reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

100 pytań do... :-)

Do naszej podręcznej apteczki wakacyjnej zapakujmy więc:

• leki przyjmowane na stałe przez dziecko

• woda w sprayu lub mała butelka wody mineralnej niegazowanej
  • sól fizjologiczna w jednorazowych opakowaniach (pomocna przy zatkanym nosku lub do przemywania oczu)
  • woda utleniona (może być w żelu, np. Peroxygel)
  • spirytus salicylowy lub kompresy "Leko" ( gaziki nasączone spirytusem do dezynfekcji ran)
  • Rivanol (lub Rivel - w żelu)
  • środek przyspieszający gojenie (np. Vita – Merfen)

• chusteczki higieniczne
  • chusteczki dezynfekcyjne
  • bandaż zwykły
  • bandaż elastyczny
  • opaska elastyczna
  • trójkątna chusta (w razie zwichnięcia czy złamania ręki)
  • jałowe opatrunki, ewentualnie opatrunek w sprayu (Acutol)

• plaster bez opatrunku (na rolce)
  • plastry z opatrunkiem (różne rozmiary) - najlepiej kolorowe, z obrazkami
    smiley-smile.gif
  • plasterki na pęcherze

• nożyczki
  • termometr
  • pęseta albo pompka Aspivenin ( do usuwania żądeł lub kleszczy) lub Trix do usuwania kleszczy

• leki przeciwgorączkowe – najlepiej w czopkach lub syropie (Paracetamol, Ibuprofen)
  • preparat do nawilżania i oczyszczania noska ( Sterimar, Marimer)
  • gruszka do noska lub inny „odsysacz”, np.Frida
  • krople do nosa obkurczające śluzówkę (np. Nasivin Soft) – w razie kataru
  • Tantum Verde (na ból gardła)
  • witamina C lub Rutinoscorbin (w razie przeziębienia)
  • syrop na kaszel (Stodal, Drosetux)

• Esputicon lub Espumisan –w razie wzdęć
  • środki zapobiegające odwodnieniu przy biegunce, wymiotach (np.Enterol, Orsalit, Gastrolit)
  • probiotyk, np. Trilac – wspomaga leczenie biegunek
  • Smecta – pomocna w przypadku biegunki, gdy nie można przerwać podróży
  • węgiel aktywowany (na zatrucie)
  • czopki glicerynowe (na zaparcia)

• preparaty odstraszające owady (Off, Autan), ewentualnie bransoletka przeciw komarom
  • Fenistil w żelu (np. po ukąszeniu owada)
  • Altacet – żel (na obrzęki)
  • Panthenol ( na oparzenia słoneczne i cieplne)
  • krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem, Alantan Plus, Bepanthen)

• leki przeciwalergiczne – jeśli dziecko ma skłonność do uczuleń
  • wapno ( syrop, tabletki) – pomocne przy uczuleniach
  • żel na ząbkowanie (np. Bobodent, Dentinox)

• środki przeciw chorobie lokomocyjnej (syropy, tabletki, plastry), np. Cocculine (lek homeopatyczny), Aviomarin, Locomotiv

Pamiętajmy, że leków nie należy przechowywać w miejscu, gdzie jest gorąco!

Oczywiście to wszystko zabieramy z nadzieją, że nam się nie przyda
smiley-wink.gif

reklama
dziewczyny czy któraś słyszała o takim preparacie FU FANG BAN LAN GEN LU?
Bo ja z desperacji by pomóc Jamiemu przy wzdęciach odwiedziłam chińską aptekę i tam mi to poradzili.Wygooglowalam ze to jest preparat z naturalnych ziół ale może któraś z was jakimś cudem tego używała??

laski czy któraś z was uzywa butelek TT bo mąż dzis kupił malemu z tego browna juz mu odstawiłam ale przy TT jak mu podałam to ciągle smoczek sie zasysał:wściekła/y::wściekła/y: wam tez sie tak robi???

macie jakies sposoby na to

Pinka mamy zmienić butelki:) Prawie każdej z nas tak sie robiło z tym smoczkiem i w dodatku wiecej wylewa sie z tej butelki na dziecko niż do buzi ja mam teraz zwykłe butelki z canpola i z nuka i sobie bardzo chwale nigdy wiecej tt

nam się ten smoczek na początku też zasysał jak mały rzucał się na butelkę i łapczywie pił. Teraz już nam się to nie zdarza.wymieniłam smoki na 3 widocznie leci mu dobrze i się nie denerwuje.
Wylewać nam się nic nie wylewa.

Pinus ja tez mam TT i jest ok,czasem sie zasysał ale trzeba miec butle mocno do gory tak zeby smok był ciagle pełen mleka,poczekaj troche moze mały musi sie przyzwyczaic do zmiany:)

Pinka, ja co prawda mam Aventy, ale też nam się w pewnym momencie zaczęły smoczki zasysać. Zmieniłam po prostu z "2" na "3" i po problemie :-)

reklama
całą noc mi sie smoki zasysały myslałam ze dostane zawału nawet wymiana smoczków na level 2 i 3 nie pomogła:no: mały nie mógł sie najeśc i wyladowały w koszu:wściekła/y: mąż kupi spowrotem browna:tak:

Do góry