reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

@Lauren88 Ciebie też miałam pytać 😀 dziękuję za odpowiedź. Też myślę tak jak Wy, że amniopunkcja będzie nieunikniona jak dotrwam do tego czasu. Póki co serduszko jest chyba zbyt wolne w 8t1d biło 153. O tym też będę myśleć, póki co żyłam z wizyty na wizytę (mamu już wcześniejsze straty za sobą). Teraz chyba powinnam pomyśleć o prenatalnych i amniopunkcji (ale o niej za jakiś czas, boje się myśleć tyle do przodu).
@Lauren88 doszliscie już do tego dlaczego u Twojego męża był wynik fałszywy? Bardzo współczuję starty córeczki.
Mam szansę, że coś wyszłoby w biopsji kosmówki?

reklama
My zrobiliśmy amnio i wyszła nam translokacja robertsonowska 13 i 14, genetyk powiedział że jest zrównoważona i nie będzie rzutować na rozwój dziecka. Franek urodził się jako wcześniak ale rozwija się prawidłowo.
Edit: doczytałam że Ty masz translokację. Tym bardziej zrobiłam kariotyp płodu.
Wiem, że przed amniopunkcją nie ucieknę, z pewnością mnie czeka. Nie wiem jak przy robertsonowskiej, ale to chyba przy zrównoważonych nie ma objawów dopóki nie chce się mieć dzieci....
Myślę, że z Frankiem będzie wszystko dobrze 😘😘😘

@Lauren88 Ciebie też miałam pytać 😀 dziękuję za odpowiedź. Też myślę tak jak Wy, że amniopunkcja będzie nieunikniona jak dotrwam do tego czasu. Póki co serduszko jest chyba zbyt wolne w 8t1d biło 153. O tym też będę myśleć, póki co żyłam z wizyty na wizytę (mamu już wcześniejsze straty za sobą). Teraz chyba powinnam pomyśleć o prenatalnych i amniopunkcji (ale o niej za jakiś czas, boje się myśleć tyle do przodu).
@Lauren88 doszliscie już do tego dlaczego u Twojego męża był wynik fałszywy? Bardzo współczuję starty córeczki.
Mam szansę, że coś wyszłoby w biopsji kosmówki?
Wizytę u genetyka mamy dopiero za miesiąc, wiec może wtedy dowiem się więcej co z tymi wynikami podmienionymi ehh. Niestety tez jestem
Po 2 poronieniach plus chore dziecko, jedno zdrowe, kolejne w brzuchu wlansie z translokacja zrównoważona. Co do biopsji to w krk wykonuje doc Wiecheć, jednak pytałam genetyczki i mówiła ze jeśli by była dziewczynka to i tak trzeba powtórzyć badanie bo może być pobrany fragment mojej tkanki i mogę dostać tak naprawdę swój własny kariotyp zamiast dziecka, wiec lepiej poczekać na ten 16 tc.

Witam wszystkich,
Czy ktos moze mi pomoc I odpowiedzoc na pytanie czy jesli wynik fish robiony w poznaniu na polnej nie przyszedl droga mailowa a jedynie zdawkowy mail ze mam umowic sie na odbior wynikow w poradni I wyzyte u genetyka to znaczy ze mam Sie spodziewac Najgorszego?
Pani z poradni wczesniej powiedziala ze jak jest ok to w mailu pisza a jak zle to osobiscie.
Dodam tylko ze u mnie wszystko zle :
Bhcg 3,6 mom
Pappa 0,303 mom
Kosc nosowa hypoplastyczna
Ryzyko ZD >1:4
Nt 2.5

Witam wszystkich,
Czy ktos moze mi pomoc I odpowiedzoc na pytanie czy jesli wynik fish robiony w poznaniu na polnej nie przyszedl droga mailowa a jedynie zdawkowy mail ze mam umowic sie na odbior wynikow w poradni I wyzyte u genetyka to znaczy ze mam Sie spodziewac Najgorszego?
Pani z poradni wczesniej powiedziala ze jak jest ok to w mailu pisza a jak zle to osobiscie.
Dodam tylko ze u mnie wszystko zle :
Bhcg 3,6 mom
Pappa 0,303 mom
Kosc nosowa hypoplastyczna
Ryzyko ZD >1:4
Nt 2.5
Ciężko powiedzieć, ale ryzyko ZD jest wysokie i szansa 25% na zdrowe dziecko. Ja też czekałam na wynik amnio i QF-PCR i przez telefon nic mi nie powiedzieli, zadzwonił genetyk i kazał przyjechać następnego dnia. Badanie wykazało translokację.

Dziekuje za odpowiedz, jestem zielona w temacie : translikacje to znaczy ?
Translokacja u nas to złączenie krótkich ramion chromosomów 13 i 14, w skrajnych przypadkach wywołująca zespół Patau. U nas zrównoważona bez wpływu na rozwój. Zrównoważona translokacja oznacza sklejenie się chromosomów bez utraty materiału genetycznego.

Ciężko powiedzieć, ale ryzyko ZD jest wysokie i szansa 25% na zdrowe dziecko. Ja też czekałam na wynik amnio i QF-PCR i przez telefon nic mi nie powiedzieli, zadzwonił genetyk i kazał przyjechać następnego dnia. Badanie wykazało translokację.
25% szans na chore dziecko - chyba tak się to czyta ryzyko ZD u jednej na 4 Panie z takim wynikiem - czyli 1 dziecko urodzi się chore, a 3 zdrowych.

reklama
Do góry