reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

6 latek do zerowki czy do pierwszej klasy????????

Zerówka czy pierwsza klasa,gdzie posyłasz od wrzesnia swojego 6 latka?

• zerówka przedszkolna /szkolna

Głosów: 48 62,3%
  • pierwsza klasa

Głosów: 29 37,7%

• Wszystkich głosujących
    77
  • Ankieta zamknięta .
Hej.U nas książki "wesoła szkoła i przyjaciele".Na razie leżakują w pudełku;)Klasa 22 sześciolatków,w tym 12 z grupy przedszkolnej.Pani...taka sobie.Bilans na wrzesień,karty dostaliśmy w przedszkolu.Lista rzeczy do kupienia-4 strony.Więcej nie pamiętam.U nas jutro uroczyste zakończenie przedszkola,a w piątek "zielona noc" dla absolwentów,hehe.

reklama
Zazdroszcze tego uroczystego zakończenie przedszkola, u nas mają je tylko w najstarszej grupie, 6- latki idące do szkoły są jakoś tak po macoszemu traktowane...., no trudno, z rozpoczęcia roku szkolnego będę miała pamiątkowe zdjęcia, musi mi wytarczyć.

gizaU starszej córki mam identycznie, czyli "Gra w kolory" + "Bugs World" z angielskiego i niemiecki- my mamy "Ich und du"

gabi ja dla młodszej też mam "Wesoła szkoła i przyjaciele"- uważam, że to bardzo dobry wybór jak dla 6-latków, ponieważ literki są wprowadzana powoli ( w porównaniu z "Gra w kolory", jest sporo malowanek itp. ciut przedszkolnych rzeczy.

to nie książeczkę zdrowia czy szczepienia a kartę bilansową sie do szkoły przynosi, my mieliśmy na to tydzień po rozpoczęciu roku szkolnego

Ja też juz po zebraniu.Na początek 230zł poszło na książki wraz z angielskim.Została jeszcze religia do kupienia. Posiłki mamy z cateringu .Kuchnia owszem wyremontowana ale zabrakło kasy na wyposazenie.:dry: obiad z dwóch dan i podwieczorek 7.5zł.świetlica szkolna od 7 do 18ej
Baseny są obowiązkowe od 2 klasy ale teraz tez juz nam zaproponowali za 50 zł miesiecznie 4 godziny basenu,to jeszcze do uzgodnienia.Wycieczka intergracyjna na początku września za 75zł.Nie ma takiego wielkiego galowego rozpoczęcia roku,tylko 1 września spotykamy sie w klasie.Główne uroczystości będą na pasowaniu na 1 klasisty
No i co, dali nam kilka wskazówek,zeby nie kupować tych piórnikow z pełnym wyposazeniem ,bo to dodatkowe obciążenie w plecaku,żadnych tornistrów na kółkach do ciągania ze ponoć wykrzywiają się dzieciom kręgosłupy jak je tak ciągną.
No i mamy 2 pierwsze klasy 6 latków.

Nic nikt nie wspomniał o żadnej diagnozie ,ani o szczepieniach póki co.
a ja myslam o tormstrze na kolkach,nie wiem jak on moze krzywic dzieciom kregoslupy jak go nie nosza,a tornister 2 klasistki znajomej corki do lekkich nie nalezal, musze poczytac opinie o nich,bo nie wszytko co nowe to dobre- bo nie chce mi sie dzwigac mojej torebki nie jest lekka czasem,jej plecaka na ramieniu(moje jest chuda,sredniego wzrosty) i jeszcze zakupow kilometr domu

u nas przypisanie do klas w sierpniu,bo w tamtym roku musieli likwidawac klase w polroczu,bo rodzice pozapisywali i nie wykreslali dzieci,jeszcze mala rotacje,bo sie ktos przeprowadzi,to zawsze ktos odejdzie i za male klasy byly,
u nas dzieci z przedszkola razem pojda,bo tak prosilismy i podawalismy kartke z podpisami w lutym z nazwiskami,

u nas wyd Nowa era,plus dwa zeszyty dodatkowo,angieslki podr i cw, relicja podr i cw wynosi 295 zl, do tego przybory papiernicze nieduzo- blok rys maly,duzy, farby,pedzle, blok tech, papiery kol duzy i maly,plastelina,teczka na prace i kredki pastele czy swiecowe, do tego zeszyt w linie i kratke 16 k, zeszyt do koresp, piornik- 3 trojkatne olowki, kredki olowkowe, linijka, gumka, strugaczka,nozyczki, klej oczywiscie buty w worku i stroj na gimnastyke bialy podkoszulek i strotkiesz spodenki czarne czy granatowe i skarpetki biale
bilans we wrzesniu do przyniesienia, gotowosc kto chce jako pomoc dla nauczyciela w tym co dziecko juz umie
swietlica 7-16.30, mi i jak rozmawiam z kilkoma rodzicami pasowaloby bardziej od 6,30,bo tak musze godziny pracy zmieniac, wspolna dla 1-3 klasy

