reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ach śpij Kochanie.....

Aluś...
kąpanie, butla z kleikiem, 1 bajeczka, buziak, dobranoc i lulu ;-) czasami nie uda mi się przeczytać bajki, bo już zaśnie, a czasami kręci się po bajce, ale zaśnie po 5 min ;-)

śpiewam mu tylko w dzień, bo śpiew go rozbudza hehe

reklama
Podbijam temat, bo tak mnie wzięło i zaczęłam liczyć ile Zosia śpi w ciągu doby. I doliczyłam się, ze pomiędzy 12 a 13 godzin, przy czym wyglada to mniej więcej tak:

zasypia 20 - 21 (różnie to wygląda - kładę ją zawsze ok. 1945, chyba, że jakaś awaria typu późny powót itp)
budzi się 04 -05 zjada 180 - 210 mleka i zasypia do ok. 0600
wtedy niestety sie zbieramy, ze ją odwieźć do babci, no bo do pracy trza iść. w samochodzie czasem przyspi czasem nie, ale to jest ok. 20 - 30 minut (w zależności od korka) jazdy
o 0800 zjada kolejną butlę (lub nie - w upały piła wodę z soczkiem, nie chciała mleka) i zasypia na 30 - 45 minut
ok 1130 powtórka z rozrywki j.w.
ok. 14 je obiadek i zasypia na znowu ok 30 - 60 minut
ok. 17-1730 wypija 180 mleka i przyśnie albo nie na ok. 30 minut
potem to już kąpiel i przed snem albo zje albo nie 120 - 180 ml (staram się wcisnąć w nią mleko z kaszką, ale nie zawsze się udaje). Kaszki jako takiej niestety nie uważa za wystarczająco dobrą do jedzenia, ale to inny temat.
Mam wrażenie, ze:
1. za krótko śpi w nocy (max 10 godzin)
2. drzemki w ciągu dnia też za krótkie...
Jak jest z Waszymi maleństwami?

U nas pbudka o 7 najpoźniej
10 pierwsza drzemka..do 12 lub 13
15 lub 16 druga drzemka..godzinna
o 20 pijemy mleczko..zasypia też róznie..bo czasem nawet godzinę szaleje w łóżeczku..choc jak go biorę do mleka to jest na prawdę zmęczony!

Ale z Hanią dzień wyglądał tak jak u twojej Zosi..w dzień nie spala dłużej niż pół godziny!

U nas wygląda to tak. Olik zasypia ok 20.00 śpi do 05.00 wypija 180ml mleka i śpi do ok 7;30. Kolejna flacha zabawa ze starszym braciszkiem - który go wymęczy i o 10 znowu śpi - tu różnie ale ok 1-2 godzin. Później kaszka - też nie bardzo lubi. około 14 obiadek 15 drzemka ok 1godziny czasami dłużej jak go nic nie obudzi. Jak spacerujemy to zaśnie jeszcze koło 18 na 30 minut. Tak mniej więcej, ale różnie to bywa teraz szły ząbki to było gorzej..

moja budzi się między 6 a 7, potem zasypia ok.10 na poł lub godzinę, potem zasypia ok.14 na pół lub godzinę a potem zasypia ok. 17-18 na pół godziny, a na noc zasypia ok.21

moja budzi się między 6 a 7, potem zasypia ok.10 na poł lub godzinę, potem zasypia ok.14 na pół lub godzinę a potem zasypia ok. 17-18 na pół godziny, a na noc zasypia ok.21

To bardzo podobnie do Zosi. Ona też zasypiała ok 21, ale ponieważ wydaje mi się, ze zwłaszcza ten sen nocny jest za krótki, od tygodnia walczę, by zasypiała wcześniej, z róznym skutkiem...

U mnie podobnie, tylko na noc zasypia ok. 19:30-20:00 najpóźniej.

To bardzo podobnie do Zosi. Ona też zasypiała ok 21, ale ponieważ wydaje mi się, ze zwłaszcza ten sen nocny jest za krótki, od tygodnia walczę, by zasypiała wcześniej, z róznym skutkiem...

Ja tam wolę jak później uśnie bo już zdarzało się że usnęła np 0 19.30 i obudziła się o 22.00 wyspana:szok:bo potraktowała to jako drzemkę i czekaj tu następne 3 godz aż zaśnie:wściekła/y:A od kilku dni usypia sama w łóżeczku:-Dłatwo nie było ale jakoś się przyzwyczaja i bardzo mnie to cieszy. Wiem że dla niektórych mam to normalka ale ja popełniłam ten błąd że woziłam ją we wózku żeby usnęła i tak się nauczyła niestety:zawstydzona/y:

Ja tam wolę jak później uśnie bo już zdarzało się że usnęła np 0 19.30 i obudziła się o 22.00 wyspana:szok:bo potraktowała to jako drzemkę i czekaj tu następne 3 godz aż zaśnie:wściekła/y:A od kilku dni usypia sama w łóżeczku:-Dłatwo nie było ale jakoś się przyzwyczaja i bardzo mnie to cieszy. Wiem że dla niektórych mam to normalka ale ja popełniłam ten błąd że woziłam ją we wózku żeby usnęła i tak się nauczyła niestety:zawstydzona/y:

Może racja, ale moja ma pierwszą pobudkę o 0430 na jedzenie, a potem może dospać najwyzej do 06.00. Dlatego chciałam, żeby wczesniej zasypiała.
Zasypia w łóżeczku od początku, ale ostatnio bardzo potrzebuje mojej obecności. jak siądę przy niej, to jest spokojna, jak wyjdę z pokoju - wrzask. Dawniej kładliśmy ją, wychodziliśmy z pokju i zasypiała po paru minutach. nie wiem co się podziało...
Próbujemy od nowa nauczyć ją zasypiania bez naszej ( a zwłaszcza mojej) obecności w pokoju. łatwo nie jest

reklama
Mój Michas wieczorkiem usypia ok 20-21 a w dzień ma 2-3 drzemki najdłuższa jest w okolicy południa 2godzinki rano ok 9 godzinka i czasem przed kąpielą 30min. Tyle że samodzielnie zasypia tylko wieczorem, w dzień w kołysce niestety tyle że do momentu aż nie szły mu zęby zasypiał sam więc może jak wyjdą to wrócimy do zasypiania samodzielnego także w dzień.

Do góry