reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania Po Poronieniu

Czesc Dziewczyny

Moze ktos mi pomoze...czekamy z mezem na badanie kariotypu, czy trzeba jakos pecjalnie sie przygotowywac??? Pytam jak to bylo u Was bo podczas zapisu pani wspomniala ze trzeba byc zdrowym lub ok tyg po chorobie conajmniej miesiac po znieczuleniu lub przeswietleniu...z gory dziekuje za pomoc i trzymam kciuki &&&&&&&& pozdrawiam

To są zwykłe badania z krwi i nie pamiętam, żebym się jakoś szczególnie przygotowywała. Najpierw lekarz przeprowadza wywiad z obojgiem partnerów, kto ma kogo w rodzinie, czy jakieś przypadki chorób genetycznych itp. a później pobranie krwi i to wszystko. Ja na wyniki czekałam prawie 3 miesiące:angry: mam nadzieję, że u ciebie szybciej będą &&&

reklama
Dziewczyny odebrałam dzisiaj wyniki tarczycowe:

TSH 0,6 norma 0,27 – 4,2
FT3 2,51 norma 2,00 – 4,40
FT4 1,29 norma 0,93 – 1,70
Anty- TPO 0,3 a norma 0,00 – 5,61

W czwartek lub piątek jeszcze będzie wynik anty TG… wszystko mieści się w normach, więc chyba OK., jak myślicie?

Tsh nie za niskie? bo normę masz 0,27 ,a wyszło 0,6 .Reszta w normie ;)
Ja muszę zrobić na początku kwietnia tsh kolejne.

Dziewczynki wpadam z pozdrowieniami ;)
U nas wszystko dobrze , miałam wrażenie ,że brzuch mi się stawia ,ale poszłam do gina i okazało się ,że wszystko w normie ,a mój bąbel tak się wypycha w nocy ,że mam wrażenie ,że brzuch twardy , podczas gdy maluszek tak się rozpycha ,że mi tak górka wychodzi z jednej strony ,a reszta brzucha jest jakby naciągnięta.
Dostałam opis skurczy od gina i lek w razie ich wystąpienia doraźny.

Cześć dziewczyny:-)

Może pomożecie... Po poronieniu moje cykle nie wróciły do normy. Wcześniej były jak w zegarku 28-29 dniowe. Teraz moje cykle wyglądają tak: 27, 30, 25,26 dniowe. W obie ciąże zaszłam za pierwszym razem. Niestety druga się nie utrzymała. 2,3 miesiące temu wznowiliśmy starania i nic. Postanowiłam zrobić dodatkowe badania (robiłam już tsh, ft3, ft4, anty TPO, cytomegalia, toxo-wszystko ok., na tsh biorę letrox 50) prolaktyna, progesteron i estradiol. Na estradiol jeszcze czekam a reszta wygląda tak:

(dziś mam 19dc)
Progesteron 3,10 ng/ml (norma dla fazy lutealnej 1,2 - 15,9) u mnie to chyba zdecydowanie za mało:(
Prolaktyna 8,37 ng/ml

Witajcie Dziewczyny!

Nie wiem czy gdzieś już na wątku nie ma mowy o listeriozie ale pisze ku przestrodze.
Jestem po 4 poronieniach,dopiero miesiąc temu znalazłam lekarza,który skierował mnie na badanie listeriozy,okazuje sie,że posiadam tą bakterie.
Nie słyszałam o niej wcześniej a jest bardzo niebezpieczna,mając tą bakterie ponad 80% ciąż kończy się poronieniem lub porodem przedwczesnym.

Także jeśli szukacie przyczyn swoich strat to warto zbadać się na listeriozę..

Ja czekam jeszcze na wyniki kariotypów i trombafilię,jeśli wyjdą dobrze to znaczy,że te dziadostwo (listeria) nie pozwoliło czworo moim dzieciom przyjść na świat.

Wiecie może ile kosztuje badanie all-MLR? Czy koszt podany w cenniku jest za jedno badanie czy badanie moje i męża?

Witam Was dziewczyny!!!
Niestety prawie 4 tygodnie temu straciłam swoją córeczkę w 19tc. Tzn doszło do pęknięcia pęcherza płodowego i pępowina wyszła na zewnątrz (poza mnie). Mój lekarz jeszcze w szpitalu po tej tragedii powiedział mi, że podejrzewa u mnie niewydolność cieśniowo-szyjkową i to było przyczyną śmierci mojego jedynego dziecka. Była to moja pierwsza ciąża. W przeciągu tych 19tc dwa razy trafiłam do szpitala z krwawieniem, a już za trzecim i ostatnim razem z upławami. Po zbadaniu przez lekarza okazało się, że mam małowodzie, rozwarcie na 1,5 cm i bardzo szybko skracającą się szyjkę. We wtorek byłam u ginekologa i nic nie wskazywało, że coś może się wydarzyć. Szyjkę wtedy miałam 39 mm, a z piątku na sobotę tego samego tygodnia trafiłam do szpitala z upławami i szyjka była 21 mm.
Jutro idę na kontrolę po porodzie i łyżeczkowaniu do swojego ginekologa i będę odbierać badania histopatologiczne.
Czy wg Was powinnam zrobić jakieś badania przed próbami o kolejną ciąże??? Jeśli tak to jakie powinnam zrobić i kiedy? Jutro się dowiem, czy moja pani doktor coś zleci ale wolałabym wiedzieć, aby w razie czegoś się dopominać o jakieś badania.
Z góry Wam bardzo dziękuję i cieszę się, że takie forum jak Wasze może pomóc nie jednej kobiecie w tak dramatycznych chwilach po stracie swojego dzieciątka

Hej Dziewczyny;)

Ja dzisiaj robiłam wyniki tarczycy po poronieniu i już zgłupiałam, nie wiem co jest nie tak:(

TSH miesiąc temu miałam 3,13 ( bez brania jakichkolwiek leków) a teraz jest 4,505 mimo brania od 3 tygodni eutyrox 50? norma 0,55-4
FT 4 1 2,7 norma 11,5 - 22,7
Przeciwciała anty-TG 3,53 norma 0-4,11
Przeciwciała anty-TPO 88,64 norma 0-5,61

No i tu moje pytanie, dlaczego wzrosło mi TSH jak zaczęłam brać leki ? i czy mogło być to powodem poronienia?

Witam.
Czy juz nikt tutaj nie pisze?
Właśnie straciłam drugą ciążę. Niestety drugi raz z rzędu miałam puste jajo płodowe. Na szczęscie mój lekarz nie zignorował problemu i sam zaczął mówić o badaniach. Póki co czekam na pierwszą wizytę po #, ale chciałabym się dowiedizeć ile czekałyście na badania genetyczne i wyniki?

reklama
Anty2 niestety co do badań genetycznych pomóc nie mogę gdyż nie mam o nich zielonego pojęcia. W ciąży nie miałam potrzeby robienia badań genetycznych. Więc przykro mi że nie potrafię pomóc

Do góry