Wiecie może ile sześciolatków poszło do szkoły w waszych miastach i miasteczkach? We Wrocławiu 20%. Spotkałam się wcześniej z prognozami, że pójdzie ok 30%. Ciekawa jestem jak to wygląda u Was.
A jeszcze ma jedno pytanie dotyczące książek. Czy rok wydania ma znaczenie? Niektóre księgarnie mają zestaw "Gra w kolory" z 2010, inne z 2011. I nie wiem, czy te książki różnią się czymś. Poza ceną ;-)

witam

ja udzielałam sie w tym temacie na początku, twierdząc ze Maja nie pójdzie do szkoły, a dziś właśnie ja zapisałam, ale ona sama dojrzała do tego, bo prędzej nie chciała, a teraz już chce, zapisałam ja do klasy z j. angielski, niestety nie ma tam żadnego znajomego dziecka :-(, bo 3 dziewczynki z jej grupy idą do innej szkoły,

w naszym miasteczku, tak około 11-12 tysięcznym, do szkoły idzie około 15 sześciolatków

Giza ja nie mam pojęcia, ile poszło w Warszawie. Wiem tylko, że z naszego przedszkola to tylko Bruno. No i sądząc po naszym forum - obstawiam, że 30% maksymalnie.
Cieszę się, że u nas są szafki w klasach, do noszenia jest naprawdę niewiele - tylko aktualny zeszyt, przybory i zeszyt ćwiczeń albo podręcznik, jeśli będą potrzebne danego dnia do pracy domowej.

Ciekawe, czy ministerstwo przedłuży za rok wdrażanie reformy, w związku z tym, że tak mało dzieci poszło i będzie straszny natłok? Wpłynął projekt obywatelski o wycofanie reformy, ale na to według mnie rodzice nie mają co liczyć, za dużo to wszystko już kosztowało i za daleko poszło, żeby się rząd teraz wycofał. Ale nie zdziwi mnie, jeśli dadzą wolny wybór jeszcze w przyszłym roku, albo wyjdzie rozporządzenie, że muszą pójść np. tylko sześciolatki z pierwszego kwartału, a reszta ma wybór.

Mozi, zrób sobie takie ćwiczenie - wyprostuj się, a potem wyciągnij rękę za siebie, i chwyć taką ciężką walizkę na kółkach za pałąk, ważącą odpowiednio procentowo tyle, ile będzie ważył tornister Twojego dziecka, i pociągnij ją. Kręgosłup się przy tym naturalnie skręca. Ale nie wiem, czy jest to szkodliwe dla dzieci na dłuższą metę, nie jestem ortopedą.

Witam.
W tym roku syn znajomej szedł do pierwszej komunii. Jak mi pokazywała wcześniej ile on ma do nauki z tej religii to się za głowę złapałam:szok:. I tak się zastanawiam właśnie, czy dzieciaczki, które rozpoczęły wcześniej naukę, to i przyjęcie będą miały wcześniej:confused:? Znaczy, że 7-latek będzie miał do opanowania oprócz szkoły kupę religijnych rzeczy na pamięć:no:? Jakoś tego nie widzę:no:. 8-latki uważam są niedojrzałe do tego a gdzie jeszcze młodsze dzieci. Czy może wiecie coś na ten temat?

Na Onecie artykuł Bunt rodziców sześciolatków. Presja rośnie - Wiadomości w Onet.pl

Wkurzyłabym się gdyby zmienili reformę znowu :dry::dry: ale wątpie by cofneli te zmiany:sorry:

Procentowo też nie wiem ile w Warszawie będzie 6 latków w 1 klasie,ale z tego co wy piszecie to mało poszło wiec za rok będzie naprawdę tłum:szok::eek: i jedyne pocieszenie że podjełyśmy słuszną decyzje puszczając dzieciaczki teraz a nie za rok

Mozi,ze niby przekrzywiają się tez dzieci na bok gdy je ciągną.Ja też miałam taki kupić na kółkach,ale pomyślałam że on tylko dobry do użytku w szkole i jak jest pogoda,bo jak pada deszcz czy jest zima i śnieg ,błoto to taki plecak po jednym dniu już by się nadawał do prania,o ile nie do wyrzucenia:confused:

Pycha witaj :-) widzę że zdanie zmieniłaś.

Karolcia mi się obiło o uszy że jednak chyba komunie św przeniosą na 3 klasę,,Bardzo bym chciała aby tak było.

Ostatnia edycja:
reklama
krolcia słyszałam, że mają komunię na 3 klasę przenieść, ale dokładnie nie wiem jak to będzie. Tak tylko mi się o uszy obiło.

Ja nie zmieniłam zdania, młody zostaje w przedszkolu.
Choć zachowanie i reakcje zdecydowanie się poprawiły. Wygląda na to, że dojrzewa emocjonalnie :-). Ale damy mu jeszcze ten rok.

U nas w podstawówce prawdopodobnie w tym roku będzie 5 klas I- wszych. 4 normalnie jak zawsze a jedna dodatkowa 6 latków.
Jeśli 6 latki za rok rzeczywiście będą musiały iść do szkoły, to za rok będzie ok. 7 klas pierwszych.
Czyli 2 klasy więcej niż w tym roku.

Do góry