reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania, normy - nasze watpliwości i pytania

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ja jestem z siebie dumna - mam już wyniki dzisiejszych badań :-) Glukoza 75g:
na czczo - 73 mg/dl (dół normy, bo napisali normę 70-110)
po godzinie - 132
po dwóch - 104 (po dwóch godzinach wpadłam w normę na czczo! :-D Jak widać, organizm przetrenowany na dżemikach i ciastach drożdżowych do spalania cukru :-D)
Poza tym krew w normie, nawet mi wzrosły poziomy hemoglobiny, które już miałam odrobinę pod kreską. Jedyne dwa kiepskie wyniki to leukocyty - cały czas miałam lekko powyżej, bo 10,4-10,5 (norma 3,8-10), a teraz skoczyły do 13,8. Ale chora się nie czuję... I ciągle mam zasadowy odczyn moczu, co się ostatnio nie podobało mojemu ginkowi, ale już nie pamiętam, czy dlatego, że świadczy o infekcji, czy też przy zasadowym moczu łatwiej złapać infekcję.
a przy składnikach mineralnych: dość liczne kryszt. szcz. Ca +2 (indeks górny) - cokolwiek to znaczy? :confused:
Mamjakty, nie znam się na ludziach, ale mój kot właśnie cierpi z powodu kryształów szczawianowo-wapniowych i prowadzi to do kamieni. U kotów. Na swoich wynikach moczu nic takiego nie mam, więc nie wiem.

Ostatnia edycja:
reklama
Melulu gratuluje wyniczków....na serio piękne Ci wyszły :-)

Aga Tobie również gratki :-) dałas rade z glukozą....dziwnie bo dziwnie ale ważne że została w brzuchu :-) No i daj znac jak wyniki.....

mamjakty może ta strona pomoże Ci w interpretacji wyników Badanie moczu

Krysztaly- duze zagrozenie kamieniami. Pij duzo wody i nie pij herbaty( lub znacznie ogranicz).

Ostatnio edytowane przez moderatora:
mam pytanko - jaka wysokość ciśnienia powinna mnie niepokoić? lekarz mi mówił, ale nie wiem czy dobrze zapamiętałam (bo oczywiście nie zapisałam sobie tego :baffled:) - jak będę mieć powyżej 150/90 - to już mam powody do niepokoju? dobrze pamiętam? bo ja to na ciśnieniu w ogóle sie nie znam....

Mi bratowa( lekarz) mowila,ze wlasnie przy cisnieniu w ciazy powyzej 150/90 daje sie leki na nadcisnienie, ale lepiej spytaj swojego lekarza, bo moze kazdy ma inne podejscie.

Mi mój gin podał normę 140/90, jak mi kazał przed każdą wizytą u niego chodzić do zabiegowego mierzyć ciśnienie.

to drugie chyba jest ważniejsze, co nie? i tak mi sie wydaje, że właśnie lekarz mówił, że powyżej 90 już jest niedobrze - receptę na wszelki wypadek mam, ale na razie mam ciśnienie w okolicach 80, 85 góra - to jeszcze nie będę wykupywać tego leku. a to pierwsze mam w okolicach 140, ale jeszcze nie przewyższa tej liczby ;-) dobra, to dziękuję - będę już pamiętać jak tu będzie to napisane :tak:

140/90 to norma bez ciazy. No i wlasnie tez mam z tym problem, czy w tym przypadku ciaza to wybitny przypadek, ze niektorzy lekarze daja leki przy cisnieniu powyzej 150/90. Nie wiem jak to jest, jak ktos ma 140/90. Ja bym chyba wolala wziac leki juz przy takim cisnieniu.

reklama
Ja mam pytanie odnośnie glukozy , lekarz mi powiedział że po obciążeniu jest w normie , a wynik miałam 105 po dwóch godzinach i obciążeniu 75 gram , ale na czczo mam na granicy normy tzn. troszkę za mało 68 a norma od 70 , tyle że ja od kąd pamiętam miałam na czczo niski cukier i mi tłumaczyli że dlatego tyle słodyczy wciągam , zastanawiam się czy takie niewielkie odstępstwo od normy ma jakiś wpływ na dziecko?? Czy ta cukrzyca ciążowa może być też tego drugiego typu tzn. nie za dużo tylko za mało cukru??

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry