reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Album Fotograficzny

reklama
Hej dziewczynki :)
Tak patrzę na Wasze prześliczne fotki i zastanawiam się jak dużo miałyście do tej pory USG?
Mój lekarz twierdzi, że przy prawidłowo przebiegającej ciąży ze względów i wskazań medycznych wykonuje się 3 x USG. Pierwsze - między 10 a 12 tyg., drugie - między 20 a 23 tygodniem i trzecie jakoś po 30 tyg. ale nie pamiętam dokładnie, w którym.
Tak więc oprócz stwierdzenia ciąży i zobaczenia fasolki w 6 tyg. ja miałam na razie jedno USG w 12 tyg. tzw. USG prenatalne. Następne mam mieć po 20 tyg. - chyba w 23 tyg. i wtedy lekarz powiedział, że poda nam płeć.
Zasugerował też, że częstsze wykonywanie USG jest albo konsekwencją nacisków ze strony mamusi, która chciałaby zobaczyć swoje dziecko i upewnić się, że wszystko jest ok lub wynika z przesłanek typowo ekonomicznych pana doktora, który je wykonuje.
Chciałam więc Was podpytać czy może Wasi lekarze też Wam coś takiego zasugerowali i również mają podobne zdanie na temat częstotliwości USG. czy może wręcz odwrotnie. pozdrawiam serdecznie

Ja byłam 2 razy narazie na wizytach w 8 i 13 tyg i za każdym razem miałam robione USG . To uspokaja mnie i chyba pana doktora też , bo zawsze patrzy czy serduszko bije ;)

Ja byłam 2 razy narazie na wizytach w 8 i 13 tyg i za każdym razem miałam robione USG . To uspokaja mnie i chyba pana doktora też , bo zawsze patrzy czy serduszko bije ;)

To podobnie jak ja - bo w 6-tym gdy stwierdzono ciążę i w 12-tym na badaniu prenatalnym. Ale teraz byłam w 17 tyg. i tylko badanie ginekologiczne. Następna wizyta 10 września, chyba to będzie 20 tydz. i też tylko ginekologiczne. Dopiero w 23 tyg. będę miała USG. Ciekawe jak będzie u Ciebie? Lekarz w sumie mnie uspokoił i wydaje mi się, że miał rację, bo w literaturze na temat ciąży też spotkałam się z zasadą 3 USG, przy ciąży przebiegającej bez "zakłóceń".

ja w pierwszej ciąży miałam robione co miesiąc, lekarz (profesor) powiedział, że woli mieć wszystko pod kontrolą i wiedzieć, że jest ok, niż niepotrzebnie ja mam się stresować :)

w drugiej ciąży do tej pory miałam przez pierwsze 12 tyg usg zrobione 4 razy, a teraz co miesiąc znowu, mimo, że mam innego lekarza (już nie profesora a doktora) twierdzi, że to nie szkodzi, a przynajmniej wiemy co się dzieje :)

hej:) ja też miałam ten sam problem i rozmawiałysmy już na forum o tym;) jestem w 13tygodniu ciąży i miałam USG 4 razy pierwszy raz potwierdził ciąże w 5 tyg, a potem tak 2 razy szybko zerkał czy wszystko ok teraz miałam dłuższe USG genetyczne, z tego co mi lekarz mówił to nic się dziecku nie stanie jak tylko szybko sprawdzisz czy wszytsko gra;)

hej kochane:D
ja wczoraj byłam na usg, i po 1 okazało się że mój aniołek urodzi się wcześniej nie 22 lutego a 15tego. i to nie 13 a 14 tydzień i 4 dzień. nooo ale martwi mnie jedna rzecz, pani doktor która robiła mi usg kazała skonsultowa się z ginekologiem, najwcześniej wizytę będę miała w przyszły piątek.. ale do tego czasu to ja chyba zwariuje. słuchajcie, na usg pokazła się moja dzidzi zdrowa i śliczniutka, tylko reszta opisu mnie przeraża, cytuję: kosmówka niejednorodna, główną masą ściana tylna, dolnym biegunem pokrywa ujście wewnętrzne szyjki mcicy, brzeżnie i podkosmówkowo dwie przestrzenie o obniżonej echogeniczności o wym. 37x23x15mm, mogące odpowiadac krwiakom" koniec cytatu hehe
czy któraś z Was wie co to właściwie znaczy???

a oto moje słoneczko:

Załączniki

• skanowanie0001.jpg
    skanowanie0001.jpg
    19,8 KB · Wyświetleń: 69
reklama
meganne myślę, że jak by było coś nie tak, to lekarz by Ciebie o tym poinformował, ja zawsze pytam co oznaczają różne terminy i ogólnie zawsze mam milion pytań do lekarza:-)także nie martw się na zapas, by dzidzia też była spokojna, a na następnej wizycie nie bój się zapytać wprost trzymaj sie;-)

Do góry