reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Agnesss to dobrze, ż chłopak jednak przejrzał na oczy, w takich chwilach bardzo ważne żeby mieć kogoś, do kogo można się chociaż przytulić. Od mysli nie uciekniesz, każdy musi przeżyć żałobę po stracie maleństwa. Przytulam.

mama2010 a może córeczka zrobi wam niespodziankę, dzień się jeszcze nie skończył :)

reklama
Kora gratuluję te pierwsze ruchy dziecka najbardziej zapamiętałam- takie Łaskotanie w brzuchu:szok::-D;-) MOTYLKI W BRZUCHU Gratuluję jeszcze raz

Witam Was serdecznie, nie wiem czy pamiętacie ale kilka tygodni temu opisywałam Wam diagnozę jaką postawił lekarz w temacie mojego syna-karłowatość, kolejni lekarze nie potwierdzili diagnozy, ale ogromny strach pozostał aż do 14 listopada godz.7.40 gdy mój ukochany syn pojawił się na świecie, jest całkowicie zdrowy:) Pamiętajcie, lekarzom nie należy do końca ufać.

Martaik pamiętamy :)

Serdecznie gratuluje zdrowego synka :) Mój starszy syn też jest z 14 listopada, tyle że z 2004 r.

An82
a co u ciebie?

a ja raz leze raz chodze raz siedze nie przemeczam sie maluszek rosnie serduszko pyka bo teraz chodze do lekarza co 2 tyg a co tam w koncu są po to zeby sprawdzali juz nie plamie tylko czasem to tak wychodzi dwa plamienia na 2 tygodnie lekarz wie i nic nie mozwi ze źle.
Połówkowe mam 6 grudnia wiec wszystko bede wiedziala i napisze co u mnie i sprawdze sobie czy dobre wyniki na tej stronie co jedna z dziewczyn wkleila bo zapisalam sobie :)

Brzuch mi rośnie, caly czas czuje żaby i jakby rybka plywała czasem kucia ale to delikatnie.

Gratuluje maleństwa!!
Cieszę się że u większości z Was wszystko w porządku.
Ja odebrałam dzisiaj wynik badania histopatologicznego i wynik amniopunkcji...
Wg h-p był to płód męski, opis wyniku jest przerażający, nie wiem w ogóle jak mam to rozumieć ale brzmi okropnie, wszędzie ropne nacieki, obrzęki itp. na łożysku, pępowinie itd., ale płód bez widocznych wad, a wg amniopunkcji był to płód żeński z Zespołem Turnera więc ja już nic nie wiem... :(

dziękuję serdecznie:) agnesss, problemy z łozyskiem to jeszcze nie koniec świata, musisz tylko bardzo zdrowo sie odzywiac, nie pic nawet herbaty, czy soków, jedz dużo owocow, warzyw, serków, razowego chleba, pij wodę mineralną a jest duża szansa że wszystko będzie ok. ja po cc dowiedziałam sie ze na 3 stopnie dojrzałosci łozyska moje mialo 1, synek urodził sie z waga 2210, mierzy 49cm, ale jest zdrów jak ryba, otrzymal 10 punktów.Profesor który mnie operował stwierdził ze moj synek zawdziecza zycie temu ze bardzo o siebie dbałam, jadlam to co wyzej napisałam, nie paliłam, unikalam spalin samochodowych. Jeśli bedziesz ostrozna to i Tobie sie uda, powodzenia, trzymam za Was kciuki.

Wiedza z Wikipedii

Zespół Turnera
(ang. Turner's syndrome, łac. syndroma Turner) – uwarunkowany genetycznie zespół wad wrodzonych spowodowany całkowitym lub częściowym brakiem jednego z chromosomów X we wszystkich komórkach organizmu lub w pewnej ich części. Występuje u 1 na 2000 – 2500 urodzonych dziewczynek. Najważniejsze cechy występujące u osób z zespołem Turnera to: niski wzrost, słabo zaznaczone cechy żeńskie i wrodzona dysgenezja gonad powodująca w większości przypadków bezpłodność.

Zespół Turnera jest jedną z najczęstszych aberracji chromosomowych. Ocenia się, ze występuje u 3% wszystkich ludzkich płodów. Jednakże tylko 1% spośród tych płodów dożywa porodu

Czynniki ryzyka wystąpienia zespołu Turnera u dziecka są słabo poznane. Wiadomo, że częstość zespołu u dziecka nie ma związku z wiekiem matki, jak w trisomii 21, 18 czy 13

Rozpoznanie

Dziewczynka z zespołem Turnera[1]. Dzieci z zespołem Turnera rozwijają się początkowo prawidłowo i często sprawiają wrażenie zupełnie zdrowych, dopóki nie stwierdzi się u nich zbyt wolnego tempa wzrastania. Dlatego właściwe rozpoznanie może nastąpić późno

W okresie prenatalnym

Rozpoznanie zespołu Turnera można postawić już w okresie prenatalnym. W badaniu USG można stwierdzić obecność uogólnionego obrzęku płodu, torbielowatego wodniaka szyi (cystic hygroma), wrodzonych malformacji serca i (lub) układu moczowego. Nieprawidłowy jest również wynik pomiaru przezierności fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT); wykazano, że wartość NT jest wprost proporcjonalna do ryzyka wystąpienia zespołu Turnera u dziecka. Diagnostyczny jest także wynik tzw. testu potrójnego (gonadotropina kosmówkowa, nieskoniugowany estriol, alfa-fetoproteina). Testem potwierdzenia jest oznaczenie kariotypu płodu. Prenatalne wykrycie zespołu Turnera u płodu nie zmienia rokowania i dziecko zdiagnozowane po urodzeniu ma taką samą oczekiwaną długość życia

Leczenie przyczynowe w zespole Turnera jest niemożliwe.

reklama
Problemami z łożyskiem się nie martwię, ale trochę dziwi mnie to że nagle jakieś rozlane ropne zacieki, podobnie w wodach płodowych i w pępowinie jak przez cały czas i po zabiegu wszyscy mówili że z macicą i łożyskiem było wszystko ok więc nie wiem czym to mogło być spowodowane.
Poza tym zespół Turnera występuje tylko u dziewczynek więc skąd informacja że to był płód męski.
Lekarz z instytutu genetyki wytłumaczył mi wszystko i niby może się tak zdarzyć, ale prędzej podejrzewałby błąd szpitala.
Najważniejsze jest to dla mnie, że nie powoduje to zwiększonego ryzyka przy kolojnej ciąży i nie powinno mieć wpływu na zdrowie dzieci w przyszłości, bo nie jest to dziedziczna, powtarzalna wada genetyczna.

Do góry