reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Ja myślę, że to nie ma sensu. Test NIFTY jest nieinwazyjny, wiarygodny i można śmiało powiedzieć, że pewny więc po co przy stosunkowo niewielkim ryzyku narażać SIĘ NA ewentualne powikłania po amnio...

NT 2,8 jest praktycznie w normie, a ryzyko 1:160 daje Ci ponad 99% szansy, że dziecko jest zdrowe. Ja uważam, że test NIFTy w zupełności wystarczy by rozwiać obawy...

reklama
Ssoowwaa1
Generalnie zgadzam się z Malaja. Czy wiesz, że ryzyko 1:167 a nawet znacznie większe wiele kobiet ma na starcie z samej racji wieku? Jeszcze przed jakimikolwiek badaniami, usg. Jeśli idzie NT masz ponad polską normą ale w UK była byś w normie bojery do 3. Znam masę historii, gdzie dzieci miały NT 4, a nawet 5 a potem po kilku tygodniach się karczek wchłaniał i rodziły się zdrowe. Podwyższone NT najprawdopodobniej było z powodu jakiejś infekcji w czasie ciąży. Nifty odbierasz za tydzień. Przypuszczam, że jesteś zaraz po badaniach prenatalnych, nie póżniej niż 14 tc, nawet jeśli Nifty wyszło by negatywnie nadal miała byś czas na amniopuncję.

Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom

Ssoowwaa1
Generalnie zgadzam się z Malaja. Czy wiesz, że ryzyko 1:167 a nawet znacznie większe wiele kobiet ma na starcie z samej racji wieku? Jeszcze przed jakimikolwiek badaniami, usg. Jeśli idzie NT masz ponad polską normą ale w UK była byś w normie bojery do 3. Znam masę historii, gdzie dzieci miały NT 4, a nawet 5 a potem po kilku tygodniach się karczek wchłaniał i rodziły się zdrowe. Podwyższone NT najprawdopodobniej było z powodu jakiejś infekcji w czasie ciąży. Nifty odbierasz za tydzień. Przypuszczam, że jesteś zaraz po badaniach prenatalnych, nie póżniej niż 14 tc, nawet jeśli Nifty wyszło by negatywnie nadal miała byś czas na

Jestem już 17+1 jak odbiore Nifty będzie 18+2 z racji tego ze długo czekam na konsultacje genetyczna prawie 3 tyg. i już jest dość późno. dodam że mam 31 lat

Jestem już 17+1 jak odbiore Nifty będzie 18+2 z racji tego ze długo czekam na konsultacje genetyczna prawie 3 tyg. i już jest dość późno. dodam że mam 31 lat

Ja mam ryzyko ZD po Pappa 1:187. Nie zdecydowałam się na nifty ani na amniopunkcję, bo nie wiem czy potrafiłabym podjąć jakąś decyzję, gdyby okazało się, że wyniki są złe. Jestem w 26tc i po prostu wierzę, że wszystko będzie dobrze. To moja trzecia ciąża, mam 36 lat. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze

Gloria, ty masz nawet mniejsze ryzyko niż ryzyko podstawowe z racji wieku.

