reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ale to juz było....czyli kwietniowe archiwum

reklama
Zobacz załącznik 299665

Dziewczyny coraz blizej świeta :-D z czego moja ogromna radosc, ale i niepewnosc:dry:...
Prezenty:-)

Macie jakies pomysly na prezent dla meża, dziecka, siostrzenicy, matki, ojca lub brata???

A pomysly na przystrojenie i jakies swoje typowe tylko dla was obchody, tudziez pysznosci - potrawy?

Ja szukam kazdej inspiracji, gdyz po raz pierwszy wyprawiam je sama dla rodziny i juz zaczynam notowac wszystkie pomysly inspiracje i PRZEPISY!!!!:-D

dawac laski dawac:-):-):-):-)

My w tym roku musimy troszkę uważać ile wydajemy na prezenty-dlatego postanowiliśmy, że takie droższe prezenty zrobimy tylko dzieciom w rodzinie(na razie nie jest ich dużo:)rodzicom i rodzeństwu chcemy dać coś od serca, ale nie za dużym kosztem, więc tu jeszcze się zastanawiam(dla mojego brata mam już kubek ze zdjęciem jego ukochanego psa i jeszcze dokupię mu pewnie książkę, bo u mnie w rodzinie "pożeraczy książek"mamy taki zwyczaj, że zawsze na gwiazdkę czy urodziny dostajemy jako dodatek do prezentu książkę) natomiast dalsza rodzina-dziadkowie, ciotki, rodzeństwo cioteczne itd. zdecydowaliśmy, że w tym roku dostaną drobiazgi-ja robię sama biżuterię, więc kobiety w mojej rodzinie zawsze dostają kolczyki, bransoletki i naszyjniki, w tamtym roku pierwszy raz zrobiłam też z masy solnej aniołki(ale w tamtym roku tylko na nasz użytek,a w tym roku też zamierzam je dodawać do prezentów)-teraz czekam aż wyschną, żeby je pomalować i nawet wychodzą ładniej niż się spodziewałam, co roku robię też pierniczki a tym razem zamierzam ozdobić je w stylu angielskim czyli masą plastyczną i myślę, że wyjdzie z tego fajny efekt-a do tego ładne własnoręcznie robione opakowanie:)Co do ozdób to część moich aniołków tak jak w tamtym roku zawiśnie na naszej choince-i naprawdę bardzo ładnie to wygląda, a "siedzące" aniołki mogą też być ozdobą stołu:)zresztą z masy solnej można zrobić mnóstwo rzeczy np. świąteczne świeczniki

Zuzanna87 swietny pomysl z ta masa solna, tylko czy ja znajde na to czas. Podaj przepis jak sie ja robi. Pamietam kiedys w szkole z tego cos robilam, ale w sumie dobry pomysl, bo ozdoby to ja bardzo lubie a w tym roku tez cienko z kasa. Dobrze ze mam choinke i ozdoby z zeszlego roku. Chociaz w tym marzyla mi sie zywa i pachnaca :)
a no i przepis na pierniki poprosze bo ja jeden mam ale nigdy mi nie wychodza :( tzn wyjda takie ze zeby sobie mozesz polamac :(

Echhh Święta święta...uwielbiam i juz nie mogę się doczekać, tym bardziej że w zeszłym roku spędalismy tutaj a teraz rodzinnie jak zawsze.
Co do prezentów to my mamy dużą rodzinę w związku z czym dwa lata temu robiliśmy losowanie, kto komu prezent kupuje i pewnie w tym roku będzie tak samo bo się sprawdziło:)
Co do potraw... tradycyjnie karp, pierogi, barszcz, kapusta z grochem....hmmm az mi się zamarzyło

u nas znowu przysmakiem na ktory czekam i KOCHAM sa nasze Makiełki. Nie wiem czy to tylko poznaniacy znaja, ale to jest recznie robiony makaron z masa makowa, orzechami i opcjonalnie skorka pomaranczy :-) mmmm mniam:-p
makielki.jpg

Tego skolei ja nie znam:-D

Ja wigilie tylko raz robiłam w zeszłym roku i pierogi kupowałam a zwykle spędzm u mamy i u teściowej i tam sąoczywiście ręcznie robione:tak:
No i nie można zapomnieć o przepysznych ciastach, sałatkach itd......:-):-):-)

reklama
asiunia876 masę solną robię z najprostszego przepisu w takich proporcjach 1 szkl. mąki, 1 szkl. soli i ok.1/2 szkl. wody, z tym, że jeśli aniołki albo inne ozdoby będą duże to ważne, że nie były za cienkie bo wtedy mogą się połamać. Co do pierniczków to przepis jest u mojej mamy,bo zazwyczaj do tej pory robiłam je z nią, więc jak któregoś dnia od niej wezmę to tu wkleję:)
a u mnie zamiast pierogów są paszteciki z kapustą i grzybami, ale nie z ciasta francuskiego tylko z kruchego. moja mama kilkanaście lat temu pierwszy raz je zrobiła i od tego czasu cała rodzina nie wyobraża sobie Wigilii bez jej pasztecików-są przepyszne:) A makiełki u nas są jeśli spędzamy Wigilię z bratem mojej mamy-bo wujka żona pochodzi z Poznania i zawsze je robi na Wigilię, więc chyba rzeczywiście to poznański przysmak:)

Do góry