reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

6 latek do zerowki czy do pierwszej klasy????????

Zerówka czy pierwsza klasa,gdzie posyłasz od wrzesnia swojego 6 latka?

• zerówka przedszkolna /szkolna

Głosów: 48 62,3%
  • pierwsza klasa

Głosów: 29 37,7%

• Wszystkich głosujących
    77
  • Ankieta zamknięta .
Hej.Krótko,bo tylko chwilkę mam.
Wydanie książek ważne.Nie wszystkie,ale kilka z kompletu jest zmienione,takze pani nas uczulała,żeby najnowsze kupić.
Tornister na kółkach,też ponoc cięższy,bo i tak go dzieci noszą (po schodach itp.)U nas są szafki,tylko jakiś mini plecaczek kupię.
Co jeszcze.A nie wiem ile w mieście,u nas z grupy przedszkolnej poszło 12 z 14 sześciolatków (grupa mieszana z 5 latkami była).Na tle przedszkola większość.I zdecydowana większość znajomych,w sumie tylko 2 znajomych chłopców nie poszła.
Musze lecieć.Pa.

reklama
No, ja też bym się wkurzyła, gdyby się wycofali teraz z reformy. Gdyby nie reforma na pewno nie posłałabym synka w tym roku do I klasy. Ale szansa na to jest bliska zeru. Projekt obywatelski poszedł teraz, sejm nie zacznie go czytać wcześniej, niż późną jesienią, czyli jakiekolwiek uchwały podejmą na przełomie zimy i wiosny. Zdecydowanie za późno na jakieś ostre ruchy. Jedyne co mogą zrobić, to jeszcze rok "odroczki", albo jakieś rozwiązanie pośrednie. Zresztą PO jest za reformą, SLD też, więc w sumie tylko PiS mógłby to jakoś silniej poprzeć.

Oj, czuję, że od września zaczniemy aktywne dyskusje. Chyba trzeba będzie nowy wątek założyć. :)

W Warszawie też juz jak w innych miastach zmienili system opłat za przedszkole i przykładowo teraz place za przedszkole ok 415zl w tym 3 dodatkowe zajecia,od września zapłaciłabym za to samo 607 zł. to tyle bedzie mnie kosztowac cala podstawowa wyprawka do szkoly.... i teraz jakby dwie moje córki chodziły do przedszkola to chyba bym nie wyrobiła finansowo.

I włąsnie dziś mam podjac decyzje na ile godzin dziennie zapisuje dziecko do przedszkola(druga corka idzie od wrzesnia) bo 8-13 jest darmowe + opłata za wyzywienie a reszta to te ceny.... szok.

U nas słowa o zmianach opłat w przedszkolach nie było. Ja będę miała dużo do płacenia od września, bo młodszy nie dostał się do żłobka i pozostaje prywatna opieka.
Tyle, że jak będę 3 dni w tygodniu pracować na miejscu i po 4 godziny dziennie to nie zapłacę tyle za nadgodziny w przedszkolu :-). Jakby się taka opcja pojawiła.
Zawsze mogę w ostateczności napisać o zniesienie opłaty do gminy ze względu na trudną sytuację finansową.
Tyle, że wiem ile te pieniądze znaczą dla przedszkola i mi głupio. Bo jednak mniej pieniędzy od rodziców to mniej pieniędzy na wyposażenie i funkcjonowanie przedszkola.

Iwonka, u mnie podobnie. Młodsza idzie do przedszkola. Ale jeszcze nie wiem jakie będą opłaty od września. Podobno jakieś widełki określili i przedszkola będą już same wyliczały koszt pobytu za czas powyżej 5 godzin.
W szkole podobno tych opłat miesięcznych też jest trochę. Obiady chyba po 4 zł. Opłata za dojazd na basen - nie mam pojęcia jaki to koszt. Na szczęście zajęcia na basenie i kortach tenisowych ma być bezpłatny. Chyba w ramach zajęć wf. Muszę męża dopytać, czy rakiety tenisowe trzeba kupić, czy szkoła ma swoje.

To tanio u nas za obiad 8zl czy to szkoła czy przedszkole. Baseny obowiazkowe są w ramach wf ale od drugiej klasy.Teraz tez były zapisy na basen za 50zł miesiecznie,ale jest niedaleko szkoły i dzieci były by na niego prowadzane.W ramach solidarnosci z mamami z oprzedszkola,nie zapisał nikt od nas dziecka na basen ,po to aby nasze dzieci były w jednej klasie razem,bo druga klasa ma byc basenowa.W przedszkolu opłatę wyliczyli na 3,61 za godzinę od 13-do 16ej a w godzinach 7-8 lub 16-17:30 jest to 1,80 za godzinę.I jeśli zapisze ją przykładowo do 7-16 a odbiorę dziecko kilka razy wcześniej ,nikt mi nie zwróci różnicy.I wymyśliłam sobie że zapisze chyba od 8-13ej i wole dopłacać róznicę,za pobyt dziecka w nadliczbowych godzinach niż mieć z góry ustalony cennik.

W piatek dostałam jak i inne mamy dzieci nowo przyjetych od wrzesnia do przedszkola telefon o pilnym przyjściu i wypełnieniu deklaracji w sprawie własnie pobytu ilosci godzin dziecka w placówce.

Ostatnia edycja:
a u nas prosli aby zapisac dziecko jak najdłuzej bo to papierek dla urzedu bo on decyduje o godzinach otwarcia przedszkola i etatach bo jak nie bedzie zadnego dziecka zapisanego na godz np 6 to przedszkole bedzie czynne od 7....a płaci sie i tak nie wg deklaracji tylko faktycznego pobyru dziecka...
u nas 100% podwyzka od wrzesnia za dodatkowe godziny

Myślę, że na radykalne zmiany nie ma co liczyć faktycznie, ale może zrobią chociaż, nie że obowiązkowo do szkoły tylko z wyboru rodzica. I to byłoby uczciwe, chcesz poślesz wcześniej, nie, to nie poślesz.

Tak, komunia ma byc przesunięta z 2 klasy do trzeciej.
W sumie bedzie u mnie taka sytuacja Bo Hania idzie jako 5latka do przedszkola a brata syn tez od wrzesnia a ma 6 lat. i w sumie beda miec to samo... ciekawa jestem jak to wszystko bedzie wyglądac... :no:
krolcia niestety juz w tym roku jest wsio obowiązkowo wiec nie sądze zeby cos zmienili....

reklama
ja tez cos slyszlam o komuni w 3 klasie,ale to jakis czas temu, z materialem na komuni to u kolezanki dzieci zdaja po czesci przez caly rok,a nie wszystko na raz
co do wydan podrecznikow,to te 2011 pewnie troche sie roznia od starszego wydania,ale chyba nie za duzo

a co do tego tornistra na kolkach to sie zastanowie,moze mi tata auto bedzie porzyczal to nie ma sensu wtedy,a racja jak zima bedzie i snieg to wtedy tornister na kolkach caly mokry i plach taki po sniegu tez ciezko

Do góry