reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

6 latek do zerowki czy do pierwszej klasy????????

Zerówka czy pierwsza klasa,gdzie posyłasz od wrzesnia swojego 6 latka?

• zerówka przedszkolna /szkolna

Głosów: 48 62,3%
  • pierwsza klasa

Głosów: 29 37,7%

• Wszystkich głosujących
    77
  • Ankieta zamknięta .
Hej.Krótko,bo tylko chwilkę mam.
Wydanie książek ważne.Nie wszystkie,ale kilka z kompletu jest zmienione,takze pani nas uczulała,żeby najnowsze kupić.
Tornister na kółkach,też ponoc cięższy,bo i tak go dzieci noszą (po schodach itp.)U nas są szafki,tylko jakiś mini plecaczek kupię.
Co jeszcze.A nie wiem ile w mieście,u nas z grupy przedszkolnej poszło 12 z 14 sześciolatków (grupa mieszana z 5 latkami była).Na tle przedszkola większość.I zdecydowana większość znajomych,w sumie tylko 2 znajomych chłopców nie poszła.
Musze lecieć.Pa.

reklama
No, ja też bym się wkurzyła, gdyby się wycofali teraz z reformy. Gdyby nie reforma na pewno nie posłałabym synka w tym roku do I klasy. Ale szansa na to jest bliska zeru. Projekt obywatelski poszedł teraz, sejm nie zacznie go czytać wcześniej, niż późną jesienią, czyli jakiekolwiek uchwały podejmą na przełomie zimy i wiosny. Zdecydowanie za późno na jakieś ostre ruchy. Jedyne co mogą zrobić, to jeszcze rok "odroczki", albo jakieś rozwiązanie pośrednie. Zresztą PO jest za reformą, SLD też, więc w sumie tylko PiS mógłby to jakoś silniej poprzeć.

Oj, czuję, że od września zaczniemy aktywne dyskusje. Chyba trzeba będzie nowy wątek założyć. :)

W Warszawie też juz jak w innych miastach zmienili system opłat za przedszkole i przykładowo teraz place za przedszkole ok 415zl w tym 3 dodatkowe zajecia,od września zapłaciłabym za to samo 607 zł. to tyle bedzie mnie kosztowac cala podstawowa wyprawka do szkoly.... i teraz jakby dwie moje córki chodziły do przedszkola to chyba bym nie wyrobiła finansowo.

I włąsnie dziś mam podjac decyzje na ile godzin dziennie zapisuje dziecko do przedszkola(druga corka idzie od wrzesnia) bo 8-13 jest darmowe + opłata za wyzywienie a reszta to te ceny.... szok.

U nas słowa o zmianach opłat w przedszkolach nie było. Ja będę miała dużo do płacenia od września, bo młodszy nie dostał się do żłobka i pozostaje prywatna opieka.
Tyle, że jak będę 3 dni w tygodniu pracować na miejscu i po 4 godziny dziennie to nie zapłacę tyle za nadgodziny w przedszkolu :-). Jakby się taka opcja pojawiła.
Zawsze mogę w ostateczności napisać o zniesienie opłaty do gminy ze względu na trudną sytuację finansową.
Tyle, że wiem ile te pieniądze znaczą dla przedszkola i mi głupio. Bo jednak mniej pieniędzy od rodziców to mniej pieniędzy na wyposażenie i funkcjonowanie przedszkola.

Iwonka, u mnie podobnie. Młodsza idzie do przedszkola. Ale jeszcze nie wiem jakie będą opłaty od września. Podobno jakieś widełki określili i przedszkola będą już same wyliczały koszt pobytu za czas powyżej 5 godzin.
W szkole podobno tych opłat miesięcznych też jest trochę. Obiady chyba po 4 zł. Opłata za dojazd na basen - nie mam pojęcia jaki to koszt. Na szczęście zajęcia na basenie i kortach tenisowych ma być bezpłatny. Chyba w ramach zajęć wf. Muszę męża dopytać, czy rakiety tenisowe trzeba kupić, czy szkoła ma swoje.

To tanio u nas za obiad 8zl czy to szkoła czy przedszkole. Baseny obowiazkowe są w ramach wf ale od drugiej klasy.Teraz tez były zapisy na basen za 50zł miesiecznie,ale jest niedaleko szkoły i dzieci były by na niego prowadzane.W ramach solidarnosci z mamami z oprzedszkola,nie zapisał nikt od nas dziecka na basen ,po to aby nasze dzieci były w jednej klasie razem,bo druga klasa ma byc basenowa.W przedszkolu opłatę wyliczyli na 3,61 za godzinę od 13-do 16ej a w godzinach 7-8 lub 16-17:30 jest to 1,80 za godzinę.I jeśli zapisze ją przykładowo do 7-16 a odbiorę dziecko kilka razy wcześniej ,nikt mi nie zwróci różnicy.I wymyśliłam sobie że zapisze chyba od 8-13ej i wole dopłacać róznicę,za pobyt dziecka w nadliczbowych godzinach niż mieć z góry ustalony cennik.

W piatek dostałam jak i inne mamy dzieci nowo przyjetych od wrzesnia do przedszkola telefon o pilnym przyjściu i wypełnieniu deklaracji w sprawie własnie pobytu ilosci godzin dziecka w placówce.

Ostatnia edycja:
a u nas prosli aby zapisac dziecko jak najdłuzej bo to papierek dla urzedu bo on decyduje o godzinach otwarcia przedszkola i etatach bo jak nie bedzie zadnego dziecka zapisanego na godz np 6 to przedszkole bedzie czynne od 7....a płaci sie i tak nie wg deklaracji tylko faktycznego pobyru dziecka...
u nas 100% podwyzka od wrzesnia za dodatkowe godziny

Myślę, że na radykalne zmiany nie ma co liczyć faktycznie, ale może zrobią chociaż, nie że obowiązkowo do szkoły tylko z wyboru rodzica. I to byłoby uczciwe, chcesz poślesz wcześniej, nie, to nie poślesz.

Tak, komunia ma byc przesunięta z 2 klasy do trzeciej.
W sumie bedzie u mnie taka sytuacja Bo Hania idzie jako 5latka do przedszkola a brata syn tez od wrzesnia a ma 6 lat. i w sumie beda miec to samo... ciekawa jestem jak to wszystko bedzie wyglądac... :no:
krolcia niestety juz w tym roku jest wsio obowiązkowo wiec nie sądze zeby cos zmienili....

reklama
ja tez cos slyszlam o komuni w 3 klasie,ale to jakis czas temu, z materialem na komuni to u kolezanki dzieci zdaja po czesci przez caly rok,a nie wszystko na raz
co do wydan podrecznikow,to te 2011 pewnie troche sie roznia od starszego wydania,ale chyba nie za duzo

a co do tego tornistra na kolkach to sie zastanowie,moze mi tata auto bedzie porzyczal to nie ma sensu wtedy,a racja jak zima bedzie i snieg to wtedy tornister na kolkach caly mokry i plach taki po sniegu tez ciezko

Do góry