reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania Po Poronieniu

reklama
Cześć,

Kilka miesięcy temu miałam zabieg po tym jak lekarze stwierdzili u mnie puste jajo płodowe. Mam za sobą już 4 ciąże, z czego jedną donoszoną.
Pierwszy raz w 2007 roku, kiedy w 9 tc lekarze stwierdzili zanik czynności serca, dostałam tabletki i na szczęście obeszło się bez szpitala.
Druga ciąża szczęśliwie donoszona, Bartuś jest zdrowy i rozrabia jak pijany zająć. Ma już 5 lat.
Trzecia ciąża 1,5 roku temu obumarła w bardzo wczesnym etapie, na usg nie bardzo było cokolwiek widac, ale wyniki badania krwi jasno stwierdzały że jestem w ciąży, ale miałam niski progesteron.
No i ta ostatnia ciąża, do 9 tc chodziłam w słodkiej nieświadomości że wszystko jest ok., przyrost beta hcg, progesteron też ok, więc lekarz który mi robił usg był w lekkim szoku.
Nie wiem jak się teraz zabrać do tego, bo nie chcę znowu przechodzić przez ten stres. Nie bardzo mnie stać na leczenie prywatne, a wiadomo jak to wygląda na NFZ. Nie wiem co robić, do tego stopnia że zastanawiam się czy nie odpuścić sobie starań o drugą dzidzię....

Hej - chciałabym niestety dołączyć się do tego wątku bo mam kilka pytan.. czytałam wcześniejsze posty ale chyba nie rozumiem tych badan.. co kiedy i w ogóle..

Jestem po 3 poronieniach-wszystkie zakończone 6-7tc , zanim na usg dało się uwidocznić dzidziusia.. beta rosnąca zwykle nieprawidłowo- po czym następował spadek... 1 ciąża 7 lat temu, później lata staran- rok temu w lutym poronienie, i teraz aktualnie też:-( do tej pory miałam w ubiegłym roku zrobione hormony( wszyły ok - jedynie progesteron na dolnej granicy-dlatego po owulacji biorę luteinę). We wrześniu rok temu miałam hsg, w grudniu rok temu laparoskopie- potwierdzona drożność. Moim problemem jest brak owulacji i brak okresu.. stąd biorę clo i luteinę..
Teraz jednak chciałabym zrobić sobie badania bo nie wiem co mi zaproponuje ginekolog.. Zrobiłam w tej ciąży TSH - wyszło mi 1,4... niby norma ok... i tyle..co mam zrobić w pierwszej kolejności> Proszę pomóżcie mi.

Doczytałam i znalazłam listę, zrobię w tym tygodniu te antyfosfolipdy- ale czy to tylko ja czy maż też???
I mam pytanie bo ja robiłam samą TSH to zrobić jezcze TF3 I 4 ???

Ostatnia edycja:
Tekila witaj. Światełko dla Aniołków (*) antyfosfolipidowy tylko Ty. Zrób Tsh, FT3 i 4 ale poradziła bym Ci również anty TPO i anty TG, bo samo TSH i FT 3i4 nie są miarodajne. Ja np mam TSH książkowe a mam Hasimoto. I raczej to było przyczyną wcześniejszego poronienia. Może zajrzyj na wątek Poronienia nawykowe tam dziewczyny bardziej orientują się w badaniach. Ja po poronieniu miałam podstawowe badania. Na Hasimoto poleciła mi FRYZJERKA!!!! Niestety niektórzy lekarze nie traktują poważnie poronień... I dzięki Bogu wyszło że jestem chora, podleczyłam się i udało mi się! Mam śliczną córeczkę. Tobie też życzę takiego małego szczęścia!

dziękuje za odpowiedz, czy te badania na TSH wykonać teraz jak trwa jeszcze poronienie??
I czy wiecie czy TSH i ft3/4 muszą być tego samego dnia? Bo ją TSH zrobiłam w piątek ale tych dwóch nie

Ostatnia edycja:
Nie TSH możesz na spokojnie zrobić po poronieniu... Na zespól antyfosfolipidowy jakoś się robi zaraz po ale nie pamiętam dokładnie. Zapytam dziewczyn na cpp i Ci napiszę

tekila - badania na zespół Antyfosfolipidowy najlepiej zrobić do 6 tyg po poronieniu. Zespół może się uaktywnić tylko w ciąży, więc najlepiej zrobić je od razu po, żeby wiedzieć jakie wartości będą widoczne - czy wynik będzie powyżej czy w normie. Pozdrawiam

reklama
Do góry