U
użytkowniczka maj
Gość
Dziew, czy możecie mnie trochę wprowadzić w temat bo jestem po amniopunkcji, po tygodniu miałam pojawić się po wynik (ten okazał się prawidłowy) i nie kazano mi już po nic przyjeżdżać. Jednak czytam że na calosciowy wynik czeka się tygodniami... Czy powinnam odebrać jeszcze jakieś wyniki? Dodam, że amniopunkcje robiłam w Warszawie w szpitalu Orłowskiego. U mnie ryzyko wad było niskie ale miałam wysoką biochemię.
A przy pobraniu amniopunkcji doplacalas cos ? Czasem jest tak, ze niecierpliwe kobietki czyli wiekszosc z nas wybiera jakas szybka metode np fish ktora daje wynik do paru dni, ale to nie jest wynik calosciowy tylko wyklucza nieprawidlowosci ktore mają miejsce zwykle na chromosomach ''13, 18, 21, X i Y. np. zespoł Downa jest trisomią 21. chromosomu, Edwardsa – trisomią 18., Patau'a – trisomią 13. Natomiast mutacja chromosomów płci, czyli obecność tylko jednego chromosomu X, objawia się jako zespół Turnera. '' Wiec wyklucza te choroby ktore najczesciej podejrzewaja przez zle usg albo wyniki pappy, ale calosciowy wynik jest do 3/4 tyg i potwierdza ten pierwszy szybki wynik ale tez inne zaburzenia, defekty genow itp.. Ja czekam na ten calosciowy wynik wiec ciezko mi sie tez wypowiadac, tyle co z forum i z internetu zaczerpnieta wiedza..