natalka ja też mam na przedniej ścianie łożysko i pytałam przed zabiegiem lekarza czy to w czymś przeszkadza - powiedział że po to robi się usg tuż przed pobraniem płynu (oraz w trakcie) aby móc ominąć łożysko i dziecko - nie wiem więc czy pobranie płynu przez łożysko (i tym samym jego 'zanieczyszczenie' i zmniejszenie szans na uzyskanie wyniku amnio) nie jest przypadkiem błędem osoby wykonującej zabieg ... choć teraz chyba nie ma już co nad tym myśleć.
A co do wyniku - FISH daje wynik bardzo ogólny i wąski, końcowy wynik amnio mówi więcej ale nawet on nie daje żadnej gwarancji bo i tak badane są tylko najczęściej występujące wady ... także każda z nas która ma podobny problem o tym czy maluch jest 100% zdrowy dowie się niestety dopiero po urodzeniu.
Rozumiem że jesteś przed tzw. usg połówkowym? - na nim można już bardzo dużo sprawdzić i powiedzieć nt. rozwoju malucha, także głowa do góry
trzymam kciuki!
Moni - rozumiem że wyniki amnio były u ciebie prawidłowe? i jest to właśnie ten przypadek rzadkiej wady której nawet amnio nie jest w stanie wykryć?