reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania Po Poronieniu

Znalazłam coś takiego:

Kryteria laboratoryjne zespołu antyfosfolipidowego
1. Antykoagulant toczniowy (LAC) - wykryty co najmniej dwukrotnie w odstępach 12-tygodniowych metodami wystandaryzowanymi.

2. Przeciwciała antykardiolipinowe w klasie IgG lub IgM w stężeniu średnim lub dużym (to znaczy powyżej 40 GPL lub MPL), wykryte w takim samym odstępie czasu jak LAC metodą immunologiczną ELISA.

3. Przeciwciała przeciwko beta-2 glikoproteinie I obecne w surowicy lub osoczu w mianie powyżej 99 centyla w odstępach czasowych jak wyżej.

Z uwagi na dominujący udział zakrzepicy w patogenezie zespołu antyfosfolipidowego, podstawową metodą leczenia jest podawanie leków przeciwkrzepliwych. Aspiryna stosowana jest profilaktycznie u osób bez objawów choroby z utrzymującymi się we krwi przeciwciałami. Doustne antykoagulanty zaleca się osobom po przebytych incydentach zakrzepicy i z poziomem przeciwciał antyfosfolipidowych utrzymującym się w mianach diagnostycznych. Dawkowanie uzależnione jest od ilości epizodów zakrzepowych oraz ich lokalizacji (łożysko żylne czy tętnicze). Glikokortykosterydy stosuje się w przypadku współwystępowania układowych chorób tkanki łącznej oraz małopłytkowości (liczba płytek krwi poniżej 50 000).

to z tej strony: Rozumek - Zespół antyfosfolipidowy jako przyczyna jednej czwartej poronień nawykowych - Forum Zdrowia

Mam nadzieję, że coś pomogłam :zawstydzona/y:

Agniesia jeszcze coś takiego http://www.diag.pl/fileadmin/banery/Diagnostyka_ginekologia.pdf

reklama
jak już pisałam na cpp pokonałam ureaplasme i już piszę jak 10 dniowa antybiotykoterapia doxycykliną pomogła, teraz będa szczepionki.

Ilonko ,a ty robiłaś też ureaplazmy i mykoplasmy itd?

Hej dziewczyny na tym forum jestem akurat pierwszy raz... staramy sie z mezem o dzidziusia juz rok...w zeszlym roku prawie sie udalo ale niestety poronilam mam problemy z tarczyca 10go czerwca jade do lublina do kliniki gin, ale nie wiem jakie badania konkretnie mam zrobic dzis bylam zrobilam tsh i jakies o podobnej nazwie na hormon tarczycy co moge jeszcze zrobic zeby lekarzowi sie przydalo?? pomozcie mam tylko tydzien do skompletowania dokumentow...

z tego co ja wiem to TSH, FT3, FT4 (słyszałam też o T3 i T4) anty TPO, Anty TG najlepiej w laboratorium zapytaj o jakies inne badania w kierunku tarczycy bo chcesz zrobic wszystko co sie da..

dziewczyny moze ktoras wie z was jak sie bada Zespół antyfosfolipidowy:
przeciwciała kardiolipidowe(IgG/IgM)
i jaki jest koszt tego badania???? Widze ze wyzej byla juz o tym mowa ale moze jeszcze ktoras z was cos powie na ten temat z gory dziekuje

witaj Lial001 oprócz przeciwciał kardiolipidowych jeszcze zrób sobie antykoagulant tocznia to są podstawowe badania na zespół koszt koło 150- 200 zł w Toruniu, ale myślę że wszędzie jest zbliżony, czas oczekiwania na wynik około 3 tygodnie. Jeśłi będziesz chciała coś jeszcze wiedzieć pytaj. Pozdrawiam

Moje aniołki:
Olek 11.11.2008
[*]

Mikołaj 23.03.2009
[*]

Michał 04.11.2009
[*]

Ada 04.05.2010
[*]

lila 001
w łodzi koszt p. kardiolipinowych 125 i koagulant tocznia - 2 klasy -33 zł
Też zaczynam robic badania w przyszłym tygodniu
Dzieciątka straciłam w 19 i 21 tc ...
Od lekarza dostalam skierowanie do genetyka
Na własną rekę zamierzam zrobic
cytomegalię
toxo
listeriozę
parwowirus
p. kardiolipinowe
k.tocznia

reklama
Dziekuje dziewczyny za pomoc a moze jest jakas dziewczyna na forum ktora ma zespol antyfosfolipidowy??? U mnie po badaniu po lyzeczkowaniu stwierdzona zakrzepice naczyn lozyskowych jak myslicie czy to moze byc zespol antyfosfolipidowy???
Acha i jeszcze jedno jak bede robila badania w tym kierunku to wystarczy oddac krew raz czy potem trzeba jeszcze powtarzac???? Bede w Polsce tylko na miesiac wiec nie wiem czy bede musiala przedluzyc urlop

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry