Dziękuję za odpowiedź. Najważniejsze, że pappa się nie potwierdziłaFatalna biochemia krwi, której żaden lekarz nie był w stanie wyjaśnić Beta 5,3913 MoM, PAPP-A 0,3897 MoM, jedna strata ciąży i wiek 36 lat. USG książkowe.
reklama
wronska-marta
Początkująca w BB
Czy robiłaś Testy Nifty?Fatalna biochemia krwi, której żaden lekarz nie był w stanie wyjaśnić Beta 5,3913 MoM, PAPP-A 0,3897 MoM, jedna strata ciąży i wiek 36 lat. USG książkowe.
wronska-marta
Początkująca w BB
Zrobiłaś od razu amio? Czy najpierw jeszcze jakieś testy ? Ja mam wysokie ryzyko z Nifty i jestem załamana. Czekam na amio
A jakie masz wyniki z papp-y?? Beta oraz białko?? Jeśli oczywiście chcesz napisać?Zrobiłaś od razu amio? Czy najpierw jeszcze jakieś testy ? Ja mam wysokie ryzyko z Nifty i jestem załamana. Czekam na amio
wronska-marta
Początkująca w BB
Białko było niskie 0.225 momA jakie masz wyniki z papp-y?? Beta oraz białko?? Jeśli oczywiście chcesz napisać?
Beta 1,476 mom
Trzymam kciuki za wynik amino ( o ile się zdecydujesz )Białko było niskie 0.225 mom
Beta 1,476 mo
Madriga
Fanka BB :)
Nie. Trzech lekarzy w tym genetyk stwierdzili, że przy takim ryzyku lepiej zainwestować w mikromacierze przy amniopunkcji. Musiałam mieć 100% pewność i od razu zdecydowałam się na amniopunkcję.Czy robiłaś Testy Nifty?
Myszopingwin
Fanka BB :)
Zrobiłaś od razu amio? Czy najpierw jeszcze jakieś testy ? Ja mam wysokie ryzyko z Nifty i jestem załamana. Czekam na amio
Jeśli mogę Ci coś doradzić w tej kwestii, choć wiem, że człowiek i tak jest kłębkiem nerwów i ciężko jest przestawić myślenie w momencie, gdy realnie masz prawo przypuszczać, że coś jest nie tak, to spróbuj podejść do tej sytuacji "zadaniowo". Zapisz się na badanie, dokształć na tyle, żeby z rozmowy z lekarzem wynieść jak najwięcej. Bądź świadoma ryzyk i tego, jak możesz działać w trakcie ciąży i po niej, żeby pomóc swemu dziecku jak najlepiej. Podziel sobie czas na małe interwały, żeby się nie zamartwiać co będzie potem, tylko wyznaczyć deadline'y na określone zadania i skupić się na nich.
Absolutnie zgadzam się z podejściem @Madriga - przy dużym ryzyku też zdecydowałam się na konkretną amniopunkcję z mikromacierzami. Jednak są i takie kwestie jak np mozaikowatość, których i amniopunkcja nie wykryje, tego też trzeba mieć świadomość.
Wysokie ryzyko, to nie jest jeszcze ostateczny wynik. Czas przed jego otrzymaniem jest trudny i się dłuży, ale mi pomogło zbieranie informacji i czytanie publikacji medycznych na ten temat. Fora internetowe, gdzie są osoby z podobnym problemem też jakoś pomogły przez to przejść. Mam szczerą nadzieję, że sobie z tym poradzisz i wszystko skończy się dla Was dobrze.
Dziewczyny, ja też pocieszałam się pozytywnymi historiami tutaj na tym forum ... teraz ja chce swoją historią podnieść was na duchu i dać wam nadzieje USG książkowe i wielka radość do dnia otrzymania wyników pappa! Ryzyko trysomi 21: 1:102 wiek 37 lat pierwsza ciąża in-vitro... od razu wykonałam Sanco i dziś telefon: gratulacje dziecko jest zdrowe !!!! Najpiękniejszy dzień w życiu!! Stres był ogromny brak apetytu, nieprzespane noce, płacz !! Teraz trzymam za was kciuki jednocześnie nie życząc nikomu, aby musiał przechodzić przez ten koszmar !!
reklama
Hej dziewczyny
Pisze tutaj, żeby dodać otuchy i trochę wsparcia. Na pierwszych badaniach prenatalnych USG super, ale pappa i beta fatalne. Przez co ryzyko trisomi 13 wynosiło 1:18 Zdecydowałam się na amniopunkcję żeby mieć pewność i spokój do końca ciąży, ogólnie zabieg bezbolesny ryzyko poronienia czy komplikacji jest bardzo bardzo bardzo rzadkie. Wynik prawidłowy, zdrowy chłopiec
Nie martwcie się na zapas wiem ze łatwo się mówi, bo tez to przeżyłam.. pappa to tylko statystyka, którą wylicza komputer. Powodzenia dziewczyny wszystko będzie dobrze
Pisze tutaj, żeby dodać otuchy i trochę wsparcia. Na pierwszych badaniach prenatalnych USG super, ale pappa i beta fatalne. Przez co ryzyko trisomi 13 wynosiło 1:18 Zdecydowałam się na amniopunkcję żeby mieć pewność i spokój do końca ciąży, ogólnie zabieg bezbolesny ryzyko poronienia czy komplikacji jest bardzo bardzo bardzo rzadkie. Wynik prawidłowy, zdrowy chłopiec
Nie martwcie się na zapas wiem ze łatwo się mówi, bo tez to przeżyłam.. pappa to tylko statystyka, którą wylicza komputer. Powodzenia dziewczyny wszystko będzie dobrze