reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania prenatalne - I trymest

Wykonujesz badania prenatalne I trymestru?

• Wszystkich głosujących
    41
reklama
@Megi86 Moje pytanie jest oboczne, ale jestem ciekawa, a nie zapytałam lekarza. Czy dane z poszczególnych badań nadal są zbierane przez FMF i statystyki są aktualizowane?

Ciekawe pytanie :) Szczerze mowiac to nie mam pojecia :) Gdzies kiedys czytalam o bazie kobiet (nie moge juz tego tekstu znalezc) w Londynie i zastosowanym algorytmie. Hmm na logike to sadze, ze jest rozszerzana, bo przeciez im wieksza proba tym wieksza wiarygodnosc wynikow. Jak znajde ten tekst to go podrzuce :)

Jestem w 12 tyg 8 stwierdził że powinna miec 2mm a ma 1.2mm no i już koniecznie test pappa i amio

To jakas bzdura chyba. Na poczatek to bez paniki. Czy lekarz posiada FMF? Co do kosci nosowej to w 1 trymestrze lekarz sprawdza jej obecnosc, dopiero w 2 trym. podczas USG polowkowego sprawdza sie jej dlugosc i jesli ta jest krotsza niz 4 mm to moze to swiadczyc o Z.D.
W pierwszym trymestrze obecnośc kości nosowej zmniejsza ryzyko Z.D. 3-krotnie, zas jej brak zwieksza ryzyko 48-krotnie.

Nie wiem dlaczego lekarz tylko na podstawie kosci nosowej - tym bardziej ze ta jest - chce zlecic inwazyjne badania (!)
Z tego co wiem to pappa juz w tym przypadku sie nie stosuje - STOSUJE SIE TYLKO GDY USG WYSZLO OK! Takie sa procedury. W ogole to pierwsze slysze o tak dziwnej decyzji lekarza.

Podaj inne parametry z USG i na razie sie nie stresuj - serio. No i czy ten lekarz mial FMF?

Ostatnia edycja:
Wyniki

Załączniki

• IMG_20180725_112303.jpg
    IMG_20180725_112303.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 809
reklama

A jakie były wnioski?

Podaj jeszcze CRL (długość ciemieniowo-siedzeniową) Maleństwa. Bo od tego zalezy prawidłowe NT.

EDIT: Z tego co dowiedziałam się na ostatniej wizycie FMF to kiedyś za normę uważano NT nie przekraczającą 2,5 mm a dopiero od niedawna przesunięto tą granicę do ok 1,0 mm. Nie ma jednak 100% pewności, że dziecko które NT ma 1,0 mm nie bedzie miało Z.D. ani, że dziecko które ma powyżej 2,5 mm bedzie na 100% chore. Ale fakt jest taki, że NT jest troche wyższe - bo powyżej 2 mm, jednak na wykresie na którym jest korelacja CRL do NT wszystko u Ciebie powinno być jeszcze w normie. Podaj zatem CRL.

Ostatnia edycja:
Do góry