reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Alergie

dziewczyny zgłupłam,
dzis rano patrze mała ma juz prawie gładziutka skórkę:-)zaczynam podawac mleko oczywiście wsciek, atak szału itd i nagle te krostki jakby wylazły, mała w ataku szału jest cała spocona, mokrusieńka i to chyba bedą potówki:baffled:teraz jak juz spokojniutka to krostki juz nie sa takie wyraźne ale czuć pod palcami
a może dac jej wapno??
nadal piore w dzidziusiu, płyn jak zawsze J&Jz lawenda, ja juz nie wiem od czego to sie przyplątało:confused:

Mada, Sara ma dokladnie tak samo! Na buzce ma troszke krostek i jak jest chlodno albo jak spi to jej to znika, a wystarczy, ze zaczyna szalec albo sie drzec i calosc sie zaognia.
Nie wiem co ci radzic, bo sama z tym walcze :-)

reklama
kurcze małej to dziadostwo nie znika, zrobiło jej się chropowate, wyglada okropnie, w czwartek idziemy do lekarza do zobaczymy

mam pytanie:
czy jeżeli podawałam małej kaszkę na mleku modyfikowanym to może mieć uczulenie na samo mleko modyfikowane??dodam że i kaszka i mleko z tej samej firmy są Nutricia czyli kaszki bobovita i mleko bebilon
do tego ta wysypka jest na klatce do połowy pleckow i na ramionkach, nigdzie indziej nie ma:baffled:

mada w tym miejscu to raczej uczulenia na proszki do prania wychodzą, z tego co wiem to mleko się prędzej na policzki rzuca, a nie kupowałaś ostatnio Ami jakiś nowych ubranek?? dla przykładu: Alka spała kilka dni w pajacyku, rano patrzę a na karku czerwone placki, po dwóch dniach wpadłam na to, że po prostu metka ją drapała, a już do lekarza chciałam gonić;-)

Nie chce sie wymadrzac ale mam spore doswiadczenie w tych sprawach uczuleniowych mysle ze mleko ale jeszcze kochana powiedz jaka to kaszka ryzowa czy mleczno-ryzowa????????

Nie chce sie wymadrzac ale mam spore doswiadczenie w tych sprawach uczuleniowych mysle ze mleko ale jeszcze kochana powiedz jaka to kaszka ryzowa czy mleczno-ryzowa????????
Pati były mleczno-pszenne, mleczno- ryzowe i nic nigdy nie miała na ciałku, nigdy żadnej alergii na cokolwiek, kiedyś tam jak była malutka tylko potóweczki i tyle
Bedyta od poczatku piore w dzidziusiu, jak ma cos nowego to tez najpierw piorę zanim założe
dałam dzis wapno i zapudrowałam to dziadostwo ale coś mi sie zdaje ... własciwie nie wiem co mi sie zdaje bo nie mam pojęcia co to jest:baffled:

oj nie wiem co powiedziec ale oooooooo przypomnialo mi sie lekarz mowil ze jest duze stezenie plesni altenaria moja jest uczulona i pomimo lekow ma wysypke i katarek wiec moze cos wisi w powietrzy??????:-)

Mada...ale sprobuj dac wapno nic malej nie zaszkodzi a moze zmniejszyc te krostki.

u mojej malej tez sie czasem pojawiaja jak cos zje i buzie ma cala brudna a od razu jej nie umyje bo wiem ze bedzie cos jeszcze jadla...teraz myje od razu bo juz nie chce miec tych krostek i nawet jak je cos 5 raz to tyle umyje jej pyszczek

Kurcze Mada mam nadzieje ze Ami szybko ta wysypka zejdzie. Mi tez sie wydaje ze mleczne uczulenie najprawdopodobniej na policzkach wychodzi, wiec moze gluten- jesli jest w kaszcze?? Aha i przypomnialo mi sie ze dobrze jest kapac dziecko w wodzie z rumiankiem (jesli nie ma na to uczulenia) na przyklad zaparz dwa rumianki w szklance i dolej do wanienki, bo dziala kojaco i wyczyszczajaco (antybakteryjnie) i bardzo na takie krostki pomaga. Sposob uzyty wiele razy.

My dostalismy dzis wyniki testow alergicznych. I o dziwo Pat nie jest uczulony na nic po za jajkiem. Testowalam go na wszystko co juz jadl plus na jajko ktorego jeszcze nigdy nie jadl i na to wlasnie jest uczulony. DZIWNE :szok::szok::eek::baffled::baffled:. I teraz sie zastanawiam czy on nigdy nie mial alergii na mleko, czy moze z niej juz wyrosl, czy moze testy sa malo wiarygodne?! Jutro sproboje podac mu zwykle mleko modyfikowane czyli poprostu go sprowokuje i sie okaze czy testy sa dobre. 17 sierpnia idziemy na kontorle, pediatrka calkiem zalamie rece, no bo jesli nie ma alergii to skad byly te wysypki, sluz itd??? gastereontolog tez nic nie wynalazl po za refluxem, ktory juz nam przeszedl.

Wama- ja wczoraj słyszałam że testy sa miarodajne jak dziecko kończy rok

co do wysypki, potowek czy co to tam jest
od przedwczoraj podaje wapno , dziś juz nie jest tak źle jakby wszystko zbladło i się wysuszyło tylko ze w nocy sie nie spociła bo chłodno juz było i teraz bądz tu madry co to było alergia czy potówki:baffled::nerd::eek:

reklama
Mada, oby szybko Ami zeszlo to cholerstwo!

Sarze juz zniknelo prawie, ale potraktowalam to 2 razy mascia zrobiona ma recepte.
Do tego caly czas podaje jej Ketotifen - mam jej go dawac do roku, a pozniej odstawimy i sie okaze czy cos pomogl, bo to lek odczulajacy podobno.

Jajka caly czas jej nie podaje, bo sie boje - mialam robic proowkacje, ale chyba jeszcze sie wstrzymam.

Wama, ja tez slyszalam, ze testy u takich malych dzieci sa niemiarodajne i nawet jak maluszek jest na cos uczulony to one moga tego nie wykazac - najlepiej robic testy dopiero po 2 urodzinach - tak mi powiedziala kiedys farmaceutka, ktorej dziecko jest alergikiem.

Do góry