Ssoowwaa1 u ciebie ryzyko jest mniej więcej takie jak podstawowe u 36-37 letniej kobiety. (Dla 37latki to 1:174). Czyli trochę podniosło się ryzyko przez NT a przypuszczam, ze test PAPPA wypadł dobrze, inaczej ryzyko miała byś znacznie większe. Ja w wieku 33 lat i NT 2,4 miałam wyliczone ryzyko 1:3. Amniopunkcja trisomię potwierdziła, przerwałam ciążę. Na twoim miejscu nie robiła bym amnio do otrzymania wyniku Nifty skoro to juz za tydzień. Popatrz, tyle kobiet robi amnio, ryzyko zabiegu niewielkie, 0,5% -1%... czyli 1:200 -1:100 Ryzyko amnio masz podobne jak to, ze dziecko jest chore. To, jeśli idzie o matematykę. Co do czasu nie wiem skąd jesteś, ale np. w Warszawie w Instytucie Neurologii na Sobieskiego robią badanie (nie pamiętam nazwy) które daje wynik w tydzień i na podstawie którego można przerwać ciążę. Zwykle robią badania z materiału pobieranego w szpitalu Orłowskiego na ulicy Czerniakowskiej. Gdybys z jakichś powodów nie zdążyła dostać się na NFZ (a jestem pewna ze jeśli wcześniej zadzwonisz to znajda dla ciebie termin) można pójść prywatnie do specjalisty od usg prenatalnego z czerniakowskiej, nazywa się Roszkowski. Piszę to, żebyś wiedziała, że są możliwości poza czekaniem na kariotyp z amnio nawet 3 tygodnie (u mnie 10 dni). I właśnie dlatego Ja na twoim miejscu nie robiła bym teraz amnio, poczekała bym na Nifty (zreszta jak bym mogła postawiła bym mieszkanie, samochód i wszystkie oszczędności na to, ze wyńik będzie pozytywny). A w miedzy czasie zadzwoniła bym na sobieskiego, na czerniakowska żeby w razie czego wiedzieć jakie skierowania, formalności są potrzebne.

Czy któraś z Was słyszała o "opcji" QF-PCR??

Na wizycie u genetyka lekarz wspomniał o takiej opcji, że wyniki są po około 5 dniach jakby wstępne i brdziej okrojone w stosunku do pełnego kariotypu.

Czy orientujecie się o co chodzi? W necie mega mało informacji na ten temat - jaka jest tego skuteczność? co bada?

Ja to miałam. Myślę , ze to podobne do znanego w Pl FISHa, moze nawet w jakiejś kwestii lepsze. Nie wiem dokładnie na czym polega badanie. W UK nie pytali mnie o wybór metody, ten wynik poprostu dostałam bardzo szybko. We 2.11 była biopsja kosmówki, a wynik dostałam 4. albo 7.11.. U nas akurat wykluczyli wtedy trisomie i określili płeć. Nic więcej na wyniku nie mam.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Tu jest polski arytkuł naukowy na temat QF PCR

http://www.wple.net/plek/numery_2008/numer-3-2008/119-121-nakonieczny.pdf

Fish jest stosunkowo trudną metodą (hybrydyzacja) i ma większe ryzyko błędu przy jego wykonywaniu. Tu stosowany jest PCR - zautomatyzowany, namnaża się maleńkie fragmenty specyficzne dla konkretnego chromosomu. I można potem stwierdzić ilościowo czy ilośc namnożonego materiału pochodzi z 2 czy z 3 chromosomów. To widać bardzo wyraźnie, bo w metodzie PCR po jednym cyklu namnażania produkt staje się matryca (2, 4, 8, 16, 32 itd.)

Dziś dostałam wyniki Nifty PRAWIDŁOWY zadnych nieprawidłowości ni stwierdzono. Dziewczynka. Amniopunkcji też się poddalam, nic strasznego wszytsko trwalo 5 minut i do domu.Nie kazali leżeć ani nic takiego. Czuje się normalnie nic mnie nie boli. Mam nadzieję że wyniki obu badań się pokryja.

reklama
Dziś dostałam wyniki Nifty PRAWIDŁOWY zadnych nieprawidłowości ni stwierdzono. Dziewczynka. Amniopunkcji też się poddalam, nic strasznego wszytsko trwalo 5 minut i do domu.Nie kazali leżeć ani nic takiego. Czuje się normalnie nic mnie nie boli. Mam nadzieję że wyniki obu badań się pokryja.

Świetna wiadomość. Nifty daje dużą pewność, amniopunkcja pewnie tylko potwierdzi wynik :)
Dużo placiłaś za badania?

Do góry