reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

100 pytań do... :-)

Do naszej podręcznej apteczki wakacyjnej zapakujmy więc:

• leki przyjmowane na stałe przez dziecko

• woda w sprayu lub mała butelka wody mineralnej niegazowanej
  • sól fizjologiczna w jednorazowych opakowaniach (pomocna przy zatkanym nosku lub do przemywania oczu)
  • woda utleniona (może być w żelu, np. Peroxygel)
  • spirytus salicylowy lub kompresy "Leko" ( gaziki nasączone spirytusem do dezynfekcji ran)
  • Rivanol (lub Rivel - w żelu)
  • środek przyspieszający gojenie (np. Vita – Merfen)

• chusteczki higieniczne
  • chusteczki dezynfekcyjne
  • bandaż zwykły
  • bandaż elastyczny
  • opaska elastyczna
  • trójkątna chusta (w razie zwichnięcia czy złamania ręki)
  • jałowe opatrunki, ewentualnie opatrunek w sprayu (Acutol)

• plaster bez opatrunku (na rolce)
  • plastry z opatrunkiem (różne rozmiary) - najlepiej kolorowe, z obrazkami
    smiley-smile.gif
  • plasterki na pęcherze

• nożyczki
  • termometr
  • pęseta albo pompka Aspivenin ( do usuwania żądeł lub kleszczy) lub Trix do usuwania kleszczy

• leki przeciwgorączkowe – najlepiej w czopkach lub syropie (Paracetamol, Ibuprofen)
  • preparat do nawilżania i oczyszczania noska ( Sterimar, Marimer)
  • gruszka do noska lub inny „odsysacz”, np.Frida
  • krople do nosa obkurczające śluzówkę (np. Nasivin Soft) – w razie kataru
  • Tantum Verde (na ból gardła)
  • witamina C lub Rutinoscorbin (w razie przeziębienia)
  • syrop na kaszel (Stodal, Drosetux)

• Esputicon lub Espumisan –w razie wzdęć
  • środki zapobiegające odwodnieniu przy biegunce, wymiotach (np.Enterol, Orsalit, Gastrolit)
  • probiotyk, np. Trilac – wspomaga leczenie biegunek
  • Smecta – pomocna w przypadku biegunki, gdy nie można przerwać podróży
  • węgiel aktywowany (na zatrucie)
  • czopki glicerynowe (na zaparcia)

• preparaty odstraszające owady (Off, Autan), ewentualnie bransoletka przeciw komarom
  • Fenistil w żelu (np. po ukąszeniu owada)
  • Altacet – żel (na obrzęki)
  • Panthenol ( na oparzenia słoneczne i cieplne)
  • krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem, Alantan Plus, Bepanthen)

• leki przeciwalergiczne – jeśli dziecko ma skłonność do uczuleń
  • wapno ( syrop, tabletki) – pomocne przy uczuleniach
  • żel na ząbkowanie (np. Bobodent, Dentinox)

• środki przeciw chorobie lokomocyjnej (syropy, tabletki, plastry), np. Cocculine (lek homeopatyczny), Aviomarin, Locomotiv

Pamiętajmy, że leków nie należy przechowywać w miejscu, gdzie jest gorąco!

Oczywiście to wszystko zabieramy z nadzieją, że nam się nie przyda
smiley-wink.gif

reklama
dziewczyny czy któraś słyszała o takim preparacie FU FANG BAN LAN GEN LU?
Bo ja z desperacji by pomóc Jamiemu przy wzdęciach odwiedziłam chińską aptekę i tam mi to poradzili.Wygooglowalam ze to jest preparat z naturalnych ziół ale może któraś z was jakimś cudem tego używała??

laski czy któraś z was uzywa butelek TT bo mąż dzis kupił malemu z tego browna juz mu odstawiłam ale przy TT jak mu podałam to ciągle smoczek sie zasysał:wściekła/y::wściekła/y: wam tez sie tak robi???

macie jakies sposoby na to

Pinka mamy zmienić butelki:) Prawie każdej z nas tak sie robiło z tym smoczkiem i w dodatku wiecej wylewa sie z tej butelki na dziecko niż do buzi ja mam teraz zwykłe butelki z canpola i z nuka i sobie bardzo chwale nigdy wiecej tt

nam się ten smoczek na początku też zasysał jak mały rzucał się na butelkę i łapczywie pił. Teraz już nam się to nie zdarza.wymieniłam smoki na 3 widocznie leci mu dobrze i się nie denerwuje.
Wylewać nam się nic nie wylewa.

Pinus ja tez mam TT i jest ok,czasem sie zasysał ale trzeba miec butle mocno do gory tak zeby smok był ciagle pełen mleka,poczekaj troche moze mały musi sie przyzwyczaic do zmiany:)

Pinka, ja co prawda mam Aventy, ale też nam się w pewnym momencie zaczęły smoczki zasysać. Zmieniłam po prostu z "2" na "3" i po problemie :-)

reklama
całą noc mi sie smoki zasysały myslałam ze dostane zawału nawet wymiana smoczków na level 2 i 3 nie pomogła:no: mały nie mógł sie najeśc i wyladowały w koszu:wściekła/y: mąż kupi spowrotem browna:tak:

Do góry