reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Hej mam 38 lat. Badanie genetyczne usg wyszło idealnie ,natomiast test pappa wyszedł źle.
Teisomia 21 ryzyko 1/84
Wolne b-hcg 1,716 mom
Pappa - 0, 445
Wczoraj prdeplakalam cały dzień ,dr zaleciła konsultacje które mam dopiero 13 kwietnia i wydała skierowanie na aminopunkcje. Nie wiem co robić , czytałam że są badania Sanco i Nifty ale nie wiem które ?? Napiszcie proszę co myślicie o moich wynikach i co wy robiliście..jestem załamana
Byłam w podobnej sytuacji w grudniu po badaniach prenatalnych. Ryzyko trisomii 21 1:85, pozostałe niskie ryzyko. Białko Pappa miałam na granicy normy 0,51 a wolne beta HCG 2,7 mom. Usg było w normie. Zdecydowałam się na amniopunkcję bo dzięki temu uzyskujesz nie statystykę jak w przypadku Samców i Nifty, tylko pewny w 100 procentach wynik. Wykupiłam szybki test, że wynik był po 3-4 dniach od pobrania. Najpierw jest rozmowa z genetykiem która bardzo mnie uspokoiła - jak masz prawidłowe USG to jest 80 procent szans, że dziecko jest zdrowe. U mnie kariotyp męski prawidłowy - po 4 tygodniach tem sam wynik utrzymany. Dziecko nie ma zespołu Downa. Nie mogłabym przechodzić całej ciąży w niepewnosci. Dużo pomogło mi forum i historię innych dziewczyn. Bądź dobrej myśli - wiem co przechodzisz, ale zobaczysz słońce zaświeci.

reklama
Nie chcesz amniopunkcji? Tylko ona da Ci odpowiedź tak/ nie.
Przy prawidłowym USG Twoje wyniki nie są złe. Wiem, że 1:84 przeraża, ale to są naprawdę duże szanse na zdrowe dziecko i na pewno tak będzie. Sanco lub Nifty na pewno warto zrobić jak najszybciej aby uspokoić głowę, jeśli finanse na to pozwalają. Opinie na temat Sanco czy Nifty są podzielone. Zobacz może po prostu który jest łatwiej dostępny w Twoim mieście. Głowa do góry! To okropne co Cię spotkało, ale PAPPA to statystyka a nie diagnoza.
Nie chciałam o tym pisać na forum, ale wiem co czujesz i znam ten strach, więc pocieszę:
37 lat, USG prawidłowe
Beta 5,3913 MoM (tak, 5!)
PAPP-A 0,3897 MoM
Ryzyko ZD 1:17
Od tygodnia przeżywam radosną wieść po wynikach amniopunkcji: kariotyp prawidłowy męski ❤️
Ściskam Cię mocno!
Dołączam się do Twojej opinii, ja też zdecydowałam się na amniopunkcję. Gratuluję prawidłowego wyniku.

Na kolejną pociechę, historia z dziś od innej dziewczyny:

"U nas USG wszystko było w normie, nt 1.2-1.3, widoczna kość nosowa, fhr 162, przepływy ok. Tylko nieszczęsna biochemia, pappa 0.464 mom i beta 6.211 mom. Ryzyko ZD 1:45".
Właśnie otrzymała wyniki amniopunkcji, dziecko zdrowe :)

Hej mam 38 lat. Badanie genetyczne usg wyszło idealnie ,natomiast test pappa wyszedł źle.
Teisomia 21 ryzyko 1/84
Wolne b-hcg 1,716 mom
Pappa - 0, 445
Wczoraj prdeplakalam cały dzień ,dr zaleciła konsultacje które mam dopiero 13 kwietnia i wydała skierowanie na aminopunkcje. Nie wiem co robić , czytałam że są badania Sanco i Nifty ale nie wiem które ?? Napiszcie proszę co myślicie o moich wynikach i co wy robiliście..jestem załamana
Hej! To jest takie okropne jak wchodzę na forum i kolejna kobieta doświadcza takich przykrych sytuacji w tak pięknym momencie 😥
Ja mam 35 lat obecnie w 22tc. Pierwsze USG dobre, wolne HCG 1,3 MOM a nieszczęsne białko 0,3 MOM. Ryzyko T21 - 1/140 🙈. Zrobiłam NIFTY pro (badanie przeprowadzone w Hongkongu), wynik po 9dniach: niskie ryzyka we wszystkich badanych chorobach i okazało się ze czekamy na dziewczynkę. Niektórym to wystarczy i tez myślałam ze tak będzie. Po wykonaniu drugie USG wszystko niby dobrze ale na wyniku mam wpisane: struktury utrudnione w ocenie: profil… i koszmar wrócił! Trochę żałuje ze nie zrobiłam amnio … bo byłabym pewna ze dziecko jest zdrowie a nie ryła sobie teraz beret ze ocena profilu twarzy dziecka jest markerem USG… w poniedziałek mam wizytę u swojego lekarza, aż nie chce o tym myśleć bo mnie mdli …
Dodam tylko ze dziecko nie chciało współpracować podczas badania (spacer tez nie ułatwił).
Byłam przekonana ze amnio nie chce robić bo poroniłam pierwsza ciąże ale z perspektywy czasu nie wiem czy bym sie nie poddała temu badaniu 😔
Jestem z Tobą i wierze ze nasze dzieci są zdrowe 🍀✊

