Kasiu głodnego pytasz?Chcecie przepis na domowe (bardzo latwe, tanie i szybkie) bułeczki pita?
Miałam z poniedzialku salatkę gyrosową, wczoraj upieklam te buleczki i mielismy kebaby
Jak bede w miescie, to wstawię zdj, bo w domu się nie da...
reklama
Skladniki na 5 buleczek pita:
1,5 szkl mąki (plaskie)
Pól szklanki letniej (cieplawej) wody
Pól lyzeczki soli
5 g suszonych drozdzy (instant)
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drozdzami i solą. Dolac wodę, wymieszać i wyrobic chwilę na gladkie ciasto. Zrobic z ciasta kulę, wlozyc do miski, przykryc folia spozywczą i sciereczką. Dac w cieple miejsce na ok. 1,5 godz.
Gdy wyrosnie, uderzyc pięścią i podzielic na 5 czesci. Kazdą czesc wyrobic w kulkę i walkować na grubosc powiedzmy biszkopcika a wielkosc dloni.
Kazdy placek klasc na osobny kwadrat wyciety z papieru do pieczenia. Poczekac 40 min az ciasto znow "ruszy" w tym czasie nie dotykać. W miedzyczasie piekarnik razem z blachą nagrzać do 220st z termoobiegiem.
Po tych 40 minutach czekania wyjac blachę i bardzo ostroznie przekladac szpatulką surowe buleczki razem z papierem na blachę (to wazne, zeby zrobily się kieszonki w bulkach). Piec 6 minut, bo gdy zostawimy dluzej do zrumienienia, zeschną się.
1,5 szkl mąki (plaskie)
Pól szklanki letniej (cieplawej) wody
Pól lyzeczki soli
5 g suszonych drozdzy (instant)
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drozdzami i solą. Dolac wodę, wymieszać i wyrobic chwilę na gladkie ciasto. Zrobic z ciasta kulę, wlozyc do miski, przykryc folia spozywczą i sciereczką. Dac w cieple miejsce na ok. 1,5 godz.
Gdy wyrosnie, uderzyc pięścią i podzielic na 5 czesci. Kazdą czesc wyrobic w kulkę i walkować na grubosc powiedzmy biszkopcika a wielkosc dloni.
Kazdy placek klasc na osobny kwadrat wyciety z papieru do pieczenia. Poczekac 40 min az ciasto znow "ruszy" w tym czasie nie dotykać. W miedzyczasie piekarnik razem z blachą nagrzać do 220st z termoobiegiem.
Po tych 40 minutach czekania wyjac blachę i bardzo ostroznie przekladac szpatulką surowe buleczki razem z papierem na blachę (to wazne, zeby zrobily się kieszonki w bulkach). Piec 6 minut, bo gdy zostawimy dluzej do zrumienienia, zeschną się.
Załączniki
Porzeczka1234
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Czerwiec 2016
- Postów
- 4 635
A i tak mi się zdjęcie nie załadowalo @nafoczka, pomozesz? Da się dorzucic do mojego posta te zdj?
Mam męża informatyka, a w domu ciulowy internet. Szewc bez....
Ps pozdrowienia od Foczusi :*
Mam męża informatyka, a w domu ciulowy internet. Szewc bez....
Ps pozdrowienia od Foczusi :*
Załączniki
Porzeczka1234
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Czerwiec 2016
- Postów
- 4 635
A i tak mi się zdjęcie nie załadowalo @nafoczka, pomozesz? Da się dorzucic do mojego posta te zdj?
Mam męża informatyka, a w domu ciulowy internet. Szewc bez....
Kochana ja piszę tylko z tel i jak chcę wstawić zdjęcie to je edytuje przycinam i dopiero wstawiam może to coś pomoże
Juz tak tez próbowalam i nic. Czasem w miescie się uda wrzucic lub z laptopa, ale ze zgrywamiem jest zachoduKochana ja piszę tylko z tel i jak chcę wstawić zdjęcie to je edytuje przycinam i dopiero wstawiam może to coś pomoże
Domowa, zdrowa i przepyszna nutella.
1 bardzo miękkie awokado
1 dojrzały i miękki banan
2-3 łyżeczki kakao
1-2 łyzeczki miodu (wg smaku)
ja dodalam jeszcze lyzke masla orzechowego
Wszystko ugnieść widelcem i gotowe!
1 bardzo miękkie awokado
1 dojrzały i miękki banan
2-3 łyżeczki kakao
1-2 łyzeczki miodu (wg smaku)
ja dodalam jeszcze lyzke masla orzechowego
Wszystko ugnieść widelcem i gotowe!
Załączniki
Ostatnia edycja:
reklama
Podziel się: