Paulina 1980
Fanka BB :)
CRL 72 mmCel 72 mm
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
CRL 72 mmCel 72 mm
A jakie miałaś ryzyko ? I czy miałaś jakieś na USG prenetalnym nieprawidłowości ?Hej dziewczyny, chciałam sie tylko podzielić z Wami, że dziś miałam usg połówkowe, które tak samo jak pierwsze usg nie wskazuje na wystąpienie ZD u malutkiej. Ja nie zdecydowałam się na aminopunkcję z obawy przed powikłaniami i mimo kiepskiego wyniku Pappa i wysokiego ryzyka jestem dobrej myśli.
Choć ostatnio prześladuje mnie myśl że nie zdążę do szpitala tym razem, bo to będzie mój trzeci poród
Usg pierwszego trymestru wyszło prawidłowo, robione przez dwóch różnych specjalistów. Tylko pappa wyszła słabo 0,483, beta chyba 1,9 ale to jeszcze norma, no i wiek 37 lat. Ryzyko ZD mam 1:64, pozostałe ryzyka najczęstszych trisomii bardzo niskie, no i mam młodszą siostrę z ZD ale tego ryzyko nie uwzględnia akurat, moje ryzyko jest populacyjne.
Tak naprawdę, wskazaniem do aminopunkcji jest ryzyko od 1:300 i wyższym. Twoje w sumie skorygowało się in plus dla Ciebie bo z wieku napewno masz wyższe niż ja. W moim wieku ryzyko było 1:174 i po pappie skorygowało się do 1:64 także jeszcze się pogorszyło. NT faktycznie wyszło Ci chyba w normie, choć to też zależy od CRL. Jak wklepałam sobie swoje wyniki biochemii i usg a wiek przełamałam o 10 lat w dół to ryzyko wyszło sporo sporo mniejsze. Ja naprawdę traktuję te wyliczenia jak czystą statystykę, jakoś nie mogę uwierzyć że będę tą 1 kobietą z 64 która akurat urodzi chore dziecko. Dlatego stwierdziłam że wynik aminopunkcji nić mi w obecnej sytuacji nie da. Co koloru Twoich wód to może faktycznie może być od starego krwiaka. Także trzymam kciuki za pozytywne wyniki!Ja mam ryzyko ZD po skorygowaniu 1 do 292. Wczoraj miałam amniopunkcję martwi mnie tylko że w próbce był płyn owodniowy podbarwiony starą krwią....nie miałam żadnych plamien. Lekarz mówił że to może być sprzed 2 miesięcy.
Jeszcze mnie zmartwiło że wskazaniem do amniopunkcji jest napisane zwiększone ryzyko trisomii po NT ( gdzie na USG prenetalnym było 2,30 mm) i teście pappa ( beta HCG 2,190 mom i pappa 1,602 mom) .nic z tego nie rozumiem.moj wiek to 41 lat
CRL 72 mmTak naprawdę, wskazaniem do aminopunkcji jest ryzyko od 1:300 i wyższym. Twoje w sumie skorygowało się in plus dla Ciebie bo z wieku napewno masz wyższe niż ja. W moim wieku ryzyko było 1:174 i po pappie skorygowało się do 1:64 także jeszcze się pogorszyło. NT faktycznie wyszło Ci chyba w normie, choć to też zależy od CRL. Jak wklepałam sobie swoje wyniki biochemii i usg a wiek przełamałam o 10 lat w dół to ryzyko wyszło sporo sporo mniejsze. Ja naprawdę traktuję te wyliczenia jak czystą statystykę, jakoś nie mogę uwierzyć że będę tą 1 kobietą z 64 która akurat urodzi chore dziecko. Dlatego stwierdziłam że wynik aminopunkcji nić mi w obecnej sytuacji nie da. Co koloru Twoich wód to może faktycznie może być od starego krwiaka. Także trzymam kciuki za pozytywne wyniki!
na wydruku z prenatalnego powinnaś mieć chyba taki wykres gdzie pokazuje jak NT.CRL 72 mm
Nie mówił że wszystko Ok serduszko ładnie pracujena wydruku z prenatalnego powinnaś mieć chyba taki wykres gdzie pokazuje jak NT.
Ale ja bym się nie przejmowała tym co tam wpisali... U mnie to wpisali na podstawie ankiety którą ja sama wypełniałam... Sami mi kazali napisać że wskazanie do badania to ryzyko 1:238. Nie wiem kto tobie to wypełniał... Może babka z rejestracji coś źle usłyszała lub lekarz...
Bezpośrednio przed amniopunkcja lekarz zrobił usg? Mówił coś o NT?
Wsz
Nie mówił że wszystko Ok serduszko ładnie pracuje
Wsz
Nie mówił że wszystko Ok serduszko ładnie pracuje