reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Rapid fish to taka skrócona (o mniejszym spectrum) wersja pełnego wyniku z amniopunkcji. W IMID wynik po 48 h, koszt 650 zł. Wczoraj rozmawiałam z moja gin prowadzącą, mówiła ze w grudniu była na sympozjum m. in. z twórcami pappa, fisha i ze potwierdzili, ze wynik fisha jest wiarygodny i potwierdza się z pelnym wynikiem.

Ale rozumiem, że wynik jest jednoznaczny ?
Rapid fish to taka skrócona (o mniejszym spectrum) wersja pełnego wyniku z amniopunkcji. W IMID wynik po 48 h, koszt 650 zł. Wczoraj rozmawiałam z moja gin prowadzącą, mówiła ze w grudniu była na sympozjum m. in. z twórcami pappa, fisha i ze potwierdzili, ze wynik fisha jest wiarygodny i potwierdza się z pelnym wynikiem.

Dziękuję, wezmę te badania pod uwagę. Pasuje coś zrobić zanim zejdę na zawał...

reklama
Tylko USG. Czekam na wyniki testu PAPPA (ktoś wie ile się czeka?).

Przeszukałam w internecie o tym badaniu Rapid Fish i nie ma za wiele placówek gdzie można go wykonać. Szukam czegoś w okolicy Krakowa. Któraś z was może mi pomóc?

Tylko USG. Czekam na wyniki testu PAPPA (ktoś wie ile się czeka?).

Przeszukałam w internecie o tym badaniu Rapid Fish i nie ma za wiele placówek gdzie można go wykonać. Szukam czegoś w okolicy Krakowa. Któraś z was może mi pomóc?
Papa powinna być nawet po dwóch dniach. Także dzwoń codziennie i się pytaj. Nie martw się na zapas może być tak z epapa poprawi wynik :) u mnie tak było przy NT 3.1mm. Zrobiłam też Panoramę na wynik czekałam 10 dni (nie roboczych). Z amino zrezygnowalismy.

A jak inne oceniane markery w Usg? kość nosowa, kości ramienne, i jaki jest crl? Ja na wynik Pappa czekałam 6 dni, zdecydowałam się na amniopunkcję moje ryzyko 1:11 ZD,chciałam mieć diagnozę a nie kolejną statystykę, wynik amniopunkcji miałam po 2 tygodniach.

Nos niby że jest, ale dziecko nie chciało pokazać profilu i doktor nie był pewny. Stwierdził tez że podejrzanie ma cofnięta żuchwę (ja też mam, mam nadzieję że taki jest powód).
Wyniki wysyłam w załączniku

Załączniki

• IMG_20190412_180430367.jpg
    IMG_20190412_180430367.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 269
  • IMG_20190412_180401850.jpg
    IMG_20190412_180401850.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 258
  • IMG_20190412_180421315.jpg
    IMG_20190412_180421315.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 267
  • 15550857411491479169315.jpg
    15550857411491479169315.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 276
Nos niby że jest, ale dziecko nie chciało pokazać profilu i doktor nie był pewny. Stwierdził tez że podejrzanie ma cofnięta żuchwę (ja też mam, mam nadzieję że taki jest powód).
Dlaczego masz taka duza rozbieznosc miedzy terminem OM a USG? Skoro w rodzinie są ciężkie choroby, moze dowiedz się, ktore badania plynu owodniowego dają pełniejszy wynik niż tylko w kierunku trisomii.

Dziewczyny, która z Was robiła amnio w Rzeszowie o czy można dokupić Fish? I w jakiej klinice robilyscie? Niestety też mnie to czeka w najbliższym czasie

Witam mam pytanie czy któraś robiła prenatalne ,a później amniopunkcje w Żorach u Bartosza Czuby (on jest tam szefem)lub Tomasza Zieliński.Wacham się między nimi

Dziewczyny, która z Was robiła amnio w Rzeszowie o czy można dokupić Fish? I w jakiej klinice robilyscie? Niestety też mnie to czeka w najbliższym czasie
Ja miałam w Profamilii, próbki wysyłają do Warszawy. Mi nikt FISH-a nie proponował, a sama z nerwów zapomniałam... Najpierw jest wywiad u genetyka (bardzo miły pan), czekałam na wizytę 2tyg a potem tydzień na badanie (ten lekarz już nie był taki sympatyczny). Wynik był po 16 dniach, ale ja go otrzymałam po prawie 6 tygodniach, bo im zaginął... Wiem stąd bo na karcie z wynikami była data. Co dzwoniłam to kazali czekać aż w końcu natrafiłam na jakąś normalną panią w recepcji i powiedziała że będzie pytać i zaraz po 2h miałam telefon. Dobrze że powiedziała mi przez telefon, bo tam jest tak że wynik odczytuje genetyk, a tego miałam za 2tyg. Tyle nerwów i się okazało że niepotrzebnie. A jakby się okazało że jest naprawdę źle i ktoś chciałby dokonać terminacji to byłoby już za późno, bo tyle trwało to wszystko... PORAŻKA.

reklama
Na wynikach masz że usg wykiczono tylko z NT i bicia serca. Więc kości nosowej pod uwagę nie brali. Ale nie rozumiem też kompletnie tej rozbieżności wieku dziecka.... Miałaś regularne miesiączki? Bo z usg wynika aż 4 /5 tyg różnicy...

Do góry