reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

Dziewczyny - poradźcie mi jak nauczyć młodego picia z butli, on absolutnie nie jest zainteresowany ssaniem z butelki. Jak mu podaję to mymla smoczek przy okazji się oblewając sokiem i śliną, która mu wtedy intensywnie leci. normalny smoczek - uspokajacz dopiero od tygodnia ciągnie w miarę dobrze. Chciałabym go nauczyć pić z butli bo czasem marzy mi się wieczorne wyjście lub chociaż wyjazd do Poznania na zakupy i wtedy mogłabym młodego komuś sprzedać na parę godzin. Czuje sie jak więzień, nawet jak jadę polatać po sklepach we Wronkach to jestem ograniczona czasowo, a o imprezie nie ma mowy.
Może macie jakieś pomysły bo ja już nie wiem co robić. Chce go karmić piersią jak najdłużej ale przydałaby sie odskocznia w postaci butli raz na jakiś czas.
Pomożecie?????

reklama
rudykotku to jest pewien problem, znam dzieci które za nic nie chca słyszeć o smokach i koniec, ale mam nadzieje że jakoś Franio zrozumie:tak:. próbuj podawać pierś i wtykać w miedzy czasie butle najlepiej ze swoim pokarmem- ale nie poddawaj sie od razu. polecam tez Ci wypróbować nowe butle firmy tommee tippee- sa dosłownie jak cycuś:-D, kupisz tu: �wiat Dziecka : Tommee Tippee : Akcesoria Bli�ej Natury
próbuj też różne smoczki- mój Kubula nie chce słyszeć o innych jak tylko Avent silikonowe i koniec:-D. A ciekawe od jakiego wieku mozna podawac juz kubek? moze to jest wyjscie- pisza zeby jesli chodzi o soczki i herbatki jak najszybciej sie da przechodzic na kubki niekapki te treningowe a rezygnowac z butli ze smokiem- chodzi chyba o słodkie żeby długo w buzi nie zostawało, bo szkoda zębów.

Rudykotku, tak jak radzi Asiuk, popróbuj różne smoki... Moja mała np. nie lubi Aventu tzn. zje ale widzę że jakoś nie chętnie chwyta itp. za to bardzo przypasował jej smok od butelki dr. Brown's. Jest dużo bardziej miękki i widzę że to jej pasuje. Na początku w ogóle pasował jej tylko taki starodawny smok, bardzo, bardzo miękki, zakładany na szklaną butlę z takiego to ciągnęła jak smok a na inne smoczki nawet spojrzeć nie chciała...
No i jeszcze jedna sprawa, próbuj ze smokiem jak Franuś jest baaaardzo głodny! Bo moja Mariczka pomimo że umie ssać smok od urodzenia to jak jest średnio głodna to za żadne skarby nie zassie nawet herbatki! :-( Musi naprawdę chcieć się jej jeśc. No i jeszcze jedna sprawa, moja mała nie weźmie smoka do ust jesli wcześniej choc na kilka sekund dam jej cycka :no:
Mam nadzieję że się chłopak szybko nauczy ;-) POWODZENIA!!!

rudykot - ja mam to samo z Nina. mala je butle tylko przy spelnienu dwoch warunkow:
1) karmi ja moj maz. ode mnie nie wezmie za chiny ludowe (po co skoro mama ma cyca???). dlatego moze sprobuj po prostu wyjsc i zostawic Frania z mezem i butla. pewnie nie obedzie sie bez awantury, ale moze sie uda
2) jest bardzo glodna. czasem maz robi pare podejsc i za ktoryms tam w koncu jest taka glodna, ze zasysa smoczek i wtedy juz je wszystko za jedym zamachem

ja sprawdzalam juz rozne smoczki i ciagle to samo - ona po prostu ma odruch wymiotny jak wsadzam jej butle do ust :baffled: w zwiazku z tym juz dalam sobie spokoj z butelkami. wode i soczek daje jej lyzeczka dopoki nie nauczy sie pic z kubka niekapka. a jak wychodze, to maz daje jej sloiczek.

