Abies33
Zaangażowana w BB
Cześć Dziewczyny
Jestem nowa na tym forum.
postanowiłam napisać żeby porozmawiać z kimś kto już przez to przechodził, może coś mi doradzicie
Mam 39 lat
Dwa tygodnie temu robiłam w 12 tc usg i wyszło ok wszystko w normie.
Dziś odebrałam wyniki testu pappa i trisomia 21 u mnie jest 1:82, lekarz genetyk po konsultacji skierował mnie na amniopunkcję.
jestem załamana...
Do tego w klinice, w której robiłam usg i test najbliższy wolny termin amnio wypada w trakcie 17tc, pani w rejestracji stwierdziła, że to trochę późno iże muszę sobie poszukać innego miejsca...
W którym tygodniu ciąży najlepiej zrobić amnio?
O amnio nie napiszę bo nie robiłam ale może trochę Cię uspokoję
Jakie miałaś wyniki biochemiczne? Mi też wyszedł PAPPA słabo a USG ok. Ryzyko nieco powyżej 300 ale i tak mnie to martwiło. Na amnio mnie nie wysłali bo ryzyko poronienia było większe niż ryzyko wady... wysłano mnie tzn. bardziej zalecono usg połówkowe. Tam wyszło wszystko ok i już nic nie zalecano. W zeszłym tyg poszłam jeszcze ma usg III trymestru i też wszystko ok. Dr na tym usg powiedziała że pappa w moim wieku zwykle słabo wychodzi - jestem w podobnym wieku jak Ty Już z racji wieku mamy duże ryzyko a więc jak tylko trochę biochemia odstaje od normy od razu wpadamy w zakres wysokiego ryzyka. Moja koleżanka miała podobne do Twojego ryzyko. Nie robiła amnio z uwagi na możliwe powikłania, zrobiła NIFTY i oczywiście wyszedł OK. Ja nie robiłam żadnych testów prócz ww. usg. Niby 100% pewności nie ma po usg ale jestem spokojna. Nie wyszło tam kompletnie nic nieprawidłowego. A pappa jak wiele dziewczyn pisało już na forum często daje fałszywe wyniki i nie potrzebnie stresuje. Nie spotkałam się z sytuacją gdy usg wyszło dobrze, pappa źle i były wady. Raczej zawsze było coś złego na usg... a wierz mi przeczytałam sporo stron forum nie tylko pl
Polecam przeczytać fajny artykuł dr Wiechecia na ten temat... mi dużo wyjaśnił: https://badaniaprenatalne.pl/jak-zrozumiec-wyniki-obliczonego-ryzyka-dla-trisomii-21/#comments