reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Album Fotograficzny

reklama
Hej dziewczynki :)
Tak patrzę na Wasze prześliczne fotki i zastanawiam się jak dużo miałyście do tej pory USG?
Mój lekarz twierdzi, że przy prawidłowo przebiegającej ciąży ze względów i wskazań medycznych wykonuje się 3 x USG. Pierwsze - między 10 a 12 tyg., drugie - między 20 a 23 tygodniem i trzecie jakoś po 30 tyg. ale nie pamiętam dokładnie, w którym.
Tak więc oprócz stwierdzenia ciąży i zobaczenia fasolki w 6 tyg. ja miałam na razie jedno USG w 12 tyg. tzw. USG prenatalne. Następne mam mieć po 20 tyg. - chyba w 23 tyg. i wtedy lekarz powiedział, że poda nam płeć.
Zasugerował też, że częstsze wykonywanie USG jest albo konsekwencją nacisków ze strony mamusi, która chciałaby zobaczyć swoje dziecko i upewnić się, że wszystko jest ok lub wynika z przesłanek typowo ekonomicznych pana doktora, który je wykonuje.
Chciałam więc Was podpytać czy może Wasi lekarze też Wam coś takiego zasugerowali i również mają podobne zdanie na temat częstotliwości USG. czy może wręcz odwrotnie. pozdrawiam serdecznie

Ja byłam 2 razy narazie na wizytach w 8 i 13 tyg i za każdym razem miałam robione USG . To uspokaja mnie i chyba pana doktora też , bo zawsze patrzy czy serduszko bije ;)

Ja byłam 2 razy narazie na wizytach w 8 i 13 tyg i za każdym razem miałam robione USG . To uspokaja mnie i chyba pana doktora też , bo zawsze patrzy czy serduszko bije ;)

To podobnie jak ja - bo w 6-tym gdy stwierdzono ciążę i w 12-tym na badaniu prenatalnym. Ale teraz byłam w 17 tyg. i tylko badanie ginekologiczne. Następna wizyta 10 września, chyba to będzie 20 tydz. i też tylko ginekologiczne. Dopiero w 23 tyg. będę miała USG. Ciekawe jak będzie u Ciebie? Lekarz w sumie mnie uspokoił i wydaje mi się, że miał rację, bo w literaturze na temat ciąży też spotkałam się z zasadą 3 USG, przy ciąży przebiegającej bez "zakłóceń".

ja w pierwszej ciąży miałam robione co miesiąc, lekarz (profesor) powiedział, że woli mieć wszystko pod kontrolą i wiedzieć, że jest ok, niż niepotrzebnie ja mam się stresować :)

w drugiej ciąży do tej pory miałam przez pierwsze 12 tyg usg zrobione 4 razy, a teraz co miesiąc znowu, mimo, że mam innego lekarza (już nie profesora a doktora) twierdzi, że to nie szkodzi, a przynajmniej wiemy co się dzieje :)

hej:) ja też miałam ten sam problem i rozmawiałysmy już na forum o tym;) jestem w 13tygodniu ciąży i miałam USG 4 razy pierwszy raz potwierdził ciąże w 5 tyg, a potem tak 2 razy szybko zerkał czy wszystko ok teraz miałam dłuższe USG genetyczne, z tego co mi lekarz mówił to nic się dziecku nie stanie jak tylko szybko sprawdzisz czy wszytsko gra;)

hej kochane:D
ja wczoraj byłam na usg, i po 1 okazało się że mój aniołek urodzi się wcześniej nie 22 lutego a 15tego. i to nie 13 a 14 tydzień i 4 dzień. nooo ale martwi mnie jedna rzecz, pani doktor która robiła mi usg kazała skonsultowa się z ginekologiem, najwcześniej wizytę będę miała w przyszły piątek.. ale do tego czasu to ja chyba zwariuje. słuchajcie, na usg pokazła się moja dzidzi zdrowa i śliczniutka, tylko reszta opisu mnie przeraża, cytuję: kosmówka niejednorodna, główną masą ściana tylna, dolnym biegunem pokrywa ujście wewnętrzne szyjki mcicy, brzeżnie i podkosmówkowo dwie przestrzenie o obniżonej echogeniczności o wym. 37x23x15mm, mogące odpowiadac krwiakom" koniec cytatu hehe
czy któraś z Was wie co to właściwie znaczy???

a oto moje słoneczko:

Załączniki

• skanowanie0001.jpg
    skanowanie0001.jpg
    19,8 KB · Wyświetleń: 73
reklama
meganne myślę, że jak by było coś nie tak, to lekarz by Ciebie o tym poinformował, ja zawsze pytam co oznaczają różne terminy i ogólnie zawsze mam milion pytań do lekarza:-)także nie martw się na zapas, by dzidzia też była spokojna, a na następnej wizycie nie bój się zapytać wprost trzymaj sie;-)

Do góry