a jesli chodzi o niekapek, to ja mam Aventu. ale Nina nie umie z niego pic. ma taki dlugi ustnik i tez ma odruch wymiotny jak bierze go do buzi. a poza tym trzeba mocno zassac, zeby cosik lecialo. musze kupic jakis inny kubek i probowac dalej :tak:

Dzięki dziewczyny za rady:-D:-D:-D Na pewno z nich skorzystam. Mam jeszcze jedno pytanie (pewnie głupie ale nie wiem) chodzi mi o te przepływy (vide: link w poście Asiuk) smoczków. Rozumiem, że chodzi o szybkość wycieku z butli:confused::confused::confused: i jaki ma być na sam początek, gdy będziemy się uczyć z młodym jeść - wolny, średni czy szybki???? I jak mam rozpoznać ten przepływ w butlach, które mam (avent - na smoczku jest cyfra 2, na kolejnej butli są cyfry 1,2,3 rozmieszczone odpowiednio - ale zakręciłam) najbardziej chodzi mi o avent jaki to przepływ - średni jak napisana 2 czy źle myślę??? A z tej firmy co poleciła Asiuk to która mam kupić, tzn. o jakim przepływie???
Pozdrawiam:-D:-D:-D

z aventu to 1-do soczków, na początek; 2-do mleka; 3-do kaszek (największa dziurka, a raczek kilka, z tego co zauważyłam). Co do tych innych butelek to nie wiem.
Moja mama mi powtarza, że mam ogromne szczeście, że Olek uwielbia jeść bo ona miała przekopane ze mną i moimi braćmi w kwestii karmienia. Człowiek nawet sobie nie zdaje sprawy z pewnych rzeczy, a gdyby nie forum to wogóle bym połowy rzeczy nie wiedziała :laugh2: :laugh2: :laugh2:

Asiuk masz rację, że należy jak najszybciej podawać napoje z niekapka, ja mam Avent i tam jest napisane, że stosowac po 6. m-cu, ale podobnie jak u Gufi, Kubusiwi nie bardzo on podchodzi. Cały czas próbuje, czasami nawet uda mu sie zassać napój, ale po chwili denerwuje się i muszę przelewać do butli, ale mam nadzieje, że to kwestia przyzwyczajenia i wprawy. W każdym razie nie rezygnuję.

Rudykotku- Co do smaczków z Aventu, to mam trochę odmienne zdanie od Milkshake (mam nadzieje, że Cię nie uraziłam Milkshake?). Uważam, że 1 jest dla noworodków (z 1 dziurką- bardzo wolno leci), potem dla niemowlaków jest 2 (2 dziurki) i 3 (3 dziurki), a od 6 miesiąca podje się nr4 (4 dziurki), przynajmniej tak jest napiane na opakowaniach od tych smoczków. Ja już podaje mleczko nr 4, a soczki 3. Im więcej dziurek tym szybciej leci, mniej sie maluch nameczy, ale jak nie potrafi pić z butli to może się zachłysnąć, więc na początek polecam jak najmniej dziurek. A do gęściejszych mleczek (np. z kleikiem ryżowym) to rzaden u mnie sie nie sprawdził, dziurki się zapychały i używam Canpol Fast (ma jedną dużą dziurę). Uf! ale sie rozpisałam!

Elisabeth Avent ma takie fajne smoczki do kaszki z taką podziałką I/II/III , są naprawdę super, bo regulować możesz w trakcie jedzenia- jak Kubuli kręcę smokiem w buziaku z III np na I to się strasznie zaczyna śmiać:)

reklama
O widzisz Asiuk, tego to nie wiedziałam, mądrego to dobrze czasami posłuchać:-) to są te trójprzepływowe jak sie dobrze domyslam? A kaszke to ja daje łyżeczką, a nie z butli.

Do góry