reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

6 latek do zerowki czy do pierwszej klasy????????

Zerówka czy pierwsza klasa,gdzie posyłasz od wrzesnia swojego 6 latka?

• zerówka przedszkolna /szkolna

Głosów: 48 62,3%
  • pierwsza klasa

Głosów: 29 37,7%

• Wszystkich głosujących
    77
  • Ankieta zamknięta .
Tak, komunia ma byc przesunięta z 2 klasy do trzeciej.
W sumie bedzie u mnie taka sytuacja Bo Hania idzie jako 5latka do przedszkola a brata syn tez od wrzesnia a ma 6 lat. i w sumie beda miec to samo... ciekawa jestem jak to wszystko bedzie wyglądac... :no:
krolcia niestety juz w tym roku jest wsio obowiązkowo wiec nie sądze zeby cos zmienili....
No być może, ale bez żadnej reakcji też raczej nie powinno się obejść:-(. Ja to tak myślę przyszłościowo o młodszym dziecku. Jest z grudnia, więc do zerówki pójdzie mając 4lata i 8 miesięcy:szok:! Przeraża mnie to cholernie:szok::frown:! Starszak ma przeszło 4 lata i kompletnie sobie nie wyobrażam, że Daniel będąc w podobnym wieku będzie musiał już zacząć wprowadzanie do nauki:-(.

reklama
Krolcia, ja Ci się nie dziwię, że Cię to przeraża... ale z drugiej strony, to zawsze jest problem listopadowych i grudniowych dzieci, teraz też idą do szkoły nie mając jeszcze 7 lat, i będąc młodsze prawie o rok od znacznej części swoich kolegów z klasy. Zawsze, jak jest jakaś ostra granica, to taki problem będzie występował, nie da się go uniknąć i reforma nic tu nie zmienia. Pocieszę Cię tym, że ta obecna zerówka, dla 5-latków, ma jednak inny program, niż dawna zerówka, i jest dużo bardziej "przedszkolna". A co do szkoły, to zawsze możesz wystąpić o odroczenie obowiązku szkolnego o rok, i motywować to tym, że Twoje dziecko jest właśnie z końca roku i nie jest jeszcze gotowe. Tylko będziesz musiała uzyskać opinię z poradni psychologicznej.

Co do rządu, to nie sądzę, żeby zostawili wolny wybór, bo chodzi im przecież o to, żeby 6 latki poszły do szkół, a jak widać rodzice w własnej woli tego nie robią - wolny wybór jest już od 3 lat, a dopiero w tym roku jakaś większa ilość 6 latków idzie, ale raczej nie dlatego, że rodzice przekonali się do wcześniejszej edukacji, tylko z lęku przed natłokiem w przyszłym roku. Ale nie zdziwi mnie, jeśli zdecydują, że w roku 2012/2013 mają iść obowiązkowo 6 latki urodzone w pierwszym kwartale, a reszta ma jeszcze przez ten rok wybór. To by pomogło rozładować natłok w szkołach, więc niewykluczone, że na takie posunięcie się zdecydują... całkowite wycofanie się z reformy jest jednak nierealne.

dziewczyny a skad wiecie o przesunieciu wieku komuni....bo jesli tak to np zielone szkoły tez musli by przenis rok pozniej...zobaczymy bo i tak wszystko wyjdzie w trakcie

Ja nie słyszałam o takim pomyśle, więc jakbyście mogły podrzucić jakieś info to będę wdzięczna. Trochę za dużo tych "podobno" :/. Ale tak to u nas jest - ktoś coś wymyśli, a później nie ma pomysłu jak bezboleśnie wcielić te zmiany w życie.

margot może i mogłabym poprosić o odroczenie i pomogłoby mu to pewnie w początkowym nauczaniu:tak:. Jednak czy moje dziecko będąc starsze zrozumie moje intencje i nie będzie miał mi za złe, ze jest np. najstarszy w grupie:unsure:? Zbyt wiele pytań. Po co oni to zagmatwali. Tyle lat było dobrze. Komu to przeszkadzało:crazy:!!!!!!

Aha, no i widziałam wypowiedź księży w tv o przesunięciu tej komunii jednak na trzecią klasę.

ale jsli komunia bedzie w 3 klasie to bedzie zamieszanie z zielona szkoła bo przeciez w niekorych parafiach beda sie terminy zazebiac....no chyba ze zielona szkołe tez przeniosa ...

Nie wiem jak z tą szkołą, natomiast z pierwszą komunią tak jak mówili, przekładają na trzecią klasę. Pokazywali w związku z tym też sprzedawców strojów komunijnych, świec, pamiątek i takie tam, że większość splajtuje, bo przez to przesunięcie będzie jeden rok bez przyjęć(zdaje się, że w 2012 tak wypadnie) i sporo ludzi z tej branży może tego nie przetrzymać.

jesli maja zamiar podjac take decyzje to niech glosno kurie o tym juz teraz powiedza bo wile osob powoli zaczyna rezerwowac sale i myslec o przyszłych komuniach....

co wy z tą komunią i zieloną szkołą? przecież wyjazd szkolny nie jest twardo ustalony, nie wszystkie szkoły jeżdżą, wydaje mi sie że jedno nie ma związku z drugim.
krolcia moja z sierpnia i idzie do 1 klasy jako 6-latek, materiał jako taki jest banalnie prosty, mamy już książki i podejrzewam że będą się dzieci nudzić, jeśli chodzi o emocje, no cóż zależy od Pań, jak będzie super to nawet jako 5-latek by sobie poradził a jak nie to i 8-latek miałby problem.

jeśli chodzi o plecaki u nas zrobili tak że książki, i cały sprzęt typu kredki, farby, bloki, bibułą itp, będzie w szkole a dzieciaki noszą jeden zeszyt ćwiczeń, cieniutki, i dzienniczek, zero piórników i innych dodatków,

dzieci sobie poradzą, podejrzewam gorzej z nami

reklama
gaga u nas tez wydawcama za 1zl ma dac druga partie podrecznikow do szkoly,a my przybory typu farby i kredki czy plastelina chyba beda w szkole,bo kazali wszystko podpisac
ale jsli komunia bedzie w 3 klasie to bedzie zamieszanie z zielona szkoła bo przeciez w niekorych parafiach beda sie terminy zazebiac....no chyba ze zielona szkołe tez przeniosa ...
kunda teraz na zielone przedszkole to juz wyjezdzaja dzieci w przedszkolach, u nas np chetnie dzieci z dwoch najstarszych grup tj 5 i 6 latkow,a znajonej z pracy dziecko pojechali w czerwcu w 1 klasie nad morze na 2 tyg na drogi koniec polski,wczesniej jezdzily na zielone szkoly 3 czy 4 klasy teraz wszystko sie zmienia

Do góry