reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

:-)

Moja dentystka twierdzi że nie, moja przyjaciółka wyrwała sobie dwa zęby w ciąży...
W zasadzie to chyba nie powinno szkodzić, bo to miejscowe znieczulenie... najlepiej jednak spytaj i gina i dentystkę :)

reklama
Droga madziu w ostatnim numerze mamo to ja jest artykuł o tym czy mozna iśc do dentysty jak sie jest w ciazy. Jeszcze go nie przeczytałam więc nic więcej Ci nie napiszę. Ja mam podobny problem bo ostatnio naruszyłam sobie jakis nerw i makabrycznie bolą mnie jedynki nic nie moge ugryść.

Dziewczyny do dentysty nie tylko można chodzić, ale TRZEBA. Zęby w czasie ciąży często się psują, ponieważ dzidzia potrzebuje dużo wapnia, co odbija się potem na nas. A jeśli chodzi o znieczulenie to należy uprzedzić dentystę, że jest się w ciąży i on już będzie wiedział co dalej zrobić. Wyrywanie jest raczej nie wskazane z podowu krwawienia które towarzyszy temu zabiegowi, znieczulenia można stosować, tylko poinformujecie lekarza o Waszym stanie.
pozdrawiam
październikowa mama

CZESC:) Dziewczyny mam do was pyatnie czy wy tez macie takie bole brzucha raz w jednym raz w drugim miejscu raz dol raz bok raz gora brzucha mam takie delikatne bole,troche sie niepokoje a wizyte mam dopiero 7 maja a wiec moze wy wiecje cos na ten temat POZDRAWIAM

Sylvi!! To prawda, że do tej wizyty masz jeszcze strasznie dużo czasu. A przed nami jeszcze uroczy weekend majowy. Moja kuzynka - lekarka ma w takich przypadkach jedną odpowiedź - izba przyjęć. Jakby nie patrzył to ma same plusy, wbrew pozorom. Nie płacisz, bo to z ubezpieczenia. Zrobią Ci USG jeśli jest taka konieczność. Zweryfikują opiekę lekarza prowadzącego. W razie konieczności szybko i skutecznie zadziałają. Wiem, wiem cięzko sie wybrać. Sama zwlekałam ponad tydzień i więcej tego nie zrobię. A najważniejsze, że będziesz szybko wiedziała, co się z Wami dzieje. Bo takie bóle brzucha mogą być różnego pochodzenia,a koleżanki z forum w takim przypadku najlepiej nadają się do podtrzymywania na duchu, co niniejszym czynię.

CZESC MAGDALENKA :) bardzo dziekuje za odpowiedz i wlasnje teraz jestem w tarkcje przygotowan do lekarza postanowila dzisiaj z samego rana ze pojade bo cala noc nie moglam spac z nerwow czy wszystko aby ok i nie wyobrarzam sobie czekac do 7 maja.Ja mam dosc fajnego lekarza ze przyjmie mnie bez kolejki w gdy cos sie dzieje ten bol mi troche przypomina zapalenie pecherza moczowego.Jak wroce to zaraz wam napisze co i jak tzrymajcie kciuki aby wszytko bylo dobrze POZDRAWIAM

Trzymam kciuki bardzo mocno. Ja wizyte mam na jutro - poprosze gina o dodatkowe USG bo wczoraj przezywalam katusze w zwiazku z bolem podbrzusza :(

Czesc Dziewczyny, byalm dizisiaj u swoejgo gina i zbadal mnie tak normalnje bez usg i powiedzial ze wszystko w srodku jest dobrze,ale skad ten bol powiedzialm mu ze ten bol mi przypomina zapalenie pecherza moczowego i czesto czesciej niz zawsze siusiam i tak mnie jakos dziwnie boli podczas oddawania moczu i przepisal mi jakies trzy rodzaje tabletek i kazal duzio odpoczywac.Tak sie martwie ze cos sie moze stac naszym dzidziusia,chciala bym aby juz wszystko sie ustabilizowalo z brzuszkiem i bylo tak jak do tej pory czyli dobrze i bez bolu,mam nadzieje ze to szybciutko minie po tych lekach.POZDRAWIAM

:( NIE WIem co sie ze mna dzieje... kolejna w polowie nieprzespana noc...
Jak tylko poczuje lekki bol, czy napiecie w dole brzucha - dostaje histerii i leku. BOJE sie, ze poronie - a przeciez lekarz stwierdzil, ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Budze sie w nocy i ogarnia mnie ten nieuzasadniony strach i mysl - Boze strasznie chce miec to dziecko! Pozniej mecza mnie wyobrazenia jakie byloby to straszne, gdybym je stracila i odczuwam ta przerazajaca pustke i tesknote!
Jak mam sobie z tym poradzic? Przeciez wszystko jest o.k.
Tak martwie sie o to czy zazywane przeze mnie leki nie szkodza mojemu malenstwu. Psychiatra konsultowal to z ginekologiem i stwierdzili, ze wiekszym zlem bylby nawrot choroby... Ciezko mi z tym. Czuje sie jak egoistka. Tyle obaw jest we mnie - a przede mna jeszcze tyle miesiecy... Jak to wytrzymac? Jak sobie z tym poradzic?

reklama
Sylvi, zapalenie pęcherza jest bardzo popularne w ciązy, ale daje się wyleczyc, trzymam kciuki żeby ci się wszystko uspokoiło, i na pewno niedługo będzie ci lepiej!

Lusia -- każda z nas się boi o dzidziusia, to jest normalne, tak jak potem się martwisz o dziecko, niezaleznie od tego czy jest małe, czy już prawie dorosłe.. Ale to chyba też zasługa hormonów, ja miałam straszne jazdy, zwłaszcza jak poczytałam sobie (bez sensu) różne fora, a na nich głównie tragedie... Teraz już przestałam czytać, wzięłam siew garść i nie widzę powodów, żeby sie martwić, bo wszystko jest ok, a że brzuch ciągnie, to też normalne, w końcu tam sięrewolucja przeprowadza, więc jakieś niewygody można odczuwać... ja zawsze wtedy biorę sobie nospę i kładę się przed telewizorem albo z książką, i nauczyłam się że w ciąży "tylko spokój może nas uratować"... Zresztą staram sieszukać innych rzeczy, żeby zaprzątnęły moją głowę.. np. mój pierworodny sie zakochał i wydaje kupę szmalu na smsy, a ja tej panienki nie lubię... to dopiero jest zgryz!!!!!!
Leki które ci przepisują przecież są konsultowane z ginem na pewno i nie zaszkodzą dzidziusiowi :)

trzymam kciuki i będzie dobrze, bo nie moze być inaczej :)

Do góry