reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Cieszę się bardzo, wreszcie mogę spokojnie myśleć o ciąży. Mam wrażenie, że i moja dziewczynka jakaś radośniejsza się zrobiła.
Trzymam mocno kciuki za wszystkie wyniki, na które czekacie. Dobrego dnia!

reklama
Sis, tak się cieszę :-) to najcudowniejsze wiadomości. Pozdrawiam Cię gorąco i zajrzyj jeszcze czasami do nas oczekujących na tak wspaniały wynik jak Twój!

witam Kobitki ja właśnie czekam na wynik ...robiłam to badanie bo wyszło mi 1-60 że ZD no i czekam jak na szpilkach a że robiłam badanie na początku marca więc czekam już ponad miesiąc i wyniku ciągle nie ma...podobno trwa tzw.hodowla komórek i ona trwa i trwa i trwa a ja czekam i czekam ( i jak w tej bajce - to se jeszcze poczekam...)nie wiem czym jest spowodowane to że trwa ona tak długo może któraś z was też miała taki przypadek...? życzę wszystkim mamą powodzenia i żeby maluszki rodziły się wam zdrowe...:-)

hej dziewczyny, u mnie badanie usg w 13 tygodniu ciąży wyszło idealnie, i wszystko było w porządku do czasu kiedy nie otrzymałam telefonu z provity o tym że wyniki badań z krwi wyszły kiepsko, ryzyko trisomi 21 1:214, poszłam do innego lekarza specjalisty który powtórnie wykonał mi badanie i uspokoił mnie bo powiedział że na usg wszytsko jest idealnie, więc zrezygnowałam z amniopunkcji. W 15 tygodniu ciąży zrobiłam test obciążenia glukozą i okazało się, że mam cukrzyce ciężarnych- zmierzam do tego że znalazłam artykuły w których było napisane że wyniki testu podwójnego wychodzą nieprawidłowe kiedy u kobiety występuje lub wystąpi cukrzyca ciężarnych , stan rzucawkowy lub nadciśnienie tętnicze, więc jestem dobrej myśli że to było przyczyna moich nieprawidłowych wyników. Czy któraś z Was miała podobną sytuację do mojej ?

Witam :)

Ja amnipounkcję miałam 08.04.13. Samo badanie tak jak piszecie nie jest bolesne a raczej trochę nieprzyjemne. Nic nie widziałam ponieważ zakryto mi twarz. Całość trwała może z 10 minut. Poleżałam w szpitalu ze 3 godzinki i do domu. Mam się oszczędzać do końca tygodnia. Dostałam też leki : Amotaks 2x1, Luteina dopochwowo 2x2 , Nospa 3x1.

U mnie historia wygląda tak: Mam już zdrową córeczkę. W styczniu jednak przeszłam operację usunięcia pęcherzyka żółciowego gdzie kilka dni później okazało się, że jestem w ciąży – co było powodem badań prenatalnych. Badanie usg pokazało kość nosową ale NT wyszło 3mm. Trisomia 21 (1:182), T18 (1:1341), T13 ( 1: 3698).

Po teście Pappa : T21 (1:640), T18 (1:2697), T13( 1:1866). Zdecydowałam się na amniopunkcję ponieważ ziarnko niepokoju zostało zasiane.

Po usg gdzie NT wyszło 3 tak się zryczałam, że oczy miałam zapuchnięte ze 3 dni. I choć bardzo pragnę dzidziusia nagle przestałam cieszyć się tą ciążą. Nie wiem czemu, zrobiła mi się obojętna. W ogóle nie myślałam o tym tylko skupiłam się na córce i sprawach codziennych. Do momentu dnia amniopunkcji gdzie dwóch innych lekarzy ( w tym jeden profesor o świetnej renomie ) stwierdzili, że na 99 % jest wszystko ok. A jak jeszcze usłyszałam, że wody są bardzo czyściutkie i znowu : bardzo ładne to złapałam się tego jak tonący brzytwy. Od tej chwili myślę tylko o tym, że będzie dobrze , nadzieja przepełnia moje serce, choć to oczekiwanie ( 3 tyg ) jest okrutne.

Zatem przyłączam się do grona oczekujących .
Pozdrawiam.

Sis ogromne gratulacje!!! super wiadomość :-D
Betik ja czekałam na wyniki 5 tygodni, musisz codziennie dzwonić i ich męczyć bo są już pierwsze próbki. Oni hodują komórki na dwóch tackach: kontrolne i główne. Któreś na pewno już są.

A no widzisz...ja iuż myślałam że może moje gdzieś zaginęły w akcji ale jak mówisz że powinny być dwie to na pewno w końcu się doczekam. Dzięki wielkie:confused2:. Dzwonię do nich co tydzień i już mnie chyba nie lubią...:angry::-D

reklama
betik współczuje tego czekania. anka_d ma rację , trzeba się upominać. Daj znać co Ci powiedzą.

Z tego co wiem, moje próbki pojechały do Centrum Matki Polki właśnie do Łodzi ale mam napisane, że wypisie ze szpitala , że wynik do 3 tygodni. Tego się trzymam.

Do góry