Hej! To jest takie okropne jak wchodzę na forum i kolejna kobieta doświadcza takich przykrych sytuacji w tak pięknym momencie 😥
Ja mam 35 lat obecnie w 22tc. Pierwsze USG dobre, wolne HCG 1,3 MOM a nieszczęsne białko 0,3 MOM. Ryzyko T21 - 1/140 🙈. Zrobiłam NIFTY pro (badanie przeprowadzone w Hongkongu), wynik po 9dniach: niskie ryzyka we wszystkich badanych chorobach i okazało się ze czekamy na dziewczynkę. Niektórym to wystarczy i tez myślałam ze tak będzie. Po wykonaniu drugie USG wszystko niby dobrze ale na wyniku mam wpisane: struktury utrudnione w ocenie: profil… i koszmar wrócił! Trochę żałuje ze nie zrobiłam amnio … bo byłabym pewna ze dziecko jest zdrowie a nie ryła sobie teraz beret ze ocena profilu twarzy dziecka jest markerem USG… w poniedziałek mam wizytę u swojego lekarza, aż nie chce o tym myśleć bo mnie mdli …
Dodam tylko ze dziecko nie chciało współpracować podczas badania (spacer tez nie ułatwił).
Byłam przekonana ze amnio nie chce robić bo poroniłam pierwsza ciąże ale z perspektywy czasu nie wiem czy bym sie nie poddała temu badaniu 😔
Jestem z Tobą i wierze ze nasze dzieci są zdrowe 🍀✊
Hej może powtórz USG na innym sprzęcie. To jest straszne ,ten stres ,ten ból,, ja z nerwów prawie zemdllam i moje ciśnienie spadło na 100/70. Jestem po wizycie u swojej dr która jest złota kobieta i nawet grosza nie wzięła za wizytę a umówiła mnie do swojego kolegi na badania wolnego dna który będę miała robione w poniedziałek ..na aminopunkcje ja narwzie się IE decyduje poczekam na wyniki chcoiaz będą to 2 tygodnie pełne nerwów i niepokoju..ja bardzo długo walczyłam o dziecko jestem po in vitro..czasami myślę czemu mnie to spotyka. Dziękuję wam wszystkie dziewczyny za dobre słowa, za rady i za nadzieję i za te szczęśliwe historie które dają tyle nadzieji ..Dziękuję ..trzymajcie kciuki za szczęśliwie zakończenie

Hej może powtórz USG na innym sprzęcie. To jest straszne ,ten stres ,ten ból,, ja z nerwów prawie zemdllam i moje ciśnienie spadło na 100/70. Jestem po wizycie u swojej dr która jest złota kobieta i nawet grosza nie wzięła za wizytę a umówiła mnie do swojego kolegi na badania wolnego dna który będę miała robione w poniedziałek ..na aminopunkcje ja narwzie się IE decyduje poczekam na wyniki chcoiaz będą to 2 tygodnie pełne nerwów i niepokoju..ja bardzo długo walczyłam o dziecko jestem po in vitro..czasami myślę czemu mnie to spotyka. Dziękuję wam wszystkie dziewczyny za dobre słowa, za rady i za nadzieję i za te szczęśliwe historie które dają tyle nadzieji ..Dziękuję ..trzymajcie kciuki za szczęśliwie zakończenie
Tez myślałam o kolejnym USG - 3D dokładnie obrazuje anatomię dziecka :)
To wspaniale, że masz wsparcie w swojej lekarce. Moj ginekolog jest ok, bardzo otwarty ale i stanowczy/konkretny (wolał ode mnie dostać wynik amnio a nie NIFTY). Pisz co u Ciebie, jesteśmy razem 🍀

@Magda 1234 jak wprowadzają dane do komputera to in vitro ponoć ma duży wpływ na ryzyko. To plus Twój wiek i nerwy ze statystki gotowe.
Być może ale ile stresu to kosztuje i nerwów ,maskara ..dziś jestem spokojniejsza dr wiele mi wyjaśniła ale wczoraj myślałem że umrę powietrza mi brakowało...tak zareagowałam 😥

Tez myślałam o kolejnym USG - 3D dokładnie obrazuje anatomię dziecka :)
To wspaniale, że masz wsparcie w swojej lekarce. Moj ginekolog jest ok, bardzo otwarty ale i stanowczy/konkretny (wolał ode mnie dostać wynik amnio a nie NIFTY). Pisz co u Ciebie, jesteśmy razem 🍀
Ja bym na Twoim miejscu zrobiła badanie jeszcze raz u innego lekarza i nic nie mówiła , poszukaj dobrego ,,ja wiem że to są koszty i ja czasem się zastanawiam skąd ja na to wszystko amm, ale mam nadzieję że już w końcu będzie dobrse ,uyule maleństwo iweeszcze nerwy się uspokoją...dawaj znać co u Ciebie

reklama
Być może ale ile stresu to kosztuje i nerwów ,maskara ..dziś jestem spokojniejsza dr wiele mi wyjaśniła ale wczoraj myślałem że umrę powietrza mi brakowało...tak zareagowałam 😥
Miałam taka samą reakcję. Pierwsze co to płakałam i przez godzinę mówiłam tylko "przepraszam" do męża, bo czułam się winna nie wiadomo czemu. Stres i strach w tej sytuacji są straszne i najgorszemu wrogowi nie życzę tego, co przeszłam :( Jestem tydzień po dobrych wynikach a jeszcze nie doszłam do siebie. Mam nadzieję, że Twoja historia zakończy się szybko i szczęśliwie. Nikt nie zasługuje na takie przejścia.

Do góry