reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Atopowe Zapalenie Skóry - Wasze doświadczenia

No to super, u nas kilka dni byl spokoj, ale dzis zauważylam, że znow ma czerwone w zgieciach nog, takze jeszcze cos oprocz tego jablka ja uczula. Za miesiac bede w Polsce to znow zrobie jej testy i wyjdzie.

reklama
U nas też dzisiaj atopowe powróciło...i nie mam pojęcia od czego..nóżki szorstkie, łokcie czerwone i suche, ehh

Ja zauwazylam ze ona nie ma typowego azs juz, miala przy nietolerancji laktozy, ale teraz ma plamke, bo to jej sie nie powieksza w sumie, a na tej plamce ma krosteczki jak wysypka, czasem to sie zalagadza, jak jest mocno zaognione to smaruje sterydem, bo ja napewno swedzi, nie lubi jak to dotykam, macha nogami, a jak nie to kremem zwyklym, jeszcze 3 tygodnie i jej sie ulzy nie bede dawac tego co ja uczula, bynajmniej postaram sie.
Wiem ze sporo ludzi mowi ze testy na alergie sa niewiarygodne do 2 roku zycia, ale jak jest reakcja alergiczna na cos to przeciez mozna zaoszczedzic dziecku cierpienia, swedzenia, wiem ze wiekszosc alergii mija z wiekeiem, ale testy biorezonansem nie sa drogie ani jakos trudne w wykonaniu.

Basia_one u nas właśnie Szymon też ma takie plamki jak ty mówisz..Dzisiaj mu takie plamki brzuszek wysypały.
I też dzisiaj już syrop pije ketotifen i sterydy, bo w nocy się drapał już bardzo...Alergolog nam kazał, że jak będzie się drapał to podawać syrop i maść. Dwa, trzy dni powinno przejść. Tylko teraz nie wiem czy to samo AZS czy alergia, nie podałam mu nic w ciągu kilku dni, co mogłoby zaszkodzić, sprawdzone wszystko.
Czy jak dziecko ma atopowe zapalenie to może ono bez alergii powracać samoistnie?

http://

Hej, mój synek skończył 5 miesięcy i dopiero teraz wychodzą u niego objawy skazy białkowej, a mianowicie czerwone plamy na karku i pleckach,wysypka pod brudką, na czole i za uszkami, czerwone, suche plamki pod zgięciami kolan. Dodam że karmię piersią i wprowadzam pomału zupki i soczki. Nasza lekarz rodzinna zaproponowała żeby przejść na mleko nutramigen,ale ja wolałabym nie rezygnować jeszcze z piersi.
A wy co o tym myślicie? i czy waszym zdaniem skaza może wystąpić tak późno i przy piersi?:-(
S7000301.jpgli-61610.png

Ostatnia edycja:
Tak naprawdę jeśli oprócz mleka dziecko otrzymuje już inne pokarmy to nie robiąc badań nie wiadomo co uczula. Najczęściej jest to białko mleka krowiego, ale uczulić może wszystko - dodatkowo proszek, balsam, mydło itp. Jeżeli nadal chcesz karmić piersią to myślę, że warto zrobić badania alergologiczne, żeby wykluczyć/potwierdzić jaki produkt uczula Twojego malucha. Można na próbę wprowadzić dokarmianie Nutramigenem i w tym czasie powinnaś przejść na dietę bezmleczną i zobaczyć czy zmiany skórne się cofają.Pytanie co już maluch je?? bo jeśli zmiany pojawiły się w podobnym okresie jak wprowadzałaś produkty dodatkowe to może przemawiać za uczuleniem np ja jakieś warzywo.

Ostatnia edycja:
reklama
U nas sie okazalo ze mala nie toleuje glutenu, pomidora, cebuli, fasoli bialej i wiekszosci owocow. Na gluten zrobilismy karencje 2-3 miesiace, jeszcze 1,5 mca i sprobuje wprowadzic. Owoce daje w malych ilosciach, bo to wysypki sa wlasnie w tym jednym miejscu pod kolanem, nie robi sluzowych kup po nich ani ja nic nie boli. Po malu wprowadzam produkty melczne, bo skaza juz minela. Do tego podaje jej wapno i od prawie miesiaca podaje Probiotyk Latopic, musze powiedziec ze u nas narazie moze skory nie poprawil, ale za to moja corcia robi czesciej kupke.

Do góry