowaniem wzrastania płodu. Dziewczyny - czy jest tu ktoś kto miał takie wysokie ryzyko? Lekarz zalecił acard 150 mg przed snem, wizyta dopiero za 5 dni.
Powiedzcie proszę - czy przy podobnych wynikach miałyście jakieś przeciwskazania jeśli chodzi o aktywność fizyczna (sport) oraz prace? Pracuje w korporacji, stres oceniam 6/10 - nie wiem jeszcze na ile czynnik w postaci stresu jest istotny przy ciąży podwyższonego ryzyka a na ile nie ma czym się martwić, ale planowałam jeszcze popracować, a w tej sytuacji nie wiem co będzie najlepsze dla dziecka.
Dziękuje Wam za każda odpowiedź!
Cześć, u mnie ryzyko preklampsji troszeczkę mniejsze, ponieważ 1:53 przed 37tc. Lat 28. Badania robione w 12+5 pod koniec lutego. T21 1:306, T13 i T18 <1:20000. Ze względu na zwiększenie skorygowanego ryzyka dla T21 zdecydowaliśmy się wykonać nifte pro i czekamy na wyniki.
Jeżeli chodzi o preklampsje dostałam takie samo zalecenie: 150 mg acard 1x na noc. Szczerze przyznam, że badanie PlGF zrobiłam, bo dostałam taka propozycje w klinice, w której wykonywałam 1. badania prenatalne. Względem przepływów i ciśnienia nie wyglądało, żeby coś wskazywało na preklampsje. Nawet Pani doktor stwierdziła, że wszystko jest w normie, ale dla pewności można wykonać PlGF. Po wzroście ryzyka zaczęłam mocniej zagłębiać się w temat i okazało się, ze żadna z moich koleżanek, które są w ciąży lub po, pierwszy raz słyszą o takim badaniu i nie miały go wykonywanego, także doświadczeń żadnych nie ma.

Lekarka oprócz acardu nie zaleciła mi nic innego. Również pracuje w korporacji i również jest sporo stresów ale nie dostałam zalecenia żeby odpuścić.
Czy wiesz może coś więcej po Twojej wizycie ?

Paulina

reklama
Do góry