A ja mam pytanie, sama cierpię na różne dolegliwości skórne i pokarmowe (alergia, atopowe zapalenie itp.) i dość niedawno urodziłam maluszka. Karmię go piersią, ale czy wtedy może pojawić się alergia u dziecka? I jak ona się objawia?
reklama
Aguu
Fanka BB :)
Jeśli jest uczulony a Twoje jelita przepuszczą alergeny (co nie jest takie oczywiste, zwlaszcza jesli o nie dbasz) to pewnie pojawi się brzydka kupa, brzydka wysypka (nie krostki na buzi...), sucha skóra, czasem wzmożone ulewanie - różne są objawy. Ale równie dobrze może nie mieć alergii pokarmowej. Wcale może nie mieć alergii.A ja mam pytanie, sama cierpię na różne dolegliwości skórne i pokarmowe (alergia, atopowe zapalenie itp.) i dość niedawno urodziłam maluszka. Karmię go piersią, ale czy wtedy może pojawić się alergia u dziecka? I jak ona się objawia?
ninawieczorem
Aktywna w BB
Tu na pewno warto porozmawiać z lekarzem, a najelpiej z dermatologiem dziecięcym. Choć często takie objawy u malucha mijają samoistnie. Możesz np. zapytać o emulsję do ciała z emolientem, jak atoperal, która pomoże odbudować płaszcz lipidowy.
Joaneczka
Zaciekawiona BB
To też nie musi być alergia pokarmowa... Mój syn reaguje skórnie na alergie wziewną, na pyłki. Możliwe, że krzyżowo z jakimś pokarmem, ale ciężko to wykryć, staramy się metodą prób i błędów. Póki co, leki na alergię i emolienty są z nami na stałe Bardzo lubię atoperal, swietny skład i dobre ceny. Bardzo lubię pianke do mycia, moim zdaniem znacznie lepiej się sprawdza u dzieci niż płyny czy emulsje.
ninawieczorem
Aktywna w BB
Masz rację! No i właśnie, kwestia najważniejsza, to znaleźć odpowiedni sposób, żeby poradzić sobie z tymi problemami skórnymi i przynieść dziecku ulgę
ninawieczorem
Aktywna w BB
O! O takich kosmetykach, to przyznam, że nie słyszałam. A czym różnią się od emolientów. W sensie, jakie mają działanie? Bo, jak wspominałam, ja korzystam z atoperalu i on otacza skórę płaszczem lipidowym, przez co ją chroni i pomaga szybciej się regenerować.
reklama
Ada2222
Fanka BB :)
Mi mówili wszyscy ze albo alergia albo AZS, byłam u lekarza okazało się że ma tylko wrażliwa skórę. Dostaliśmy maść z antybiotykiem i druga nawilżająca. Zaczynamy już RD i też nic nie wyskakuje innego. A gdzie masz te pryszcze/ szorstką skórę ? U nas pediatra powiedziała że na policzkach jest od zmiany temperatury np jak wracamy z dworu a pod szyją to od śliny i faktycznie tam gdzie wypluwa ślinę tam ma i wtedy smarujemy maścią.Witam.
Zapraszam mamy, których maleństwa zmagają się z tym schorzeniem do wspólnej dyskusji.
Mój synek ma 7 miesięcy. kiedy miał 3 lekarz stwierdził skazę białkową i kazał stosować mleko Bebilon Pepti 1. Faktycznie pomogło, jednak kiedy Marcinek skończył pół roku, ponownie rozpoczęły się kłopoty ze skórą - szorstka buzia, wysuszone plamy na łydkach, wysypka na brzuchu i plecach. Lekarz powiedział, że to AZS, kazał przejść na Nutramigen 1 i wykonać testy alergiczne z krwi (tzw. IgE). Oczywiście stosujemy kosmetyki Emolium i żadnych innych, faktycznie pomagają. Ale wysypka jest nadal. Wyniki wyszły pozytywnie - IgE w normie, czyli nie powinien być na nic uczulony. :-)
I tu nie wiem co robić. Czy nadal karmić go Nutramigenem (teraz jesteśmy już na 2), czy przejść na ogólnodostępne mleko modyfikowane? Nutramigen jest bardzo drogi, o smaku i zapachu nie wspomnę to po co męczyć dziecko, skoro testy alergiczne nic nie wykazały. Mały od dwóch miesięcy je także stałe posiłki, po których nigdy wysypka się nie zwiększyła.
Czy ktoś może jest w podobnej sytuacji? A może to nie jest AZS? :-)
reklama