reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Witam wszystkich. U mnie właśnie minęła 2 doba po amniopunkcji, ryzyko t21 1:25, do którego przyczyniły się zle wyniki badań biochemicznych. U mnie zabieg był nieprzyjemny, gdyż igła o grubości 18 okazała się wadliwa fabrycznie-tępa, nie przebila sie przez otrzewną i miałam drugie ukłucie 16, gdzie już mniej bolało. Dodam ze wykonywala Pani profesor, ktora wszystko tlumaczyla, byl tez moj lekarz ginekolog, wiec czulam sie spokojna, ze wszystko pojdzie dobrze. Teraz oczekiwanie na wyniki 3-4 tygodnie :(
Mam wyniki !!! Zdrowa dziewczynka:)!!! Czyli wysoka Beta zwiastuje dziewczynkę:) Czas oczekiwania na wyniki bardzo ciężki, ale mi bardzo pomogła Nowenna Pompejańska oraz do Św. Dominika. Wasze historie też podtrzymywały na duchu, dziękuję 😗
A wyniki były już po 2 tygodniach, czyli tydzień wcześniej, tylko jakoś nikt mnie nie informował :)
Pozdrawiam i życzy samych dobrych wyników!!!
Witam wszystkich. U mnie właśnie minęła 2 doba po amniopunkcji, ryzyko t21 1:25, do którego przyczyniły się zle wyniki badań biochemicznych. U mnie zabieg był nieprzyjemny, gdyż igła o grubości 18 okazała się wadliwa fabrycznie-tępa, nie przebila sie przez otrzewną i miałam drugie ukłucie 16, gdzie już mniej bolało. Dodam ze wykonywala Pani profesor, ktora wszystko tlumaczyla, byl tez moj lekarz ginekolog, wiec czulam sie spokojna, ze wszystko pojdzie dobrze. Teraz oczekiwanie na wyniki 3-4 tygodnie :(

reklama
Mam wyniki !!! Zdrowa dziewczynka:)!!! Czyli wysoka Beta zwiastuje dziewczynkę:) Czas oczekiwania na wyniki bardzo ciężki, ale mi bardzo pomogła Nowenna Pompejańska oraz do Św. Dominika. Wasze historie też podtrzymywały na duchu, dziękuję 😗
A wyniki były już po 2 tygodniach, czyli tydzień wcześniej, tylko jakoś nikt mnie nie informował :)
Z całego serca gratuluje i życzę już teraz samych spokojnych chwil :)
Co do bety - moja ponad 5 dała mi chłopca :)

Gratulację, pamiętam tę chwilę jak dostałam taki telefon: zdrowa dziewczynka, na samo wspomnienie łzy stają w oczach, to najlepsze co można usłyszeć ❤️🩷💜💙
Teraz już samych spokojnych chwil do czasu rozwiązania życzę 🥰

Cześć dziewczyny,
Czy któraś z Was robiła test panorama i mogłaby mi powiedzieć albo pokazać jak wyglada ten wynik? Czy to jest jakieś potwierdzenie lub wykluczenie czy prawdopodobieństwo tylko?
Miałam wczoraj badania prenatalne 1 trymestru i wszystko wyszło ok oprócz przezierności karkowej, która jest na poziomie 3,08. Jestem przerażona. Zrobiliśmy od razu panoramę i czekam na wynik, ale zastanawiam się jak on będzie wyglądał.
To już moja trzecia ciąża w tym roku… zawsze pod górkę.

Cześć dziewczyny,
Czy któraś z Was robiła test panorama i mogłaby mi powiedzieć albo pokazać jak wyglada ten wynik? Czy to jest jakieś potwierdzenie lub wykluczenie czy prawdopodobieństwo tylko?
Miałam wczoraj badania prenatalne 1 trymestru i wszystko wyszło ok oprócz przezierności karkowej, która jest na poziomie 3,08. Jestem przerażona. Zrobiliśmy od razu panoramę i czekam na wynik, ale zastanawiam się jak on będzie wyglądał.
To już moja trzecia ciąża w tym roku… zawsze pod górkę.
Jest to prawdopodobieństwo, na wyniku będzie podana skala czułości testu np. 99% dla danego parametru

Już znalazłam przykładowe wyniki panoramy, ale dalej jakoś nie mam pewności, czy to nam rozjaśni wszystko. Jeśli wyjdzie np. niskie prawdopodobieństwo to dalej jest jakiś możliwy procent wystąpienia wady. Ech… a może wyjść tylko niskie lub wysokie czy np. Jakieś średnie też wychodzi?

Już znalazłam przykładowe wyniki panoramy, ale dalej jakoś nie mam pewności, czy to nam rozjaśni wszystko. Jeśli wyjdzie np. niskie prawdopodobieństwo to dalej jest jakiś możliwy procent wystąpienia wady. Ech… a może wyjść tylko niskie lub wysokie czy np. Jakieś średnie też wychodzi?
A jakie miałaś ryzyko po teście Pappa bo to jest istotne w kwestii robienia testu wolnego dna. Testu wolnego dna nie zaleca się jeżeli ryzyko jest określone jako wysokie czyli do 300, test zaleca się przy ryzyku pośrednim czyli pow.300.

Podam mój przykład 1 ciąża wiek ponad 35 lat, usg ok, NT 1.7, po Pappa wszystkie ryzyka bardzo niskie t21 - 8000, pozostałe poniżej 25000, 2 ciąża ponad 37 lat, usg og, NT 1.8, po Pappa wszystkie ryzyka niskie t21 3000, reszta poniżej 15000, zdecydowałam się 2 razy na test dna po konsultacji z lekarzem bo ryzyka podstawowe były wyższe i ze względu na mój wiek, jeżeli ryzyko byłoby wyższe niż 1:300 raczej zdecydowałabym się na amniopunkcje

reklama
A jakie miałaś ryzyko po teście Pappa bo to jest istotne w kwestii robienia testu wolnego dna. Testu wolnego dna nie zaleca się jeżeli ryzyko jest określone jako wysokie czyli do 300, test zaleca się przy ryzyku pośrednim czyli pow.300.
Mam ryzyko skorygowane po usg i pappa na 1:137. Ze względu na wiek 35 lat wychodziło mi 1:250.
Dodam, że test pappa i wolne hcg wyszło dobrze i wszystkie narządy w usg bardzo ładne, w tym dobrze widoczna kość nosowa.
Beta hcg 1,6427 MoM, PAPP-A 1,9821 MoM.

Ostatnia edycja:
Do góry