reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

ALEKS - 28tydz, 1,150kg, 39cm

Znalazłam jeszcze jedną poradnie neurologiczną i powiedzieli mi że od 15 grudnia będą przyjmować zapisy na przyszły rok, tak że 15go o 7:30 będę już czatować pod przychodnią bo nawet nie licze na to że telefonicznie uda mi się tam dodzwonić.
Mam tylko nadzieję że ten neurolog okaże się trochę bardziej ludzki od poprzedniej pani doktor.
Szczerze to nawet nie żałuję że ta neurolog nam odpadła teraz tylko kwestia wbić się gdzieś na jakiś konkretny termin.
No ja w zasadzie to uważam że nie ma tego złego...

Aha nie chwaliłam się jeszcze wam ( bo w zasadzie czym tu się chwalić?:sorry:) ale Aleks dostał orzeczenie o niepełnosprawności do listopada 2011roku.
Będą się z tym wiązać pewne korzyści finansowe i zwrot za leki i mleko (bo te co mamy to na receptę) jeśli będzie potrzebny to i sprzęt rehabilitacyjny ale... ale... najważniejsze będę miała płacone przez te 2 lata składki emerytalno rentowe:tak: czyli siedzę sobie w domu a latka pracy lecą:-).
No gdyby mnie przyjaciółka nie uświadomiła to nawet bym nie wiedziała że takie coś jest, z ciekawości złożyłam wnioski, nawet na nic nie liczyłam a tu patrzcie tyle korzyści;-)

reklama
Beti i bardzo dobrze że postarałaś się o to orzeczenie.
Ja też miałam je na swojego synka przez 5 lat.
Kiedys to było wypłacane na zwykłe zaświadczenie od lekarza.
Później się pozmieniało i żądali orzeczenia właśnie.
Mój synek urodził się w 34/35 tc.ważył 2950,i mierzył 53cm.
tez przeszliśmy swoje 6 tyg,w szpitalu w tym ponad 3 na Oiom-ie.Sepsa,odma opłucna,niewydolność krążeniowo-oddechowa.ponad dwa tygodnie pod respiratorem.
A teraz ma 7 lat i chodzi do pierwszej klasy sp.Jest zdolnym dzieckiem i mądrym chłopcem.
Pozdrawiam Asia mama Maćka ur. w 34/35tc..

No my narazie mamy na dwa lata...
Fajnie by było jakby nam potem przedłużyli
Teraz mamy z powodu rehabilitacji i opieki neurologicznej
no i że Aleks nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować
No ale jak się skończy rehabilitacja to pewnie już nie przedłużą
Poczekamy zobaczymy,
A jak to się stało że ci się 5 lat trafiło
od razu wydali taka decyzję czy była przedłużana?

To i tak ładnie dostaliście za pierwszym razem.
My dostalismy na rok.
Potem była dwa razy przedłużana,przez komisję,ze względu na to co przeszedł Maciuś po porodzie,ale był też leczony w poradni alergologicznej i pulmunologicznej.
A jak masz jakiegoś fajnego lekarza to da się załatwić na dłużej.
Mojego męża siostra cioteczna brała na synka przez 6 lat i tyle też była na wychowawczym.Bo jeśli masz dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawności to należy ci się zasiłek wychowawczy do 6 roku życia dziecka.
Pamiętaj jeszcze że jak wypłacają ci ten zasiłek pielęgnacyjny(chyba 150zł),to też należy Ci się dodatek do opiekli nad dzieckiem w kwocie bodajże 50zł.
Zawsze warto o to dopytać tam gdzie wypłacają ci te pieniążki.
Bo i dobre 50zł.Zawsze na jakieś odżywki lub mleczko dla malucha będzie lub pieluszki.
Buziaki Aśka

Ostatnia edycja:
No mi będą płacić 160zł zasiłku i około 520zł świadczenia pielęgnacyjnego, do tego jakieś 80 zł ale nie wiem jeszcze z jakiego tytułu.
Jak dostanę decyzje to dokładnie napisze czego ile i za co.
Pozdrawiam i miłego dzionka życzę:-)

Beti to 80zł,to naj prawdopodobnie jest z tytułu stałej opieki nad Aleksem,ponieważ on nie może sam funkcjonować,czy coś w tym stylu,my też to mieliśmy tylko wtedy było 145zł,pielęgnacyjnego i 50 zł.tego dodatku.
Mamo Frania,to musisz pobrać wniosek z miejsca w którym wydawane są orzeczenia o niepełnosprawności.U nas jest to przy szpitalu miejskim.Niech te wniosek wypełni Ci lekarz,dołącz kserokopie wypisów ze szpitali i oddziałów gdzie leżał Franio,i złóż to tam.Będziecie mieli komisję,i po kilku dniach decyzja czy Wam przyznają,ale na pewno tak.
Beti popraw mnie jeśli coś pomyliłam,my już nie składamy ale coś tam pamiętałam.

Musisz się zorientować gdzie w waszym mieście jest "MIEJSKI ZESPÓŁ DO SPRAW ORZEKANIA O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI"
Idziesz tam i pobierasz wnioski,
wnioski zanosisz do pediatry Frania który je wypełnia
później zanosisz je spowrotem do do tego zespołu
oni wyznaczają ci termin na kiedy masz się do nich zgłosić z dzieckiem na komisję
no i po komisji czekasz na decyzję
Jeśli Franuś będzie miał orzeczoną niepełnosprawność, a na pewno tak będzie:tak:
Pobierasz kolejne wnioski na dodatki i zasiłki pielęgnacyjne.
Najważniejsze to znaleść ten ten zespół, potem już Cię będą ludzie tam pracujący informować co, gdzie i kiedy.

Ostatnia edycja:
Ha ha:laugh2::laugh2::laugh2:
Aśka pisałyśmy to w tym samym czasie
U nas Zespół orzekania o niepełnosprawności mamy akurat przy MOPSie ale w każdym mieście jest gdzieś indziej, najlepiej jak poszukasz w internecie.
Podejrzewam że to co ty dostawałaś te 145zł to ja mam 160zł a tego dodatku co ty miałaś 50zł to ja mam 80zł, bo podobno podnieśli te stawki, tak słyszałam w poczekalni przed komisją, nam też dochodzi wielodzietność.
Dokładnie wszystko napiszę jak będę miała decyzje w ręce:tak:
Jeszcze będą mnie wzywać żebym się stawiła ze świadectwami szkolnymi i pracy bo muszą mi obliczyć lata pracy żeby opłacać ten ZUS.

reklama
Dobra dziewczyny, to teraz napiszcie konkretnie co to orzeczenie daje.
Czy te zasiłki są zalezne od dochodu na osobę w rodzinie, czy dostaje się niezaleznie od wszystkiego?

Do góry