reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Alergie dzieciaków

Esia, no to mogą być początki alergii. Jeśli wprowadziłaś niedawno słoiczki to to może być powód wzmożonych reakcji alergicznych.
Np. Krzysio jest uczulony tylko na mleko, ale krostki na szyjce pojawiają się i znikają bez przerwy. A zaczęło się wszystko w momencie rozszerzenia diety o słoiczki.:-( Dlatego zaleca się aby dzieci narażone na alergie jak najdłużej unikały różnych "nieprzyjaznych" czynników jak chemia, konserwanty, zanieczyszczone powietrze, etc

reklama
Słoiczki Młody wcina już od dawna - ale rzeczywiście od niedawna podaję mu te, w których składzie jest masło i mleko. Kurcze, coś tak czuję że to przez to mleko... Odstawię je do wizyty, zobaczymy co pediatra powie :baffled:
Zmiany smaruję bepanthenem ale nie widzę specjalnej poprawy (wcześniej długo natłuszczałam lipobase ale też bez efektów).

Esia, synek mojej koleżanki miał bardzo podobne objawy po słoiczkach / zupkach gerbera (tych co zawierają mleko), wróciła do samych warzyw i Mikiemu przeszło.

Esia może to nie alergia a np. skutek jakości wody - wydaje mi się że alergie pokarmowe objawiają się najczęściej krostkami, zmianą w kupkach..
A twój opis przypomina mi bardzo to z czym myśmy się borykali od początku października - wtedy jeszcze w diecie było samo mleczko. Plamy zaczęły się pojawiać i powiększać a zniknęły po silnym nawliżaniu dopiero w styczniu. Alergolog podejrzewała że powodem ich było pogorszenie się jakości wody i wydaje mi się to wysoce prawdopodobne.

No i już nieaktualne - plamy przeszły w krostki :baffled:
Jutro mamy wizytę u pediatry.
toska też coś mi "śmierdzi" mleko w zupkach - szkoda że dopiero co zrobione zakupy i mam ich ze 30... :baffled:
Tylko nie bardzo pasuje mi to, że reakcja alergiczna (o ile to to) jest już od dawna - na długo przed mlekiem...
szopka a byliście też u dermatologa?
Przypomniałam sobie, że mam namiary na świetnego dermatologa - tylko pojęcia nie mam, czy wciąż przymuje tam gdzie przed laty, no i czy przyjmuje też niemowlęta... Obym nie musiała sprawdzać :baffled:

No i już nieaktualne - plamy przeszły w krostki :baffled:
Jutro mamy wizytę u pediatry.
toska też coś mi "śmierdzi" mleko w zupkach - szkoda że dopiero co zrobione zakupy i mam ich ze 30... :baffled:
Tylko nie bardzo pasuje mi to, że reakcja alergiczna (o ile to to) jest już od dawna - na długo przed mlekiem...
szopka a byliście też u dermatologa?
Przypomniałam sobie, że mam namiary na świetnego dermatologa - tylko pojęcia nie mam, czy wciąż przymuje tam gdzie przed laty, no i czy przyjmuje też niemowlęta... Obym nie musiała sprawdzać :baffled:

To dobrze nie wróży.. Trzymam kciuki by pediatra jutro znalazł jakąś łatwą do wyeliminowania przyczynę. :tak:
Byliśmy z Czarkiem u alergologa, a nawet u dwóch, z czego jednego mogę polecić.

Jutro mam nadzieję dowiedzieć się czegoś sensownego...
Póki co, odkryłam że w kaszce hipp "na mleku modyfikowanym" jest też mleko zwykłe :baffled: Porażka :baffled:
A wieczorem wysypka była już też na obydwu rączkach :-(

reklama
Pediatra obejrzała nóżki i łapki, posłuchała mnie i stwierdziła, że to może być reakcja na mleko. Mam odstawić wszystkie produkty mleczne z diety Miśka (czyli słoiczki i kaszki z dodatkiem mleka i masła), no i z mojej też, bo przecież jeszcze karmię... Za dwa tygodnie mam powoli z nimi wracać. A doraźnie dostałam maść Elocom (sterydowa na 2-3 dni, jednak wstrzymam się z nią na razie :baffled:) oraz robioną wg recepty maść z witaminami A i E do stosowania kilka razy dziennie. Zobaczymy, czy coś podziała...

Do góry