reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania genetyczne z krwi

Katerina1985

Fanka BB :)
Witam, mam takie "głupie" pytanie, ponieważ nie orientuję się w tych sprawach...Czy badanie PAPP-A i wolna beta hcg to jedno czy dwa różne badania? W którym tygodniu najlepiej je wykonać? Jaki jest orientacyjny koszt? I czy istnieją jeszcze inne badania genetyczne z krwi? Pozdrawiam!

reklama
Badanie Pappa jest bez sensu ono nie powie Ci czy dziecko jest zdrowe bo to tylko statystyki czesto dające falszywie dodatni wynik.
Wplyw ma wiek itp
Moja kolezanka robila wyszło duze ryzyko zespolu downa ..ile przeplakala na usg wszystko ładnie pieknie dzidziuś urodzil sie zdrowy jak ryba!.
Jeszcze jest test Nifty pobieraja krew i wysylaja do Stanow ale on 2.5 tysiąca
Ja robilam same usg te najwazniejsze genetyczne w 12 tyg potem połowkowe w 20 i to badanie po 30 tyg trzeciego trymestru oczywiście co miesiąc zwykle usg tez na wizycie.
Zrob kazde 3 usg i moim zdaniem wystarczy. ;)
Chyba ze masz kase na NIFty:)

USG prenatalne wyszło dobrze, ale lekarz zaleca zrobić te badania z krwi. W jakim okresie można je zrobić? Ile mniej więcej kosztują?
Test Papp-a wykonuje po skończonych 10 tygodniach ciąży do 14 tygodnia. Jest refundowane jeżeli są wskazania. Jeżeli nie koszt około 250 zł. Jest to badanie z krwi.
Test Nifty to koszt już 2500 zł i próbki nie są wysyłane do Stanów jak to napisała olcia1718. Badane są na miejscu na wyniki czeka się ponad tydzień.

Lekarz mówił, żeby szybko zrobić. USG miałam w czwartek czy jesli jutro zrobię te badania, to będzie dobrze? Czy już zbyt późno po USG? Chodzi mi o test Pappa i wolną betę. Tego za 2,500 zł robić nie będę, bo mnie nie stać ;)

Moje odczucie jest takie, że to czyste naciaganie na koszty. Jeśli nie ma wskazań, robienie tego testu jest bez sensu. W moim przypadku lekarz spytał czy nie ma w rodzinie chorych dzieci, mam 32 lata, testy prenatalne zdecydowanie wystarcza.

reklama
Test Papp-a wykonuje po skończonych 10 tygodniach ciąży do 14 tygodnia. Jest refundowane jeżeli są wskazania. Jeżeli nie koszt około 250 zł. Jest to badanie z krwi.
Test Nifty to koszt już 2500 zł i próbki nie są wysyłane do Stanów jak to napisała olcia1718. Badane są na miejscu na wyniki czeka się ponad tydzień.
Nie zmyslilam sobie tego tak u mnie w klinice powiedzial jeden z lekarzy ktory robi badania prenatalne.

Do góry